Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    06/02/2026

    EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    06/02/2026

    ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    06/02/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

      06/02/2026

      EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

      06/02/2026

      ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

      06/02/2026

      Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ

      06/02/2026

      ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος

      06/02/2026
    • Επιστημονικα

      Εμβόλιο HPV: Ανοίγει ο δρόμος για λιγότερα τεστ Παπ

      06/02/2026

      Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι κάτοικοι της Μέσα Μάνης αποτελούν μια μοναδική γενετική «νησίδα» στην Ευρώπη

      04/02/2026

      Η Χειρουργική Ογκολογία ως αιχμή του δόρατος στη μάχη για την επιβίωση

      03/02/2026

      Ισπανία: Ιστορική μεταμόσχευση προσώπου από δωρήτρια που επέλεξε την υποβοηθούμενη ευθανασία

      03/02/2026

      Κληρονομικό Αγγειοοίδημα: Πράσινο φως από την ΕΕ για την πρώτη RNA θεραπεία για την πρόληψη των κρίσεων

      02/02/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

      06/02/2026

      Ειρ. Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές – Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

      05/02/2026

      Υπουργείο Υγείας: πρόληψη μπροστά, στελέχωση με «ιεράρχηση», φάρμακο σε πιο σφιχτό πλαίσιο

      05/02/2026

      Χαιρετισμός του Ά. Γεωργιάδη σε Ημερίδα του ΕΟΦ – Αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του στη φαρμακευτική πολιτική

      04/02/2026

      Από τον Φάκελο στο Smartphone: Η ψηφιακή «επανάσταση» στην Ογκολογία και οι νέες υποδομές του 2026

      04/02/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » «Επενδυτικό clawback: από “φόρος” σε εργαλείο ανάπτυξης – το στοίχημα του 2026-2027»
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «Επενδυτικό clawback: από “φόρος” σε εργαλείο ανάπτυξης – το στοίχημα του 2026-2027»

    20/01/20265 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    επενδυτικό clawback
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Από τον Τάκη Μαραλέτο

    Στην αίθουσα της κοπής πίτας της ΠΕΦ, το «επενδυτικό clawback» ειπώθηκε από τον Υπουργό Υγείας σχεδόν σαν αυτονόητη επιτυχία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης το βάφτισε «το πιο επιτυχημένο αναπτυξιακό μέτρο» και έδωσε δύο αριθμούς που, αν σταθούν, αλλάζουν την κλίμακα της συζήτησης, επενδύσεις που «έφερε» μέχρι σήμερα 1,6 δισ. ευρώ με την  προσδοκία να ξεπεράσουν τα 2 δισ. στην επόμενη περίοδο.

    Στην ίδια ανάσα, ανακοίνωσε ότι για τη διετία 2026-2027 το μέτρο θα επεκταθεί και στις θυγατρικές διεθνών οίκων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

    Για να καταλάβει κανείς τι πραγματικά σημαίνει αυτό, πρέπει να ξεφύγει από τις ετικέτες. Το επενδυτικό clawback δεν είναι «επιδότηση» με την κλασική έννοια. Είναι ένας μηχανισμός συμψηφισμού. Αντί η εταιρεία να πληρώσει όλο το ποσό του clawback σε μετρητά, μπορεί να «σβήσει» μέρος της υποχρέωσης, εφόσον πραγματοποιήσει επιλέξιμες επενδύσεις ή δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, τις αποδείξει και τις περάσει από πιστοποίηση. Το δημόσιο, από την πλευρά του, βάζει οροφή στο συνολικό ποσό που δέχεται να συμψηφίσει ανά περίοδο.

    Το μοντέλο έγινε «μεγάλο» στην τριετία που συνδέθηκε με το Ταμείο Ανάκαμψης. Στα επίσημα κείμενα της περιόδου 2021–2023, το ανώτατο ποσό συμψηφισμού ορίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, σπασμένο σε 75 εκατ., 75 εκατ. και 100 εκατ. ανά υπο-περίοδο. Εκεί περιγράφεται και το εύρος των επιλέξιμων δαπανών, από μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές, μέχρι εργαστήρια, ανάπτυξη πρώτων υλών, αλλά και προκλινικές/κλινικές μελέτες.

    Στη συνέχεια, το μέτρο «μετακόμισε» σε πιο καθαρά εθνικό αναπτυξιακό σχήμα για το 2024–2025, με ένταξη πράξης στο ΤΠΑ Υγείας (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης). Η λογική παραμένει ίδια, στήριξη ρευστότητας των υπόχρεων εταιρειών, διατήρηση-αναβάθμιση παραγωγικής και ερευνητικής βάσης και, κυρίως, μια προσπάθεια να μη λειτουργεί το clawback μόνο ως τιμωρητικός φόρος υπέρβασης, αλλά και ως «σκανδάλη» για επένδυση.

