Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται ευρέως, τα ποτά που πωλούνται σε γυάλινες φιάλες περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά σωματίδια από εκείνα που συσκευάζονται σε πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία. Αυτή η αναπάντεχη ανακάλυψη προέρχεται από μελέτη που διεξήγαγε ο Γαλλικός Οργανισμός για την Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας (ANSES).
Οι ερευνητές, θέλοντας να διερευνήσουν την παρουσία μικροπλαστικών στις γυάλινες συσκευασίες, συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα γυάλινων μπουκαλιών από διάφορα ποτά που πωλούνται στη Γαλλία: νερό, αναψυκτικά, παγωμένα τσάγια, κρασιά και μπύρες.
Η μόλυνση δεν εντοπίστηκε στο γυαλί, αλλά στο καπάκι
Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ανησυχητικά και αναπάντεχα. Ποτά όπως η κόλα κόλα, οι λεμονάδες και οι μπύρες που συσκευάζονται σε γυάλινα μπουκάλια περιείχαν κατά μέσο όρο περίπου 100 μικροπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο. Αυτό είναι 5 έως 50 φορές περισσότερο από ό,τι έχει εντοπιστεί σε πλαστικά μπουκάλια ή μεταλλικά κουτιά.
«Περιμέναμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτή η ανακάλυψη αμφισβητεί την εικόνα που έχουμε για το γυαλί ως “καθαρότερο” υλικό από το πλαστικό», εξηγεί η Δρ. Iseline Chaïb, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Από πού προέρχονται όμως αυτά τα μικροπλαστικά; Η ενδελεχής έρευνα έδειξε ότι τα μικροπλαστικά που εντοπίστηκαν προέρχονταν από το χρώμα που καλύπτει τα μεταλλικά καπάκια που σφραγίζουν τα μπουκάλια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο ενδεικτικά σημάδια. Πρώτον, τα σωματίδια που ανιχνεύτηκαν στα ποτά είχαν το ίδιο χρώμα και την ίδια χημική σύνθεση με το χρώμα στα καπάκια. Δεύτερον, στα τα καπάκια εντοπίστηκαν μικροσκοπικές γρατσουνιές, αόρατες με γυμνό μάτι, που προκλήθηκαν από την τριβή κατά την αποθήκευση.
Η λύση για την μείωση των μικροπλαστικών
Οι ερευνητές δοκίμασαν διαφορετικές μεθόδους καθαρισμού των καψουλών πριν κλείσουν τα μπουκάλια, θέλοντας να διαπιστώσουν εάν έτσι μπορεί να μειωθεί η ποσότητα των μικροπλαστικών. Τα πειράματά τους έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα: φυσώντας αέρα πάνω από τα καπάκια μειώθηκε ο αριθμός των σωματιδίων από 287 σε 106 ανά λίτρο. Η προσθήκη ξεπλύματος με φιλτραρισμένο νερό και αλκοόλ μείωσε τον αριθμό σε επιπλέον 87 σωματίδια ανά λίτρο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για συγκεκριμένες βελτιώσεις στη βιομηχανία ποτών. Οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τις συνθήκες αποθήκευσης για να αποφύγουν την τριβή στα καπάκια, να επανεξετάσουν τη σύνθεση των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται και να ενσωματώσουν ένα επιπλέον στάδιο καθαρισμού κατά τη διαδικασία παραγωγής.