Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    04/12/2025

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    04/12/2025

    Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

    04/12/2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

      04/12/2025

      ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

      04/12/2025

      Πρωταθλητές στην υπερεργασία οι Έλληνες νέοι γιατροί σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη

      04/12/2025

      Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και σε περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

      04/12/2025

      Γεωργιάδης: «Βαθμολογία 4,2 στο ΕΣΥ από ασθενείς – Έρχονται νέες υπηρεσίες στο MyHealth app»

      04/12/2025
    • Επιστημονικα

      Οι χάρτες των ανθρώπινων γονιδίων στερούνται παγκόσμιας εκπροσώπησης

      04/12/2025

      Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος δείχνει ότι η παχυσαρκία επιταχύνει την ανάπτυξη της νόσου

      04/12/2025

      Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Γιατί δεν μπορούν να τα πάρουν όλοι, τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

      03/12/2025

      Διατροφική Καθοδήγηση: Άνθρωπος ή ChatGPT;

      03/12/2025

      Νέο πειραματικό φάρμακο ανοίγει το «παράθυρο» θεραπείας του εγκεφαλικού έως και 12 ώρες

      03/12/2025
    • Πολιτικη Υγειας

      Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

      04/12/2025

      ΕΟΠΥΥ: Μηδενίστηκε το clawback για τα διαγνωστικά τον Αύγουστο – Ικανοποίηση Γεωργιάδη

      01/12/2025

      Σε όλη τη χώρα οι Κινητές Ομάδες Υγείας-Ποιες υπηρεσίες καλύπτουν και πώς κλείνετε ραντεβού

      17/11/2025

      Μητσοτάκης: Οι ΚΟΜΥ αλλάζουν την πρόληψη στον τομέα της υγείας

      17/11/2025

      Σαμαράς: «Απαιτείται γενναία οικονομική στήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού»

      10/11/2025
    • Ασθενεις

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025

      Σαλμονέλα: Πως θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025

      Νέα ιατρική εποχή: Εμφυτεύσιμος αισθητήρας στο παρόν- Καθρέφτης που θα σκανάρει το σώμα στο μέλλον

      12/10/2025

      Νέο φάρμακο κατά της σχιζοφρένειας αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία από την BMS

      22/09/2025

      Ζώντας το χειρουργείο πριν το πτυχίο: Η νέα εμπειρία μάθησης στο ΑΠΘ

      17/09/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Κικίλιας: Νέο ΠΔ για την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε πλοία και λιμάνια – Τι περιλαμβάνει
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κικίλιας: Νέο ΠΔ για την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε πλοία και λιμάνια – Τι περιλαμβάνει

    30/07/2025Updated:30/07/20256 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    «Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τους αρμόδιους φορείς, έχει δουλέψει σε πολιτικό επίπεδο το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που θέλουμε να καταθέσουμε το φθινόπωρο και το οποίο αφορά σε τροποποιήσεις των ΠΔ του 2011 και του 2001 για τα συμβατικά πλοία και για τα ταχύπλοα αντίστοιχα, στο πλαίσιο της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Στόχος μας είναι μια πιο φιλική και πιο συμπεριληπτική ακτοπλοΐα, σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και τα λιμάνια μας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ), Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Διονύση Θεοδωράτο.

    Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι το σχετικό σχέδιο ΠΔ βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα αποτελέσει τη βάση για την εφαρμογή υποχρεωτικών κανόνων προσβασιμότητας στα επιβατηγά πλοία. Η κατάρτισή του βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

    Το νέο ΠΔ θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις παρακάτω παρεμβάσεις:

    Ράμπες με μέγιστη κλίση 5% για ασφαλή μετακίνηση αμαξιδίων, ανελκυστήρες κατάλληλων διαστάσεων με ηχητικές/οπτικές ενδείξεις, αναβατόρια όπου δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση ανελκυστήρα, WC με σήμανση, χειρολαβές και σύστημα κλήσης βοήθειας, καμπίνες με ελεύθερο κύκλο στροφής και ειδικές κλίνες, θέσεις επιβατών και οχημάτων με σαφές ποσοστό για άτομα μειωμένης κινητικότητας, έντονη χρωματική αντίθεση στις πόρτες, ακμές και σκάλες για άτομα με προβλήματα όρασης.

