Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως, με τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα να αναγνωρίζονται ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου.
Για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι διατροφικές οδηγίες των ειδικών γενικά συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης χοληστερόλης – και της κατανάλωσης αυγών – λόγω της συσχέτισης που έχει εντοπιστεί με την αυξημένη LDL χοληστερόλη, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα αθηροσκλήρωσης.
Τα «παρεξηγημένα» αυγά
Τα αυγά αποτελούν μια μοναδική πηγή τροφής πλούσια σε διαιτητική χοληστερόλη αλλά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές απόψεις, αρκετές παρατηρητικές μελέτες και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος ούτε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μάλιστα, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα αυγά μπορεί να έχουν πιθανές καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χολίνη, η οποία μπορεί να ασκεί ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό των λιπιδίων,βελτιώνοντας την HDL χοληστερόλη.
Ο αντίκτυπος της υψηλής πρόσληψης χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας θέλησε να διερευνήσει τις ανεξάρτητες επιδράσεις της διαιτητικής χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών στις συγκεντρώσεις της LDL χοληστερόλης και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, θέλησε να διερευνήσουν εάν τα επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης και η σωματική δραστηριότητα μπορούσαν να τροποποιήσουν αυτές τις επιδράσεις.
Ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν να παράσχει ισχυρά στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο της υψηλής πρόσληψης χοληστερόλης μέσω της διατροφής – κυρίως μέσω της κατανάλωσης αυγών – στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και στο προφίλ των λιποπρωτεϊνών.
Στην μελέτη συμμετείχαν 61 ενήλικες ηλικίας 18 έως 60 ετών με μέσο επίπεδο LDL χοληστερόλης 105. Γενικά, τα επίπεδα LDL χοληστερόλης πάνω από το 100 θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» για καρδιακές παθήσεις, ενώ τα επίπεδα 160 και άνω θεωρούνται «επικίνδυνα».
Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τρία διαφορετικά είδη δίαιτας για πέντε εβδομάδες:
• Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, με δύο αυγά την ημέρα.
• Μια δίαιτα χαμηλή σε χοληστερόλη και υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χωρίς αυγά.
• Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά που περιελάμβανε ένα αυγό την εβδομάδα.
Μετά από την ολοκλήρωση κάθε κύκλου, ελήφθησαν δείγματα αίματος από όλους τους συμμετέχοντες για να διαπιστωθεί πώς οι διαφορετικές δίαιτες επηρέαζαν την LDL χοληστερόλη τους.
Μπέικον, λουκάνικο και βούτυρο οι «ένοχες» τροφές και όχι τα αυγά
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι, η διαιτητική χοληστερόλη από τα αυγά έχει μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα σε σχέση με τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά.
Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση δύο αυγών ημερησίως σε μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά όχι μόνο δεν αυξάνει την LDL χοληστερόλη αλλά μπορεί και να την μειώσει, εφόσον η υπόλοιπη διατροφή παραμένει χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Αντίθετα,τα ευρήματα έδειξαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το μπέικον, το λουκάνικο και το βούτυρο αύξησαν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
«Η μελέτη μας προσφέρει αδιάσειστα στοιχεία για τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη των αυγών. Έτσι, όταν τρώτε το πρωινό σας δεν είναι τα αυγά για τα οποία πρέπει να ανησυχείτε. Η επιπλέον μερίδα μπέικον ή λουκάνικου είναι πιο πιθανό να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς σας» λέει ο Δρ. Jon Buckley, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι, τα άτομα με διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους ή έναν διαιτολόγο για να καθορίσουν την κατάλληλη ποσότητα κατανάλωσης αυγών και άλλων τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη που πρέπει να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους.
Πηγή: American Journal of Clinical Nutrition
