Γνωρίζετε ότι τα αγαπημένα μας σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν μια ουσία, την goitrin, που εμποδίζει την σωστή απορρόφηση ιωδίου και επηρεάζει τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών;
Τα goitrogens (βρογχοκηλογόνες ουσίες) είναι ενώσεις που μπλοκάρουν το ένζυμο thyroid peroxidase με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η χρήση του ιωδίου από τα θυρεοειδικά κύτταρα και η μετατροπή του σε Τ3 και Τ4. Σημαντικότερες πηγές τους είναι το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σπανάκι, τα ραπανάκια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα προϊόντα της σόγιας. Τα λαχανικά αυτά, γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, περιέχουν θειοκυανίνες, ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό ή να τον επιδεινώσουν, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.
Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες που επηρεάζουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, κυρίως στα άτομα που δεν λαμβάνουν τη σωστή δόση θυροξίνης. Στα νεογνά με συγγενή υποθυρεοειδισμό απαγορεύεται η χορήγηση γάλακτος σόγιας καθώς μπορεί να επιδεινώσει τον υποθυρεοειδισμό και να χρειαστεί να τους χορηγηθεί αυξημένη δόση θυροξίνης. Άλλες τροφές που περιέχουν goitrogens και φαίνεται να μειώνουν την ποσότητα του διαθεσίμου ιωδίου στον θυρεοειδή είναι οι γλυκοπατάτες, τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα φιστίκια, το κεχρί, το κουκουνάρι.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, οι βρογχοκηλογόνες ουσίες αποτελούν πρόβλημα κυρίως όταν συνυπάρχουν με ανεπάρκεια ιωδίου ή όταν καταναλώνονται ωμές και σε μεγάλες ποσότητες. Οι βρογχοκηλογόνες ουσίες δεν έχουν αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες και ένα μεγάλο μέρος τους καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα. Επομένως, σε λογικές ποσότητες και μαγειρεμένες, οι τροφές αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα στα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Εξαίρεση αποτελεί το κεχρί, το οποίο έχει την ικανότητα να καταστέλλει τη λειτουργία του θυρεοειδούς ακόμα και σε άτομα με επαρκή πρόσληψη ιωδίου, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.