    «Δεν υπάρχει άπλετος χρόνος στο μέλλον για να αφήνουμε κάτι τέτοιο να συνεχίζει να υφίσταται, όπως υφίσταται τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, διευκρινίζοντας ότι έχουν ήδη δοθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στις υπηρεσίες του υπουργείου.

    Επιπλέον, προανήγγειλε τη διεύρυνση της διαβούλευσης και με την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τα τουριστικά πλοία, τα ημερόπλοια και τα ferry boats στα πορθμεία, σημειώνοντας ότι, παρά τις τεχνικές δυσκολίες στις συγκεκριμένες κατηγορίες, «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα και πρώτα απ’ όλα ότι πρέπει να προσεγγίζουμε και να συμπεριφερόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους με σεβασμό, επαγγελματισμό και αγάπη».

    Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας ανέφερε συγκεκριμένα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο της Ε.Σ.ΑμεΑ και τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ, για την πολύ εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τους αρμόδιους φορείς, έχει δουλέψει σε πολιτικό επίπεδο το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που θέλουμε να καταθέσουμε το φθινόπωρο και το οποίο αφορά σε τροποποιήσεις των ΠΔ του 2011 και του 2001 για τα συμβατικά πλοία και για τα ταχύπλοα αντίστοιχα, στο πλαίσιο της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Στόχος μας είναι μια πιο φιλική και πιο συμπεριληπτική ακτοπλοΐα, σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και τα λιμάνια μας. Προς τα εκεί θα κινηθούμε. Επειδή η άποψή μου, πάντα, είναι ότι τα πράγματα πρέπει να ρυθμίζονται στο χρόνο τους και δεν υπάρχει άπλετος χρόνος στο μέλλον για να αφήνουμε κάτι τέτοιο να συνεχίζει να υφίσταται, όπως υφίσταται τώρα, θέλω να πω ότι έδωσα στις υπηρεσίες του υπουργείου συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για αυτήν την πρωτοβουλία και βέβαια, θα δούμε και την άλλη Ομοσπονδία η οποία αφορά στα πιο μικρά πλοία, στις «παντόφλες», στα τουριστικά πλοία, στα ημερόπλοια, στα πορθμεία μας, που εκεί βέβαια, οι μετατροπές είναι πιο δύσκολες αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα και πρώτα απ’ όλα ότι, με σεβασμό, με επαγγελματισμό και με αγάπη πρέπει να προσεγγίζουμε και να συμπεριφερόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους».

    Απο την πλευρά του ο πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Ιωάννης Βαρδακαστάνης τόνισε: «Σήμερα με τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ, συζητήσαμε για ένα θέμα που αναδεικνύεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπάρχει στην ακτοπλοΐα μας, ενώ υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, εμφανίστηκε το πρόβλημα στη γραμμή Κεραμωτής – Θάσου. Θεωρώ ότι η προσέγγιση που συμφωνήσαμε σήμερα με τον υπουργό και τον κύριο Θεοδωράτο, θέτει τις βάσεις για μια σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση και λύση σε αυτό το δύσκολο θέμα. Η Συνομοσπονδία προσεγγίζει αυτή την υπόθεση με πολύ σεβασμό. Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι η προσβασιμότητα είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που, πρωτίστως, πρέπει να αφορά στους ανθρώπους που ζουν στη χώρα, στους ανθρώπους που ταξιδεύουν όλο το χρόνο, κυρίως από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε αυτή τη βάση, μπορούμε να προσφέρουμε και στους επισκέπτες μας ένα προσβάσιμο, συμπεριληπτικό περιβάλλον και στην ακτοπλοΐα. Εμείς στην Ε.Σ.ΑμεΑ, θα εργαστούμε σοβαρά, υπεύθυνα, με βάση την κοινή λογική, για τη διαμόρφωση των προδιαγραφών, των εποπτικών και λεκτικών διαδικασιών, έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο μας τόσο για τους κατοίκους όσο και για αυτούς που μας επισκέπτονται. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι η εκπαίδευση του προσωπικού στα πλοία, ανεξαρτήτως τύπου και μεγέθους, είναι μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση. Στην περίπτωση που σε μια πορθμειακή γραμμή θα χρειαστεί να βοηθηθεί ένας άνθρωπος να ανέβει στο κατάστρωμα, ο εργαζόμενος που θα τον βοηθήσει πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και για την αξιοπρεπή και για την ασφαλή μετακίνηση».