    Αν τώρα κοιτάξει κανείς την αγορά, βλέπει ότι οι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες έχουν όντως ανοίξει μεγάλα επενδυτικά προγράμματα: η Pharmathen έχει μιλήσει για πλάνο 250 εκατ. ευρώ για 2022–2026, η RAFARM για 120 εκατ. στην περίοδο 2021–2027, ο Όμιλος Τσέτη για επενδύσεις της τάξης των 80 εκατ., ενώ δημοσίως έχουν καταγραφεί και έχουν  πραγματοποιηθεί μεγάλα μεγέθη σε επενδύσεις και από άλλους παίκτες όπως οι Demo, WinMedica, Rafarm κ.α. (σε επεκτάσεις γραμμών, R&D, νέες εγκαταστάσεις). Παράλληλα, υπάρχουν και κινήσεις πολυεθνικών διαφορετικού τύπου – όχι απαραίτητα εργοστάσια, αλλά κέντρα υπηρεσιών ή ψηφιακά hubs, όπως εκείνο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που έχει παρουσιαστεί ως επένδυση περίπου 100 εκατ. ευρώ και συνδέεται με θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

    Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι άλλο. Ποιο είναι το όφελος για την οικονομία και, ακόμη πιο δύσκολο, ποιο είναι το όφελος για τον ασθενή

    Σε επίπεδο οικονομίας, το όφελος είναι σχετικά καθαρό, αρκεί να μη βαφτίζουμε κάθε δαπάνη «νέα επένδυση». Όταν μια εταιρεία βάζει χρήματα σε γραμμές παραγωγής, σε μηχανές, σε ποιότητα, σε εργαστήρια, δημιουργεί ζήτηση σε κατασκευές, εξοπλισμό, υπηρεσίες, αυξάνει την απασχόληση και, κυρίως, χτίζει παραγωγική δυναμικότητα που μετά μεταφράζεται σε εξαγωγές και υποκατάσταση εισαγωγών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν κλάδο όπου η Ελλάδα έχει ήδη ισχυρή εγχώρια βάση.

    Στην ίδια εκδήλωση της ΠΕΦ έγινε λόγος για εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα ελληνικών εταιρειών, για νέες μονάδες και κέντρα R&D και για εξαγωγική παρουσία σε δεκάδες χώρες.

    Για τον ασθενή, τα πράγματα είναι πιο έμμεσα. Το επενδυτικό clawback δεν είναι «κουμπί» που ρίχνει συμμετοχές ή επιταχύνει αποζημίωση. Μπορεί όμως να βελτιώσει τρία πεδία, διαθεσιμότητα, ανταγωνισμό τιμών μέσω ισχυρότερης βάσης σε γενόσημα/βιο-ομοειδή, και κλινικές μελέτες. Στο πρώτο, περισσότερη εγχώρια παραγωγή σημαίνει μικρότερη έκθεση σε διεθνή σοκ εφοδιασμού. Στο δεύτερο, η πολιτική γραμμή που παρουσιάστηκε στην ΠΕΦ -κλειστοί προϋπολογισμοί, διαχωρισμοί, προτίμηση σε βιο-ομοειδή, είναι ακριβώς εκείνο το σενάριο στο οποίο η ύπαρξη ισχυρής παραγωγικής βάσης κάνει το σύστημα πιο ανθεκτικό.

    Γιατί οι Πολυεθνικές είναι διστακτικές

    Στις κλινικές μελέτες, ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ο ΣΦΕΕ έχει καταγράψει ότι το σχήμα, όπως ενσωματώθηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν ήταν τόσο ελκυστικό για κλινικές, με πολύ χαμηλότερη απορρόφηση σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Αν αυτό ισχύει, τότε το 2026-2027 θα κριθεί στο αν το μέτρο θα γίνει πραγματικά γέφυρα για R&D και διεθνείς μελέτες ή αν θα μείνει κυρίως μηχανισμός στήριξης παραγωγικών εταιρειών που έτσι κι αλλιώς επενδύουν.

    Και κάπου εδώ έρχεται το πολιτικό ερώτημα «γιατί δεν έχουμε εισερχόμενες επενδύσεις από διεθνείς φαρμακευτικές αλλά μόνο από ελληνικές;». Η πιο ψύχραιμη απάντηση είναι ότι το εργαλείο, από τη φύση του, ευνοεί εταιρείες που έχουν «βαριά» επιλέξιμη δαπάνη στην Ελλάδα, εργοστάσια, γραμμές, εργαστήρια. Πολλές πολυεθνικές στην Ελλάδα λειτουργούν ως εμπορικές θυγατρικές, με διαφορετικό αποτύπωμα επένδυσης. Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα, υπήρχε και πρακτικός-νομικός κόμπος στο πώς συμψηφίζονται οι δαπάνες θυγατρικών με την υποχρέωση clawback, κάτι που τώρα επιχειρείται να λυθεί με την επέκταση του μηχανισμού στις θυγατρικές διεθνών οίκων.

