Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή στα χρόνια πριν μείνουν έγκυες, διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές υπέρτασης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ (UQ).
Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UQ διαπίστωσαν ότι οι νεαρές γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, τόφου, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί σικάλεως, κόκκινο κρασί και ψάρια, πριν την εγκυμοσύνη, διέτρεχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κύησης και προεκλαμψία.
Τα παραπάνω ευρήματα προέκυψαν ύστερα από ανάλυση των διατροφικών πληροφοριών που σχετίζονταν με 6.149 κυήσεις, 3.582 γυναικών, ηλικίας 25 έως 30 χρόνων, το 2003, τα οποία ελήφθησαν από τη μελέτη «Australian Longitudinal Study on Women’s Health».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής στις νεαρές γυναίκες. «Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν θα μπορούσε να εξηγήσει πλήρως τη σύνδεση με τις υπερτασικές διαταραχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό που είναι σημαντικό στη διατροφή μεσογειακού τύπου είναι ο συνδυασμός των τροφών», επεσήμανε η υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, Danielle Schoenaker.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.