Η έκθεση στη φύση αποτελεί μια προσιτή και χαμηλού κόστους παρέμβαση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ενηλίκων, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Η επαφή με την φύση, ακόμη και για 10 μόλις λεπτά, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε ενήλικες με ψυχική νόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ecopsychology.
Η νέα μετα-ανάλυση εξέτασε δημοσιευμένες έρευνες 30 ετών σχετικά με τις κοινωνικές, ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στη φύση, συμπεριλαμβανομένης και της αστικής φύσης. Από τις 14.168 έρευνες που πληρούσαν τα αρχικά κριτήρια, τελικά η ερευνητική ομάδα εστίασε σε 45 έρευνες με 1.492 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με ψυχική νόσο.
Κατά την αξιολόγηση των δεδομένων από όλες τις μελέτες που περιλαμβάνονται στις αναλύσεις, η έκθεση στη φύση είχε θετική επίδραση στη συμπτωματολογία των ψυχικών ασθενειών των ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων, του άγχους, της γνωστικής ικανότητας, της κατάθλιψης, της διάθεσης και της ποιότητας ζωής.
Ο χρόνος που οι συμμετέχοντες περνούσαν κοντά στη φύση διέφερε από έρευνα σε έρευνα. Μερικοί συμμετέχοντες πέρασαν μόλις 10 λεπτά σε ένα πάρκο της πόλης, ενώ άλλοι πέρασαν πολλές ημέρες στην εξοχή. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, οι χώροι κοντά στο νερό, τα ποτάμια, οι λίμνες, η θάλασσα, οι αγροτικές εργασίες, το κάμπινγκ και η κηπουρική είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση. Ωστόσο, σε κάθε μορφής διάρκειας και μοτίβου έκθεσης στην φύση, τα αποτελέσματα της έκθεσης σε όλες τις περιπτώσεις ήταν θετικά.
Αν και η φύση δεν μπορεί να αντικαταστήσει κρίσιμες θεραπείες για ψυχικές ασθένειες, τα αποτελέσματα από την παρούσα μελέτη υποδηλώνουν ότι η έκθεση στη φύση θα μπορούσε να είναι μια χαμηλού κόστους και εύκολα προσβάσιμη παρέμβαση, συμπληρωματικά με τις άλλες παραδοσιακές θεραπείες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο ζει με μια μορφή ψυχικής ασθένειας. Καθώς οι ψυχικές ασθένειες αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, η ανάγκη για προσιτές και προσβάσιμες λύσεις γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.
Όπως επισημαίνει η Dr. Joanna Bettmann, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, «αν και είναι πολυάριθμες πλέον οι έρευνες που επιβεβαιώνουν τα οφέλη της επαφής με τη φύση για την υγεία, το γεγονός αυτό εξακολουθεί να αγνοείται από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ως πιθανή παρέμβαση. Η παρούσα μελέτη προτείνει ότι η έκθεση στη φύση αποτελεί μια προσιτή και χαμηλού κόστους παρέμβαση για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ενηλίκων».
Ωστόσο, οι μελέτες που περιλαμβάνονται στην παρούσα ανάλυση εξέτασαν μόνο την άμεση επίδραση της έκθεσης στη φύση σε ενήλικες με ψυχικές ασθένειες και όχι τη μακροπρόθεσμη επίδραση. Η μελλοντική έρευνα, όπως τόνισαν οι ερευνητές, θα πρέπει να εξετάσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στη φύση σε αυτόν τον πληθυσμό.
Πηγή: Περιοδικό Ecopsychology