Η υγιεινή διατροφή είναι βασική προϋπόθεση για την καλή διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Υγιεινές αντικαταστάσεις και ελαφρές τροποποιήσεις μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να καταφέρετε να ρυθμίσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας.
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα οδηγηθείτε σε μια φιλική για το διαβήτη διατροφή, με αποτέλεσμα να διαχειρίζεστε καλύτερα την ασθένειά σας και να προστατεύσετε γενικότερα την υγεία σας. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις αλλαγές σταδιακά.
Ποτά
- Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με νερό ή ροφήματα χωρίς θερμίδες (π.χ. τσάι και άλλα βότανα).
- Περιοριστείτε σε μία μερίδα των περίπου 100 γραμμαρίων 100 % φυσικού χυμού φρούτων. Ή αντί για χυμό φρούτων, δοκιμάστε χυμό ντομάτας ή λαχανικών.
Φαγητά
- Αντικαταστήστε τα «κενά» σνακς, όπως τσιπς και μπισκότα με τραγανά, μη-αμυλούχα λαχανικά, όπως πιπεριές, σέλινο και καρότα. Αυτό θα σας βοηθήσει, επίσης, να αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών κατά τουλάχιστον 3 φλιτζάνια την ημέρα.
- Αγοράστε άπαχο κρέας βοδινού, όπως φιλέτο, αντί για κομμάτια με «νερά» λίπους, όπως το rib eye και δοκιμάστε τον κιμά γαλοπούλας αντί του μοσχαρίσιου κιμά, όταν κάνετε tacos, μπιφτέκια ή μακαρόνια με κιμά.
- Χρησιμοποιήστε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Αντικαταστήστε το παγωτό με frozen yogurt όταν έχετε όρεξη για γλυκό.
Μαγείρεμα
- Αντικαταστήστε το τηγάνισμα με υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο (στο φούρνο ή στη σχάρα) και το βράσιμο.
- Μειώστε το νάτριο με ξέπλυμα των κονσερβοποιημένων λαχανικών με κρύο νερό πριν το μαγείρεμα.
- Ενισχύστε τη γεύση των λαχανικών, των ψαριών και των ζυμαρικών με φρέσκο χυμό λεμονιού αντί για βούτυρο και αλάτι.
- Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα αντί για βούτυρο.
- Δώστε προσοχή στις μερίδες. Χρησιμοποιήστε τα ειδικά κύπελλα για να είστε σίγουροι.