Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    24/04/2026

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    24/04/2026

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    24/04/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

      24/04/2026

      Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

      24/04/2026

      Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

      24/04/2026

      Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

      24/04/2026

      Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

      24/04/2026
    • Επιστημονικα

      Καύσωνας και νεφροί: Τι αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη και τι αναφέρει ο καθηγητής Γ. Σακκάς

      23/04/2026

      Καρκίνος του παγκρέατος: Ενθαρρυντικά δεδομένα από τη δοκιμή ενός νέου πειραματικού φαρμάκου

      22/04/2026

      Παχυσαρκία και εμβόλια: Γιατί μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους και η νέα ελπίδα από τα Τ-κύτταρα

      17/04/2026

      Γάμος, ανύπαντρη ζωή και κίνδυνος καρκίνου – Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη

      16/04/2026

      Οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της έντονης ζέστης στην υγεία των εργαζομένων

      16/04/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Άδωνις Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής

      22/04/2026

      Μ.Θεμιστοκλέους: Εντός χρονοδιαγράμματος τα έργα Υγείας του Ταμείου Ανάκαμψης

      21/04/2026

      Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου

      14/04/2026

      Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό – Πώς θα κλείνουμε ραντεβού μαζί του

      08/04/2026

      Μητσοτάκης: Ενίσχυση του Προσωπικού Παιδιάτρου και αναβαθμίσεις στα δημόσια νοσοκομεία

      06/04/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής: 7 στους 10 Έλληνες υπέρ της ενεργητικής ευθανασίας σε ασθενείς τελικού σταδίου
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής: 7 στους 10 Έλληνες υπέρ της ενεργητικής ευθανασίας σε ασθενείς τελικού σταδίου

    02/07/2025Updated:03/07/20255 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Την έντονη δυσπιστία της κοινής γνώμης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την αυξημένη ανησυχία για τις επιπτώσεις της στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και την προοπτική υπονόμευσης της Δημοκρατίας, καταγράφει η επισκοπική εμπειρική έρευνα (survey research) για τις τεχνοηθικές και βιοηθικές στάσεις και αντιλήψεις στην Ελλάδα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ).

    Η τελική έκθεση με τα αποτελέσματα έρευνας, καταγράφει ωστόσο ένα ηχηρό «Ναι» των Ελλήνων με την παθητική και ενεργητική ευθανασία και μάλιστα με ποσοστά συντριπτικά έναντι εκείνων που εκφράζονται αρνητικά. Περίπου 7 στους 10 πολίτες που πήραν μέρος στην έρευνα συμφωνούν να χορηγηθούν ουσίες σε ασθενείς τελικού σταδίου για να τερματίσουν τη ζωή τους. Με το ίδιο ποσοστό καταγράφεται η αντίθεση των πολιτών στην «θετική ευγονική», αν δηλαδή θα διάλεγαν το φύλο ή κάποια φυσικά χαρακτηριστικά του παιδιού  (ύψος, χρώμα ματιών, μαλλιών κ.λπ.) κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, «τα αποτελέσματα συνιστούν ερεθίσματα για ανοιχτή δημόσια συζήτηση και αναστοχασμό και, μεταξύ άλλων, φαίνεται να επιβεβαιώνουν το επιστημονικό συμπέρασμα ότι η ηθική μας ζωή (α) συχνά μας εκπλήσσει και (β) είναι πολύ πλουσιότερη και πολύ πιο ποικιλόμορφη και αντιφατική από ό,τι νομίζουμε».

    Η έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΕΒΤ είναι ποσοτική με online (CAWI) συμπλήρωση δομημένου και προσαρμοσμένου ερωτηματολογίου δύο ενοτήτων και δώδεκα ερωτήσεων. Διεξήχθη πανελλαδικά την άνοιξη του 2025, σε δείγμα 1.207 ατόμων με κριτήρια αντιπροσώπευσης το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.

