Οι ερευνητές βρήκαν δείκτες ταχύτερης γήρανσης σε άτομα που είχαν βιώσει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη
Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου νωρίς στη ζωή μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης πολύ πριν οι άνθρωποι φτάσουν στη μέση ηλικία.
Η βιολογική γήρανση περιλαμβάνει τη σταδιακή μείωση της καλής λειτουργίας των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Columbia Mailman School of Public Health ανέλυσε δεδομένα 4.500 ανθρώπων που έδωσαν δείγματα αίματος για τεστ DNA, σε μακροχρόνια έρευνα για την υγεία. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τα εφηβικά τους χρόνια μέχρι την ενηλικίωση και ήταν όλοι τους άτομα που είχαν πενθήσει πριν από την ηλικία των 18 ετών και από την ηλικία των 19 έως 43 ετών.
Η βιολογική γήρανση αξιολογήθηκε αναλύοντας το DNA των ανθρώπων για χημικές αλλαγές που συσσωρεύονται με τα χρόνια. Αυτά τα «επιγενετικά ρολόγια» μπορούν να αποκαλύψουν εάν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από τη χρονολογική του ηλικία, γεγονός που επηρεάζει τον κίνδυνο ασθένειας στη μετέπειτα ζωή.
Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα άτομα που είχαν χάσει έναν γονέα, ένα σύντροφο, έναν αδερφό ή ένα παιδί εμφάνισαν βιολογικούς δείκτες ταχύτερης γήρανσης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν βιώσει την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Όσοι είχαν βιώσει τουλάχιστον δύο ή περισσότερες απώλειες στη ζωή τους είχαν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία, με βάση τις επιγενετικές δοκιμές.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, το πένθος και η θλίψη μπορούν να επηρεάσουν τους ιστούς του σώματος και δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων υγείας.
«Η σύνδεση μεταξύ της απώλειας αγαπημένων προσώπων και των προβλημάτων υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής είναι καλά εδραιωμένη. Η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου αποτελεί έναν σημαντικό στρεσογόνο παράγοντα και μια εμπειρία ζωής που συνδέεται σταθερά με κακή ψυχική υγεία, γνωστική εξασθένηση, καρδιακά και μεταβολικά προβλήματα και πρόωρο θάνατο. Η μελέτη μας αποκαλύπτει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της απώλειας αγαπημένων προσώπων κατά τη διάρκεια της ζωής, από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή, και της ταχύτερης βιολογικής γήρανσης. Η μείωση της λειτουργίας των ιστών και των οργάνων που προκαλείται από την επιταχυνόμενη γήρανση μπορεί να εξηγήσει εν μέρει γιατί το πένθος μπορεί να έχει τέτοιο αντίκτυπο στην υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Allison Aiello, καθηγήτρια Mακροζωίας Yγείας στο Πανεπιστήμιο Columbia Mailman School of Public Health.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι ακόμη απόλυτα κατανοητό με ποιο τρόπο η απώλεια και το πένθος οδηγούν σε κακή υγεία και υψηλότερη θνησιμότητα, ωστόσο όπως προκύπτει από την μελέτη, η βιολογική γήρανση μπορεί να είναι ένας πιθανός μηχανισμός. Η μελλοντική έρευνα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του «τραύματος» του πένθους και στο πως, μέσω της συμβουλευτικής και κοινωνικής υποστήριξης των ανθρώπων που έχουν βιώσει απώλεια, θα μπορέσει να μειωθεί το φαινόμενο της βιολογικής γήρανσης.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open