Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), προσφέροντας μια λιγότερο περιοριστική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις παραδοσιακές διατροφικές προσεγγίσειςδιαπιστώνει μια νέα έρευνα.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος, κοιλιακή δυσφορία, κοιλιακό φούσκωμα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
Η διαταραχή αυτή προσβάλλει περίπου το 8-15% του πληθυσμού και εμφανίζεται υπό τη μορφή διάρροιας ή δυσκοιλιότητας ή με εναλλαγή αυτών. Η πλειοψηφία των ασθενών αντιλαμβάνεται τα συμπτώματά της διαταραχής ως τροφικά, με συνέπεια να προτιμούν τις διαιτητικές παρεμβάσεις από τη φαρμακευτική αγωγή.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (AGA), αν και έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την εξέλιξη των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, η παρέμβαση πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να εφαρμόζεται από επαγγελματία υγείας με γνώση του αντικειμένου της θρεπτικής υποστήριξης.
Η μεσογειακή διατροφή είναι μια διαχρονικά δοκιμασμένη διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και κόκκινο κρέας. Αυτό το μοντέλο διατροφής έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, των γνωστικών διαταραχών καθώς και της συνολικής θνησιμότητας.
Παρά το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή έχει προταθεί από προηγούμενες έρευνες ως πιθανή διαιτητική θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η αποτελεσματικότητά της εξακολουθεί να παραμένει ασαφής.
Στόχος, η αναζήτηση προσιτών διατροφικών επιλογών
Ενώ η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP (σάκχαρα που προκαλούν εντερικές ενοχλήσεις) συνιστάται ευρέως και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι ωστόσο περιοριστική, δαπανηρή και δύσκολη στην τήρησή της.
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν θέλησε να αναζητήσει απλούστερες και πιο προσιτές διατροφικές επιλογές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Στην τυχαιοποιημένη αυτή μελέτη που διήρκησε 4 εβδομάδες, συμμετείχαν δύο ομάδες εθελοντών που είχαν όλοι διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου . Στην μία ομάδα οι συμμετέχοντες ενέταξαν στην καθημερινή τους διατροφή τη μεσογειακή διατροφή ενώ στην άλλη ομάδα οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν δίαιτα χαμηλών FODMAP. Αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που συνέκρινε τη μεσογειακή διατροφή με μια άλλη πιθανή δίαιτα.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής, το 73% των ασθενών πέτυχε το κύριο καταληκτικό σημείο για βελτίωση των συμπτωμάτων, έναντι 81,8% στην ομάδα με χαμηλά επίπεδα FODMAP.
Ενώ η μεσογειακή διατροφή παρείχε ανακούφιση από τα συμπτώματα, η ομάδα με χαμηλά επίπεδα FODMAP παρουσίασε μεγαλύτερη βελτίωση, η οποία μετρήθηκε τόσο από την ένταση του κοιλιακού πόνου όσο και από τη βαθμολογία σοβαρότητας των συμπτωμάτων.
«Αυτή η μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη προσθήκη στο μενού των διατροφικών παρεμβάσεων που βασίζονται σε στοιχεία για ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», δήλωσε ο Δρ. William Chey, MD, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, επικεφαλής Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο απαιτούνται μελλοντικά μεγαλύτερες ελεγχόμενες δοκιμές για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων της μεσογειακής διατροφής ως μακροχρόνιας αποτελεσματικής παρέμβασης για ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Πηγή: Michigan Medicine