    Ο πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Διονύσης Θεοδωράτος ανέφερε: «Είμαστε εδώ σήμερα με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας, μαζί με τον πρόεδρο της Ε.Σ.ΑμεΑ, για να θέσουμε τις βάσεις να ολοκληρωθεί τελικά το πδ, το οποίο έχουμε συζητήσει το προηγούμενο διάστημα και έχουμε έρθει πολύ κοντά και με την Ε.Σ.ΑμεΑ Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και στέκομαι και στο θέμα της εκπαίδευσης που ανέφερε ο πρόεδρος. Ήδη έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο χειμώνα και εκπαιδεύονται τα πληρώματα ορισμένων πλοίων από την Ε.Σ.ΑμεΑ, για να μπορέσουν να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας που τις χρειάζονται. Και πρέπει να τονίσω εδώ ότι, εκτός από την προσαρμογή του πλοίου, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο – το τόνισε και ο υπουργός – και η προσαρμογή των λιμένων, ώστε να γίνουν και αυτά φιλικά προς τους επιβάτες και ειδικότερα, στα άτομα με αναπηρία. Αν και πολλά, πλέον, πλοία της ακτοπλοΐας, τα μεγάλα πλοία της ακτοπλοΐας παρέχουν τις δυνατότητες να κινούνται με αξιοπρέπεια και ευκολία οι άνθρωποι που έχουν αναπηρία. Νομίζω ότι πάμε να καλυτερεύσουμε ακόμη περαιτέρω την κατάσταση και σε συνδυασμό με τα λιμάνια, να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Προχωράμε προς την σωστή κατεύθυνση πολύ πιο γρήγορα και με τις οδηγίες και του υπουργού».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    ΑμεΑ αναπηρία Άτομα με αναπηρία Β. Κικίλιας Προσβασιμότητα συμπερίληψη
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πρωταθλητές στην υπερεργασία οι Έλληνες νέοι γιατροί σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και σε περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Γεωργιάδης: «Βαθμολογία 4,2 στο ΕΣΥ από ασθενείς – Έρχονται νέες υπηρεσίες στο MyHealth app»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά ο Εθελοντισμός στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η «σιωπηλή κρίση» στην παιδική υγεία: Παγκόσμια αύξηση θανάτων μετά τις περικοπές διεθνούς βοήθειας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η Γαλλία σχεδιάζει να καταργήσει τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για τους ξένους συνταξιούχους

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φάμελλος: Ευθύνη μας μια ισχυρή Πολιτεία χωρίς αποκλεισμούς για τους ανθρώπους με αναπηρία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί» 

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ποιοι θα πάρουν sms για δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας-Τι ισχύει με τα παραπεμπτικά

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αντ. Παπαδημητρίου: Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη αλλάζει την υγεία, την εκπαίδευση και την εργασία στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο ζητά αποζημίωση από μεγάλες εταιρίες τροφίμων, κατηγορώντας τις ότι προκάλεσαν “κρίση δημόσιας υγείας”

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ: Συμμετοχή στην εκδήλωση που οργανώνει το υπ. Εργασίας στη Ν. Υόρκη, για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ για την επισφαλή λειτουργία της Νευρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Χανίων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σε υψηλό επίπεδο ανέρχεται το ποσοστό ασφάλειας των τροφίμων στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    Φαρμακειο

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    04/12/20256 Mins Read
    Ήταν 19 Μαϊου 2025 όταν υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    04/12/2025

    Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

    04/12/2025

    Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

    04/12/2025
    Ροη Ειδησεων
    • Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη
    • Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους
    • Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο
    • Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο
    • ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2025 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.