Εάν πάσχετε από γαστρίτιδα θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό γαστρεντερολόγο για να λάβετε οδηγίες για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε. Η διατροφή που συνιστάται να καταναλώνετε θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα που μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα της γαστρίτιδας.
Διατροφικές συνήθειες που μειώνουν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας:
- Τρώτε 4-5 μικρά και ελαφριά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κατανάλωση ελαφριών γευμάτων σε μικρές ποσότητες μειώνει την επίδραση του οξέως του στομάχου και βοηθάει στην επούλωση της φλεγμονής. Τρώτε ήρεμα και αργά, μασώντας κάθε μπουκιά για αρκετή ώρα
- Προτιμήστε λευκά κρέατα με χαμηλά λιπαρά, όπως ψάρι, κοτόπουλο και στήθος γαλοπούλας
- Προτιμήστε τροφές που δεν ερεθίζουν το στομάχι όπως, πατάτες, ρύζι, καρότα, κολοκύθες, αγκινάρες, μανιτάρια, μη όξινα φρούτα όπως μήλα και ώριμες μπανάνες, ελαιόλαδο, τυριά με χαμηλά λιπαρά που δεν έχουν υποστεί ζύμωση
- Το γιαούρτι ( άπαχο ή με λίγα λιπαρά ) θεωρείται ένα ευεργετικό τρόφιμο εάν υποφέρετε από γαστρίτιδα. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το American Journal of Clinical Nutrition, τα προβιοτικά στο γιαούρτι παρουσίασαν μεγαλύτερο όφελος για την υγεία (όταν συνδυάζονται με φάρμακα) όσον αφορά την εξάλειψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, σε σύγκριση με άτομα που έπαιρναν μόνο φάρμακα.
- Προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό. Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο ή το ψήσιμο στη σχάρα και το τηγάνισμα
- Μην τρώτε φαγητά ή ποτά που είναι πολύ ζεστά ή πολύ κρύα
- Ο καφές, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, οι χυμοί με βάση τα εσπεριδοειδή, τα όξινα τρόφιμα, η ντομάτα, τα πικάντικα φαγητά, τα κόκκινα κρέατα, η ζάχαρη κα τα γλυκά, τα τηγανιτά και λιπαρά φαγητά, τα κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια, τα καρυκεύματα, οι σπόροι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα τουρσιά, θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί επιδεινώνουν τη γαστρίτιδα
- Πίνετε συχνά νερό. Τα υγρά και το σάλιο προστατεύουν τους μύες του οισοφάγου από τα γαστρικά υγρά
- Κρατήστε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνετε κάθε μέρα τα φαγητά και τα υγρά/ποτά που καταναλώνετε. Είναι ένας καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τις διατροφικές σας επιλογές και να εντοπίζετε τις τροφές που σας προκαλούν καούρα, φούσκωμα, παλινδρόμηση οξέος ή πόνο στο στομάχι