Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.
– Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας ( ΧΑΠ ) έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ», που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών από όλον τον κόσμο και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).
– Η ΧΑΠ αποτελεί φλεγμονώδη νόσο του αναπνευστικού, που προκαλεί χρόνια στένωση και απόφραξη των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο όταν το 50-60% των πνευμόνων έχει καταστραφεί, ο ασθενής αρχίζει να έχει ανησυχητικά συμπτώματα και κρίσεις δύσπνοιας και λοίμωξης που συχνά τον οδηγούν στο νοσοκομείο
– Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται και ως «η σιωπηλή νόσος » καθώς για πολλά χρόνια ( 1 με 2 δεκαετίες ), η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν.
-Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ.
– Η παγκόσμια επίπτωση της ΧΑΠ στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται στο 10% σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Το 50% περίπου των πασχόντων είναι ηλικίας κάτω από 65 ετών. Η επίπτωση της νόσου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες, λόγω της συνεχιζόμενης έκθεσης στους παράγοντες κινδύνου (κυρίως κάπνισμα) και της γήρανσης του πληθυσμού.
– Κάθε χρόνο περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ΧΑΠ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού αριθμού θανάτων παγκοσμίως.
– Η ΧΑΠ αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, καθιστώντας την σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αλλά και των συστημάτων υγείας.
– Πάνω από το 95% των περιπτώσεων με ΧΑΠ ήταν ή είναι καπνιστές. Το 50% των ασθενών με ΧΑΠ δεν διακόπτει το κάπνισμα.
–Η ΧΑΠ στην Ελλάδα αριθμεί περισσότερους από 600.000 ασθενείς. Το 50% από αυτούς, δεν το γνωρίζει!
– Οι άνδρες πάσχουν από ΧΑΠ 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες.
-Η ΧΑΠ επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς καθώς αποτελεί συχνό αίτιο νοσηλείας, διασωληνώσεων, εισαγωγής σε μονάδες εντατικής θεραπείας, χρήσης μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού (ΜΕΜΑ), χρήσης οξυγονοθεραπείας και παρακολούθησης από κέντρα αναπνευστικής αποκατάστασης.
-Στην Ευρώπη το συνολικό ετήσιο κόστος που αφορά στη θεραπεία της ΧΑΠ αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
-Στην Ελλάδα το ετήσιο συνολικό οικονομικό κόστος της ΧΑΠ ανά ασθενή, ανέρχεται περίπου στα €5.500.
-Όλοι οι καπνιστές άνω των 40 ετών με ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 10 ετών επί 1 πακέτο την ημέρα πρέπει να υποβάλλονται σε σπιρομέτρηση .
-Η ΧΑΠ μπορεί να προληφθεί και η εξέλιξή των συμπτωμάτων να ανασταλούν με τη διακοπή του καπνίσματος, την απομάκρυνση από άλλους εισπνεόμενους βλαπτικούς παράγοντες, την τήρηση της θεραπείας, την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή.
-Η σύγχρονη ιατρική διαθέτει στο οπλοστάσιό της καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΧΑΠ που βελτιώνουν τα συμπτώματα και τη ποιότητα ζωής και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
-Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αλλά και η έγκαιρη ανακάλυψη περιπτώσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο να την αναπτύξουν, έχει κομβική σημασία στη διαχείριση και πρόγνωση της νόσου στο μέλλον.