Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας έχει έντονη φαγούρα και ξύνεται διαρκώς στην περιοχή του πρωκτού; Παραπονιέται συχνά ότι πονάει η κοιλιά του, δεν έχει όρεξη για φαγητό και δυσκολεύεται να κοιμηθεί;
Η πιθανότερη αιτία πίσω από όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι η οξυουρίαση, μια συχνή παρασιτική λοίμωξη στα παιδιά, που προκαλείται από μικρά σκουληκάκια στο έντερο.

Ο Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων εξηγεί τι είναι η οξυουρίαση, πως αντιμετωπίζεται και ποια είναι τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.
«Η οξυουρίαση προκαλείται από τον Enterobius vermicularis (οξύουρος), έναν μικρό νηματώδη σκώληκα και είναι μια συχνή παρασιτική λοίμωξη στα παιδιά, ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία.
Οι οξύουροι παρασιτούν στο κατώτερο τμήμα του εντέρου των ανθρώπων. Η θηλυκή μορφή του παρασίτου βγαίνει τη νύχτα έξω από τον πρωκτό για να εναποθέσει τα αυγά της στην περιπρωκτική περιοχή, προκαλώντας έντονο κνησμό.
Τα συμπτώματα της οξυουρίασης
Σε αρκετές περιπτώσεις, η οξυουρίαση είναι ασυμπτωματική και διαγιγνώσκεται τυχαία από τον παιδίατρο. Όταν εκδηλώσει συμπτώματα, το πιο χαρακτηριστικό από αυτά είναι ο νυχτερινός κνησμός στον πρωκτό, ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι ξαπλωμένο. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσει το παιδί είναι πόνος στην κοιλιά, ναυτία, μειωμένη όρεξη,διαταραχές ύπνου και υπνηλία,ευερεθιστότητα, κλάμα, ή νευρικότητα.
Σπανιότερα, ένα παιδί μπορεί να εκδηλώσει έντονο ερεθισμό ή λοίμωξη στην περιγεννητική περιοχή (ιδίως σε κορίτσια). Τα βρέφη μπορεί να εκδηλώσουν έντονη ανησυχία, ευαισθησία στην αλλαγή πάνας ή αλλαγές στην συμπεριφορά.
Πώς μεταδίδεται η οξυουρίαση
Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωποόταν κάποιος:
• Έρθει σε επαφή με αυγά που βρίσκονται κάτω από τα νύχια (από το ξύσιμο της πρωκτικής περιοχής).
• Έρθει σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, σεντόνια, ρούχα, πετσέτες, παιχνίδια ή είδη υγιεινής.
• Καταπιεί τα αυγά, τα οποία φτάνουν στο έντερο όπου και εκκολάπτονται.
Τα αυγά μπορούν να παραμείνουν ζωτικά έως και 2-3 εβδομάδες σε επιφάνειες, ενώ επανειλημμένες αυτολοιμώξεις είναι πολύ συχνές.
Οι άνθρωποι είναι οι μόνοι ξενιστές των οξύουρων. Επομένως, τα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους.
Ποιος περισσότερο κινδυνεύει να κολλήσει οξύουρους
Οι λοιμώξεις από οξύουρο επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών,ωστόσο ορισμένες ομάδες ανθρώπων είναι πιο επιρρεπείς. Αυτές είναι:
•Τα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο ή δημοτικό.
•Μέλη της οικογένειας που φροντίζουν όσους έχουν μολυνθεί.
•Παιδιά ή ενήλικες που δεν πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους πριν το φαγητό.
•Παιδιά που έχουν τη συνήθεια να βάζουν συχνά τα χέρια τους στο στόμα.
•Άτομα που ζουν σε ιδρύματα ή άλλες δομές διαμονής.
Ποια είναι η θεραπεία της οξυουρίασης
Η οξυουρίαση είναι καλοήθης και θεραπεύσιμη, αρκεί να υπάρξει συστηματική προσέγγιση με καλή υγιεινή και καθοδήγηση από τον παιδίατρο.Η θεραπεία είναι απλή και αποτελεσματική και περιλαμβάνει ανθελμινθικά φάρμακα, κρέμες, αλοιφές και αυστηρά μέτρα υγιεινής.
Επιπλέον, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει μαζική και ταυτόχρονη χορήγηση σε εγκαταστάσεις όπως παιδικούς σταθμούς ή σχολεία, με επανάληψη σε δύο εβδομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονιστεί ότι απαιτείται προσοχή στην υγιεινή και την επαναληπτική δόση, ώστε να διακοπεί ο κύκλος της αυτομόλυνσης.
Τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και προφύλαξης
Η πιθανότητα μόλυνσης από οξύουρους μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με την τήρηση αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας που περιλαμβάνουν:
• Καλό πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
• Κομμένα και καθαρά νύχια.
•Καθημερινό πλύσιμο της περιπρωκτικής περιοχής.
•Συχνή αλλαγή εσωρούχων και πιτζαμών.
•Καθάρισμα επιφανειών, παιχνιδιών και σεντονιών.
•Αποφυγή κοινών πετσετών ή εσωρούχων.
•Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να πάρουν προληπτικά θεραπεία, ανεξάρτητα αν παρουσιάζουν συμπτώματα».