    Δυσπιστία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

    Το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει ότι πάνω από 4 στους 10 είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο διαδίκτυο, θεωρώντας ότι «θα έχει χειροτερέψει τον κόσμο». Σχεδόν 3 στους 10 έχουν αντίθετη άποψη, βλέποντας θετικά την επίδρασή του, ενώ παρόμοιο ποσοστό παραμένουν ουδέτεροι. Σε αυτούς θα μπορούσε να συνυπολογιστεί και το μικρό ποσοστό όσων δεν εξέφρασαν άποψη.

    Στις απαντήσεις διαπιστώνεται έντονα αρνητική στάση, καθώς οι 8 στους 10 περίπου βλέπουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα υπονομεύσει τις ανθρώπινες σχέσεις. Λιγότερο από 1 στους 10 πιστεύει ότι θα τις βελτιώσει, ενώ λίγο πάνω από 1 στους 10 δεν βλέπει να επηρεάζονται οι σχέσεις.

    Ανάλογες είναι οι στάσεις απέναντι στο θέμα του επηρεασμού της Δημοκρατίας από την ΤΝ. Πάνω από 6 στους 10 θεωρούν ότι θα λειτουργήσει αρνητικά, ενώ λιγότερο από 1 στους 10 βλέπουν θετική επιρροή. Οι 2 στους 10 δεν θεωρούν ότι η ΤΝ θα έχει κάποια επιρροή.

    Πάνω από 8 στους 10 στέκονται αρνητικά απέναντι στην προοπτική ένα είδος Τεχνητής Νοημοσύνης να διεκπεραιώνει αυτόνομα σύνθετες διανοητικές εργασίες, χωρίς ανθρώπινη επιτήρηση. Από αυτούς οι 7 στους 10 είναι απόλυτα αρνητικοί. Μόνο 13% είναι αντίθετοι και δείχνουν εμπιστοσύνη σε εφαρμογές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να αναλάβει ένα ρομπότ με εξελιγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, τη φροντίδα ηλικιωμένων ή ασθενών στο σπίτι, οι απαντήσεις εκφράζουν δυσπιστία.«Όχι» λέει το 45% και «Μάλλον Όχι» το 28%. Το ποσοστό εκείνων που βλέπουν θετικά αυτή την προοπτική είναι 25% .

    Η δυσπιστία για την αξιοπιστία των πληροφοριών στο διαδίκτυο και την ανάγκη ελέγχου συγκεντρώνει ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο που εκφράζει όσους φοβούνται την ανάπτυξη μορφών λογοκρισίας. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τη γενικευμένη επιφύλαξη απέναντι στην κοινωνική επίδραση του διαδικτύου.

    Συντριπτικό «Ναι» σε παθητική και ενεργητική ευθανασία
    Σε ότι αφορά τη Βιοηθική και τα μείζονα ζητήματα που αφορούν το τέλος της ζωής του ανθρώπου, η διακοπή της υποστήριξης του ασθενούς («παθητική ευθανασία») βρίσκει σύμφωνους τους 6 στους 10 ερωτηθέντες. Λιγότεροι από 4 στους 10 έχουν την αντίθετη άποψη, η οποία ευθυγραμμίζεται με την ισχύουσα νομοθεσία.

    Στο κρίσιμο ερώτημα της ενεργητικής ευθανασίας, οι θετικές απαντήσεις είναι πάνω από 7 στις 10, με την πλειοψηφία μάλιστα από αυτές να αρκείται στη βούληση του ασθενούς χωρίς να αναγνωρίζει ρόλο στην οικογένειά του. Λιγότεροι από 3 στους 10 απαντούν αρνητικά, ακολουθώντας τη σημερινή θέση του νόμου.

    Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «αν ένας ασθενής σε τελικό στάδιο, που υποφέρει, ζητήσει από τον γιατρό του να του χορηγήσει ουσίες για να τερματίσει τη ζωή του» το 43% απάντησε ότι η σωστή επιλογή είναι ο γιατρός να του χορηγήσει τις ουσίες, το 28% ότι ο γιατρός πρέπει να του χορηγήσει τις ουσίες μόνο αν συμφωνεί η οικογένειά του και μόλις το 22% ότι ο γιατρός δεν πρέπει να τις χορηγήσει.



    Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
    Στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι μια παρένθετη έγκυος γυναίκα που κυοφορεί για λογαριασμό άλλων, έχει το δικαίωμα να κρατήσει το παιδί», πάνω από τους 6 στους 10 ερωτηθέντες απαντούν αρνητικά, συμφωνώντας με τη θέση της νομοθεσίας. Σχεδόν 3 στους 10 υποστηρίζουν ένα τέτοιο δικαίωμα για την παρένθετη, αναγνωρίζοντας προφανώς έναν ισχυρό ψυχολογικό δεσμό με το παιδί ύστερα από την εμπειρία της κυοφορίας.

    Στην ερώτηση αν  μια παρένθετη έγκυος γυναίκα που κυοφορεί για λογαριασμό άλλων θα πρέπει να πληρώνεται οι ερωτηθέντες διχάστηκαν καθώς τόσο οι απαντήσεις που αρνούνται την αμοιβή όσο και εκείνες που την αποδέχονται είναι σχεδόν ισόποσες. Η αντίληψη που θέλει την παρένθετη να διεκπεραιώνει κάποιου είδους εργασία (και όχι απλώς μια πράξη αλληλεγγύης, όπως το θέλει ο ισχύων νόμος) φαίνεται να είναι ισχυρή σήμερα.

    Όχι στη «θετική ευγονική»
    Πάνω από 7 στους 10 ερωτηθέντες φαίνονται αντίθετοι στη «θετική ευγονική», αν δηλαδή θα διάλεγαν το φύλο ή κάποια φυσικά χαρακτηριστικά του παιδιού  (ύψος, χρώμα ματιών, μαλλιών κ.λπ.) κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το ποσοστό όσων θα επέλεγαν κάποιας μορφής «σχεδιασμό» συγκεντρώνει ωστόσο ένα 25%, δείχνοντας την επιθυμία να εμπλακεί περισσότερο η τεχνολογία στον οικογενειακό προγραμματισμό.

    Δείτε ΕΔΩ την έκθεση  

    βιοηθική Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ) ευθανασία Τεχνοηθική υποβοηθούμενος θάνατος
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επεμβατική Νευροακτινολογία ή «Νευροεπεμβατική Ιατρική»; Οι κίνδυνοι από μια ασαφή ορολογία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η επίδραση του ξυδιού στον μεταβολισμό της γλυκόζης και το σωματικό βάρος

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τα αποτελέσματα της εκστρατείας του “για την κάλυψη του χαμένου χρόνου” στον παιδικό εμβολιασμό

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τα φαρμακεία στη Βρετανία ανησυχούν για την αύξηση της τιμής της παρακεταμόλης συνεπεία του πολέμου στη Μέση Ανατολή

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δέσμευση για συνέχιση της πρόληψης: Δωρεάν μαστογραφίες με εθνικούς πόρους και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Το clawback δεν πεθαίνει, η καινοτομία φεύγει και ο ασθενής μένει

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Η δουλειά σκοτώνει 840.000 ανθρώπους τον χρόνο, με βασική αιτία το στρες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θ. Κουτσούκης: Το πνεύμα του «Μαζί μια Αγκαλιά» σχετίζεται απόλυτα κι αναδεικνύει τον παραδοσιακό ρόλο του φαρμακοποιού

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ιστορικό επίτευγμα στις Μπαχάμες: Εξάλειψη της μετάδοσης του HIV από τη μητέρα στο παιδί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    12ος Διάπλους της «Σύμπλευσης»: Εθελοντική αποστολή σε μικρά νησιά του Αιγαίου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ : Η αποζημίωση 4 κουτιών ταινιών ετησίως δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών CGM

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Καύσωνας και νεφροί: Τι αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη και τι αναφέρει ο καθηγητής Γ. Σακκάς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    24/04/20265 Mins Read
    Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των χωρών. όπου η υπηρεσίες εμβολιασμού από φαρμακοποιούς αποζημιώνονται

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    24/04/2026

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    24/04/2026

    Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

    24/04/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς
    • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»
    • Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας
    • Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης
    • Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.