Το κάπνισμα παραμένει μια από τις πιο επιβλαβείς ανθρώπινες συνήθειες, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τις σοβαρές επιπτώσεις του στην υγεία.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος ο Δρ. Γεώργιος Κρομμύδας, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, μας αναφέρει 6 λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν για το κάπνισμα, τις οποίες δυστυχώς υιοθετεί ένα σημαντικό ποσοστό καπνιστών.
1)Τα τσιγάρα με φίλτρο είναι ασφαλή
Τα φίλτρα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μορφοποιούν τα μόρια του καπνού σε μικρότερου μεγέθους απλά. Επομένως ο καπνός απορροφάται ευκολότερα και καταλήγει σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στον πνεύμονα. Έτσι η εξάρτηση αυξάνει. Τα υποτιθέμενα χαμηλής συγκέντρωσης νικοτίνης και πίσσας τσιγάρα που κυκλοφορούν δεν προκαλούν λιγότερες βλάβες. Προβάλλονται απλά ώστε να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό-καπνιστές. Από τα χημικά που περιέχονται στον καπνό τουλάχιστον 250 ουσίες έχουν βρεθεί ότι δρουν με καρκινογόνο τρόπο.
2)Είναι πολύ αργά για να το κόψω, η ζημιά έχει γίνει
Ισχύει ότι όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος , τόσο μεγαλύτερη βλάβη δημιουργείται στους πνεύμονες. Όσο πιο έγκαιρα όμως διακόψει το κάπνισμα, τόσο γρηγορότερα θα βελτιωθεί η κατάσταση των πνευμόνων του. Η διαδικασία επούλωσης ξεκινά μόλις 20 λεπτά μετά την διακοπή. Μετά από 2-5 χρόνια διακοπής η πιθανότητα για εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια είναι ίδια με του μη καπνιστή. Σε 10 χρόνια από τη διακοπή, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο ήμισυ.
3)Δεν καπνίζω, ατμίζω!
Τα ηλεκτρονικάκαπνικά προϊόντα (όλες οι μορφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο) είναι δεδομένο πλέον ότι είμαι βλαβερά! Η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, όσο και άλλοι έγκυροι επιστημονικοί φορείς (σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο), δε συστήνουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο πλέον ως μέσο διακοπής καπνίσματος διότι πρώτον, δεν έχει αποδείξει πως βοηθά στην απεξάρτηση από τη νικοτίνη και δεύτερον, χρειάζονται πολυετείς επιδημιολογικές μελέτες για να αποδειχθεί τί προκαλεί ή πόσο ασφαλές είναι. Τα πρώτα δεδομένα από της μελέτες καταγραφής της χρήσης προκαλείται φλεγμονή στους αεραγωγούς ενώ παράλληλα εκλύονται καρκινογόνες ουσίες. Προς το παρόν άλλωστε σε πολλές χώρες, (ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα) ισχύουν οι ίδιοι νόμοι απαγόρευσης καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και θα ακολουθήσει και η απαγόρευση σε όλα τα καπνικά προϊόντα.
4)Το τσιγάρο με ηρεμεί καιμου ελαττώνει το άγχος
Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι καπνιστές αισθάνονται ότι χαλαρώνουν όταν καπνίζουν. Στην πραγματικότητα όμως, ο εγκέφαλος του χρόνιου καπνιστή προσαρμόζεται στη λήψη της νικοτίνης ώστε τα επίπεδα της ντοπαμίνης (ο νευρομεταβιβαστής της χαράς) να είναι φυσιολογικά μόνο όταν καπνίζει. Όταν δεν καπνίζει τα επίπεδα αυτής μειώνονται ραγδαία, προκαλώντας άγχος και νευρικότητα. Στην πραγματικότητα επομένως ο καπνιστής ανάβοντας τσιγάρο απαλλάσσεται από το άγχος που του προκάλεσε το στερητικό σύνδρομο της ίδιας της νικοτίνης! Τα συμπτώματα στέρησης συνήθως υποχωρούν πλήρως μετά από μερικές βδομάδες, αν και η επιθυμία για κάπνισμα μπορεί να εμφανίζεται για χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
5)Καπνίζω τσιγάρα light οπότε θεωρώ ότι δε θα έχω πρόβλημα
Τα αναφερόμενα ως light τσιγάρα έχουν μικροσκοπικά ανοίγματα στο φίλτρο ώστε στις μετρήσεις του εργαστηρίου να αναφέρεται μικρότερη ποσότητα πίσσας και νικοτίνης. Ωστόσο, όταν ο καπνιστής κλείνει τα χείλη ή τα δάχτυλά του γύρω από το φίλτρο πρακτικά καπνίζει ένα κανονικό τσιγάρο. Επίσης, αν η ποσότητα της νικοτίνης που παίρνει είναι μικρότερη από αυτή που επιτάσσει η εξάρτησή του, απλώς αυξάνει τον αριθμό των .. light τσιγάρων που καπνίζει με συνέπεια τελικά τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες.
6)Καπνίζω λίγο, άρα θεωρώ πως δε με βλάπτει
Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία σχετίζονται, αφενός με τη βαρύτητα της καπνιστικής συνήθειας, αφετέρου με τη διάρκειά της! Επιπλέον σημαντικό ρόλο παίζουν παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, οι συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις και η ηλικία Σε άτομα νεαρής ηλικίας το κάπνισμα, ακόμα και εάν αφορά σε μικρό αριθμό τσιγάρων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εξάρτηση στη νικοτίνη. Οπότε, στη συνέχεια η χρήση καπνικών προϊόντων επί σειράς ετών έχει ως αποτέλεσμα τις λοιπές καταστροφικές συνέπειες και παθολογικές οντότητες όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή η κακοήθεια.