Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ εντόπισαν 16 τοξικά μέταλλα σε 14 διαφορετικές μάρκες ταμπόν.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα νέας έρευνας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, καθώς εντοπίστηκαν συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων όπως μόλυβδος, αρσενικό και κάδμιο, σε 14 διαφορετικές μάρκες βιολογικών αλλά και μη βιολογικών ταμπόν.
Σε προηγούμενες έρευνες έχει βρεθεί ότι τα συγκεκριμένα μέταλλα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπογονιμότητας και άνοιας. Στην νέα αυτή έρευνα, που είναι η πρώτη που αξιολογεί τις συγκεντρώσεις μετάλλων στα ταμπόν, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν τα ταμπόν αποτελούν μια πιθανή πηγή έκθεσης σε χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων, καθώς το δέρμα του κόλπου έχει μεγαλύτερη πιθανότητα απορρόφησης χημικών ουσιών σε σχέση με το δέρμα σε άλλα σημεία του σώματος.
Οι ερευνητές συνέλεξαν και αξιολόγησαν τα επίπεδα 16 μετάλλων (αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, υδράργυρο, νικέλιο, μόλυβδο, σελήνιο, στρόντιο, βανάδιο και ψευδάργυρο) σε 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες. Όλα τα δείγματα που ελήφθησαν από τον απορροφητικό πυρήνα και το εξωτερικό περίβλημα των ταμπόν υποβλήθηκαν σε επεξεργασία και αξιολόγηση εις διπλούν.
Οι διάμεσες τιμές των συγκεντρώσεων μετάλλων που εντοπίστηκαν στα ταμπόν χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, για να συγκριθεί η μεταβλητότητα μεταξύ οργανικών και μη οργανικών ταμπόν, μεταξύ ταμπόν με χαρτόνι ή με πλαστικό απλικατέρ αλλά και μεταξύ των ταμπόν που αγοράστηκαν στις ΗΠΑ και εκείνων που αγοράστηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ελλάδα.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, σε όλους τους τύπους ταμπόν, εντοπίστηκαν μέταλλα, όπως μόλυβδος, αρσενικό και κάδμιο, μέταλλα που είναι όλα γνωστά για τις τοξικές επιδράσεις τους στον οργανισμό.
Οι συγκεντρώσεις μολύβδου ήταν υψηλότερες στα μη βιολογικά ταμπόν, ενώ οι συγκεντρώσεις αρσενικού ήταν υψηλότερες στα βιολογικά ταμπόν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, και έχοντας ως δεδομένο ότι το 50-80% των γυναικών που έχουν έμμηνο ρύση χρησιμοποιούν ταμπόν για αρκετές ώρες κάθε φορά, τα ευρήματα αυτά είναι άκρως ανησυχητικά, αφού είναι γνωστό ότι το δέρμα του κόλπου απορροφά πολύ πιο εύκολα χημικές ουσίες σε σχέση με άλλες περιοχές του σώματος.
«Παρά τις ανησυχίες για την δημόσια υγεία, έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες για την μέτρηση των χημικών ουσιών στα ταμπόν. Αν και τα τοξικά μέταλλα βρίσκονται παντού γύρω μας και είναι σχεδόν αναπόφευκτη η χαμηλή έκθεση μας σε αυτά, η μελέτη μας δείχνει με σαφήνεια ότι τα μέταλλα εντοπίζονται επίσης σε προϊόντα εμμήνου ρύσης, και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης χρησιμοποιώντας αυτά τα προϊόντα», δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Jenni A. Shearston, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης, Πολιτικής και Διαχείρισης.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, προς το παρόν δεν είναι απόλυτα σαφές εάν τα μέταλλα που ανιχνεύονται στη μελέτη συνδέονται με τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να γίνουν μελλοντικές έρευνες που θα ελέγξουν σε ποιο βαθμό και ποσότητα αυτά τα μέταλλα διαρρέουν από τα ταμπόν καθώς και να μετρηθεί η παρουσία άλλων χημικών ουσιών στα ταμπόν.
Οι ερευνητές τονίζουν τέλος ότι, τα ευρήματα της μελέτης αυτής υποδεικνύουν στις κατασκευάστριες εταιρείες ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουν τον τρόπο παρασκευής των ταμπόν και να ελέγχουν σχολαστικότερα τα προϊόντα τους για την ύπαρξη τοξικών μετάλλων.
Πηγή: Environment International, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024004355