Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Τα νεαρά άτομα που βιώνουν συχνές μετακομίσεις πριν από την ηλικία των 15 ετών έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Aarhus (Δανία), το Πανεπιστήμιο του Plymouth (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Πανεπιστήμιο του Manchester (Ηνωμένο Βασίλειο).
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις τοποθεσίες κατοικίας για σχεδόν 1,1 εκατ. ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1981 και 2001, οι οποίοι παρέμειναν στη χώρα τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα αυτά μέχρι και την ενηλικίωση τους, συγκρίνοντας τις αλλαγές διεύθυνσης κατά την παιδική ηλικία με τυχόν επακόλουθες διαταραχές της διάθεσης ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι, τα παιδιά που μετακομίζουν μία φορά μεταξύ 10 και 15 ετών αντιμετωπίζουν 41% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σχέση με εκείνα τα παιδιά που δεν μετακομίζουν. Στην περίπτωση που ένα παιδί αλλάζει περιβάλλον δύο ή περισσότερες φορές μεταξύ 10 και 15 ετών, ο κίνδυνος για ανάπτυξη κατάθλιψης αγγίζει περίπου το 61%. Όπως προέκυψε από την έρευνα, το αποτέλεσμα αυτό είναι ισχυρότερο όταν πρόκειται για παιδιά που μεγαλώνουν σε υποβαθμισμένη γειτονιά.
Σύμφωνα με τον Dr. Clive Sabel, Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Plymouth και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, «είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι εμπειρίες μετακόμισης σε νέα γειτονιά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας – σε υποβαθμισμένες ή μη γειτονιές – σχετίζονται με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή».
Τα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικά καθώς υποδηλώνουν ότι ένα σταθερό περιβάλλον στο σπίτι κατά την παιδική ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των παιδιών από μελλοντικά προβλήματα ψυχικής υγείας.
Πηγή: Περιοδικό JAMA Psychiatry