    Η δεύτερη ευκαιρία του επενδυτικού clawback – λιγότερη αβεβαιότητα, περισσότερες επενδύσεις, πραγματικό όφελος

    Αν η κυβέρνηση θέλει να το αξιοποιήσει ως πραγματικό εργαλείο προσέλκυσης και όχι μόνο ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, το 2026-2027 χρειάζονται τρία χειροπιαστά εχέγγυα,  ταχύτητα πιστοποίησης (για να μην ακυρώνεται το κίνητρο ρευστότητας), σταθερούς κανόνες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς εκπλήξεις και έναν καθαρό, προστατευμένο χώρο για κλινικές μελέτες-καινοτομία ώστε να μη χαθεί πάλι η απορρόφηση. Αλλιώς, θα μείνουμε να μετράμε «επενδυτικά πλάνα» στα λόγια, ενώ τα δισεκατομμύρια της πραγματικής διεθνούς επενδυτικής κινητικότητας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σε χώρες που κερδίζουν στο τρίπτυχο χρόνος-βεβαιότητα-απόδοση.

    Τελικά, το επενδυτικό clawback είναι ένα έξυπνο εργαλείο σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

    Το κράτος δεν μπορεί εύκολα να σβήσει το clawback από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορεί να αποφασίσει αν αυτό που πληρώνεται θα είναι νεκρό κόστος ή αν θα μετατρέπεται, έστω μερικώς, σε παραγωγή, δουλειές και R&D. Η δήλωση στην ΠΕΦ έβαλε τον πήχη ψηλά. Η διετία 2026–2027 θα δείξει αν θα γίνει και το άλμα.

     

     

    Διαβάστε επίσης:

    • Δημόσια Υγεία: Ο ΕΟΔΥ ανασχεδιάζει τον Εθνικό Μηχανισμό Επιτήρησης
    • Clawback: Η γραμμή Γεωργιάδη από τα «λίγα χρήματα» στους «κόφτες» – real time έλεγχος, SPC φίλτρα και ΙΦΕΤ χωρίς «παράθυρα»
    • Ο “κόφτης” της ΠΧΠ στη συνταγογράφηση: η ασφάλεια, το clawback και οι παγίδες του alert fatigue
    clawback Αδ. Γεωργιάδης ΕΣΥ
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική διερεύνηση για τους 15 νεκρούς μετανάστες της Χίου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Συνάντηση του Άδ. Γεωργιάδη με αντιπροσωπεία από τους συλλόγους μαιών–μαιευτών

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «Πόλεμος» τιμών στα GLP-1: Η Hims «ταράζει» την αγορά με χάπι των 49 δολαρίων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΛΣΤΑΤ: Σχεδόν ένας στους τέσσερις θανάτους στην Ελλάδα οφείλεται σε νεοπλάσματα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εμβόλιο HPV: Ανοίγει ο δρόμος για λιγότερα τεστ Παπ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    IMCAS2026: Νέα προϊόντα, fillers και η μετάβαση από το anti‑aging στο skin‑longevity

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ετοιμάζεται εργαλείο για online παρακολούθηση της πορείας φακέλων αξιολόγησης φαρμάκων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η νέα εποχή στην ογκολογική φροντίδα: Από τη θεραπεία στην ολιστική πρόληψη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δωρεά ωαρίων: Τι πρέπει να γνωρίζετε – Διαδικασία και ηθικά διλήμματα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

    Διατροφη

    Νοσοκομείο «Μεταξά»: Τέθηκε σε λειτουργία και η 5η χειρουργική αίθουσα – 400 με 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    06/02/20263 Mins Read
    Ξεκάθαρη θέση για «Μη επιθυμητές πολιτικές υγείας» που κατά καιρούς επηρεάζουν τις σχέσεις ιατρών-φαρμακοποιών πήρε ο ΠΙΣ μέσα από δελτίο Τύπου

    EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

    06/02/2026

    ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    06/02/2026

    Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ

    06/02/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»
    • EFSA για ευλογιά: Δεν υπάρχουν εμβόλια εγκεκριμένα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
    • ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι από COVID-19 και 9 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα
    • Άμεση Προκήρυξη Θέσης Θωρακοχειρουργού στο Νοσοκομείο Θριάσιο ζητά η ΕΙΝΑΠ
    • ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.