Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η κολπική μυκητίαση είναι από τις πιο συχνές λοιμώξεις των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 75% των γυναικών θα εκδηλώσουν τουλάχιστον μία κολπική μυκητίαση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Τα περισσότερα κρούσματα κολπικής μυκητίασης προκαλούνται από τον μύκητα Candida Albicans. Πρόκειται για έναν μικροοργανισμό που υπάρχει φυσιολογικά σε μικρές ποσότητες στο γυναικείο κόλπο, όταν όμως διαταραχθεί η ισορροπία της κολπικής χλωρίδας ο μύκητας μπορεί να πολλαπλασιαστεί υπερβολικά και να προκαλέσει λοίμωξη.
Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση κολπικής μυκητίασης είναι:
• Τα αντιβιοτικά, καθώς διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.
• Οι ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη, περίοδος, λοχεία, εμμηνόπαυση, αντισυλληπτικά).
• Ο σακχαρώδης διαβήτης, κυρίως αν δεν ρυθμίζεται καλά.
• Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
• Η λοίμωξη μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από σεξουαλική επαφή, ωστόσο η κολπική μυκητίαση δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.
Ποια συμπτώματα εκδηλώνει η κολπική μυκητίαση
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης είναι:
• Έντονη φαγούρα και ερεθισμός στην περιοχή του αιδοίου και του κόλπου που δεν υποχωρεί εύκολα.
• Παχύρρευστες, λευκές εκκρίσεις από τον κόλπο, συνήθως χωρίς οσμή.
• Αίσθηση καύσου κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή.
Κολπική μυκητίαση και διατροφή – Ο ρόλος της ζάχαρης
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση όσο και στην πρόληψη της κολπικής μυκητίασης, ιδιαίτερα σε γυναίκες που ταλαιπωρούνται από υποτροπές. Ο μύκητας Candida albicans τρέφεται κυρίως με ζάχαρη, γι’ αυτό οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξή του.
Όπως εξηγεί η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Βασιλική Νεστορή, «η υποτροπιάζουσα κολπική μυκητίαση σχετίζεται με τη διατροφή, και ιδιαίτερα με τη ζάχαρη, καθώς οι μύκητες τρέφονται και αναπτύσσονται σε περιβάλλον που είναι υψηλό σε σάκχαρα. Συνιστάται επομένως η δραστική αποφυγή της ζάχαρης γιατί αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων και η διόρθωση των επιπέδων σακχάρου στα διαβητικά άτομα.
Σημαντική είναι η λήψη φρούτων και λαχανικών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η λήψη νερού και άλλων υγρών και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά. Επίσης, για την αποφυγή του πολλαπλασιασμού των μυκήτων συνιστάται ο περιορισμός των αμυλούχων τροφίμων».
Συμπερασματικά, για την πρόληψη των υποτροπών της κολπικής μυκητίασης, περιορίστε τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες, προτιμήστε μικρά, ισορροπημένα γεύματα και καταναλώστε τακτικά προβιοτικά. Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, η σωστή ρύθμιση του σακχάρου θα συμβάλλει στην αποφυγή των υποτροπών.
