Η «λιγούρα» είναι η έντονη ή επείγουσα επιθυμία για έναν συγκεκριμένο τύπο τροφής, με μεγαλύτερη προτίμηση στα επεξεργασμένα και πρόχειρα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος.
Εκτιμάται ότι περίπου το 50% των ανθρώπων βιώνουν αρκετά συχνά και με έντονο τρόπο λιγούρες, κάτι που…σαμποτάρει τις προσπάθειές τους για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Ο διατροφολόγος Θεμιστοκλής Δευτεραίος εξηγεί στο DailyPharmaNews ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις επίμονες λιγούρες και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.
«Οι “λιγούρες” δεν είναι μία απλή υπόθεση. Εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες όπως εγκεφαλικά μηνύματα, συμπεριφορές που γίνονται συνήθεια σε βάθος χρόνου και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα τρόφιμα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που διεγείρουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, επηρεάζουν τις επιλογές τροφίμων και την συμπεριφορά μας γύρω από το φαγητό. Όταν καταναλώνουμε συγκεκριμένα τρόφιμα (π.χ. πατατάκια, γλυκά και γενικότερα τα επεξεργασμένα τρόφιμα), οι νευρώνες του συστήματος ανταμοιβής γίνονται υπερδραστήριοι, δημιουργώντας συναισθήματα ευχαρίστησης, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να θέλουμε να τα καταναλώνουμε.
Βέβαια μία έντονη επιθυμία για κάποιο τρόφιμο δεν έχει να κάνει μόνο με την γεύση και την ευχαρίστηση που δίνει. Μπορεί να προκληθεί από διατροφικές ελλείψεις, πλήξη ή περιοριστικές δίαιτες.
Άλλοι λόγοι που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο είναι :
•Η έλλειψη ύπνου.
•Το χρόνιο στρες.
•Συγκεκριμένα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά.
•Ορμονικές αλλαγές κατά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο.
•Έκθεση σε διαφημιστικά μηνύματα τέτοιου είδους τροφίμων.
Βάλτε τέλος στις λιγούρες
•Στοχεύουμε σε ισορροπημένα γεύματα. Τρόφιμα με υψηλή βιολογική αξία πρωτεΐνης και φυτικές ίνες προσφέρουν κορεσμό για περισσότερη διάρκεια.
•Αποφεύγουμε τα μεγάλα διαστήματα (πάνω από 3-4 ώρες) χωρίς να καταναλώσουμε κάτι. Αν αμελήσουμε κάτι τέτοιο, τότε θα ζήσουμε στο επόμενο γεύμα ένα επεισόδιο υπερφαγίας και θα ενοχοποιήσουμε και τον εαυτό μας.
•Επιλέγουμε συχνότερα τρόφιμα τα οποία δεν είναι επεξεργασμένα, όπως φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και γιαούρτι.
•Περιορίζουμε τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τέτοιου είδους τρόφιμα.
•Μερικές φορές η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μπορεί να είναι μία μαθημένη συμπεριφορά. Τα πατατάκια σε συνδυασμό με την τηλεόραση και τα ποπ-κορν στο σινεμά είναι μερικά παραδείγματα. Η αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας με άλλες δραστηριότητες μπορεί να μειώσει την κατανάλωση των τροφίμων.
•Αύξηση των ορμονών ευχαρίστησης με άλλες δραστηριότητες, όπως περπάτημα στην φύση μία ηλιόλουστη μέρα».