Η έννοια της αυτοφροντίδας συγχέεται συχνά με ακριβές θεραπείες αναζωογόνησης ή με διακοπές σε πολυτελή spa. Στην πραγματικότητα η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει πολύ πιο ουσιαστικές -και οικονομικά προσιτές- συνήθειες. Τι εννοούμε όμως με τον όρο «αυτοφροντίδα»; Ως αυτοφροντίδα νοείται η φροντίδα του εαυτού με σκοπό τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας και βασικές προϋποθέσεις της είναι η κατανόηση των αναγκών και η διάθεση χρόνου για την ικανοποίησή τους.
Η σημασία της αυτοφροντίδας
Όταν αρνούμαστε να δώσουμε στο σώμα και το πνεύμα μας το χρόνο και τη φροντίδα που χρειάζονται, συνήθως εκπέμπουν αρνητικά σήματα προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή μας.
Η αδυναμία του οργανισμού μπορεί να εκδηλωθεί με συχνά κρυολογήματα, διαταραχές ύπνου, πόνους στο στομάχι, αυξημένη πίεση, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κατάθλιψη. Μάλιστα όταν η σωματική και ψυχολογική εξάντληση συνοδεύονται από κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπροστά στην τηλεόραση ή κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Η αυτοφροντίδα είναι ένας τρόπος αποφυγής τέτοιων οριακών καταστάσεων. Η αγάπη, ο σεβασμός, η καλοσύνη αλλά και η πειθαρχία προς τον εαυτό βοηθούν στη διαχείριση των στρεσογόνων παραγόντων της καθημερινότητας.
Η υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών που ανακουφίζουν από το στρες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές κορτιζόλης -γνωστής και ως ορμόνης του στρες. Οι πρακτικές χαλάρωσης μειώνουν επίσης την πίεση και συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου.
15 απλές συνήθειες αυτοφροντίδας
Στην αυτοφροντίδα σίγουρα περιλαμβάνονται οι τακτικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι (check-ups), η συχνή άσκηση και η σωστή διατροφή. Αλλά αυτοφροντίδα δεν είναι μόνο αυτά. Είναι εξίσου σημαντικό να υιοθετούμε καθημερινές πρακτικές που επιβραδύνουν τους εντατικούς ρυθμούς και μας φέρνουν πιο κοντά στον εαυτό μας. Σύμφωνα με έρευνα1, 15 λεπτά συνειδητής απομόνωσης την ημέρα αρκούν για να μειώσουν το στρες και να μας φέρουν σε επαφή με τις πραγματικές μας ανάγκες.
Αν γνωρίζετε ήδη την δραστηριότητα που σας χαλαρώνει, σταματήστε την ανάγνωση του άρθρου και αφοσιωθείτε σε αυτή.
Αν δεν είστε ακόμη σίγουροι ή αν θεωρείτε ότι ανάπαυλα είναι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη, τότε δοκιμάστε κάποιες από τις παρακάτω συνήθειες και ξανασκεφτείτε την έννοια της αυτοφροντίδας:
- Αν αισθάνεστε κουρασμένοι, δοκιμάστε να πάτε για ύπνο νωρίς.
- Περάστε χρόνο στη φύση κάνοντας κηπουρική ή γειώστε το σώμα σας περπατώντας ξυπόλητοι στο γρασίδι ή στην άμμο.
- Αφιερώστε 10-15 λεπτά στη διάταση των μυών με ασκήσεις γιόγκα ή απλές διατάσεις.
- Εξασκηθείτε στον διαλογισμό με τη βοήθεια εφαρμογών καθοδήγησης.
- Διαβάστε ένα βιβλίο απολαμβάνοντας το αγαπημένο σας ρόφημα.
- Ετοιμάστε μια υγιεινή συνταγή.
- Κάντε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Επιτρέψτε για λίγο στον εαυτό σας να τεμπελιάσει και να εκφραστεί ελεύθερα, παρακάμπτοντας την κοινωνική κριτική.
- Κάντε μια βόλτα στο κοντινότερο πάρκο, αφομοιώνοντας εικόνες, ήχους και μυρωδιές.
- Αποκτήστε μια δημιουργική απασχόληση. Για παράδειγμα ξεκινήστε μαθήματα κεραμικής, φωτογραφίας ή κατασκευής κοσμήματος.
- Χρωματίστε μια εικόνα μαντάλα, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική.
- Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.
- Μην αντιστέκεστε στην ανάγκη για σύντομη ξεκούραση μέσα στην ημέρα. Ένας δεκάλεπτος ύπνος μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε.
- Χαλαρώστε με ένα σύντομο μασάζ προσώπου ή αυχένα.
- Απολαύστε στιγμές ηρεμίας και σιωπής, μακριά από το κινητό σας τηλέφωνο.
Να θυμάστε ότι η αυτοφροντίδα έχει να κάνει με την αναπλήρωση της ενέργειάς σας με στόχο την καλύτερη σωματική και πνευματική υγεία. Οποιαδήποτε αγαπημένη συνήθεια σας χαλαρώνει, σας ευχαριστεί και δεν βλάπτει την υγεία σας αποτελεί μια μορφή αυτοφροντίδας.
1 journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167217733073?journalCode=pspc