Στα καταστήματα τροφίμων θα βρείτε μπιφτέκια χωρίς κρέας, χοτ ντογκ, φυτικό μπέικον, κεφτεδάκια, ακόμη και αλλαντικά ή γύρο χωρίς κρέας. Συνήθως τα προϊόντα αυτά περιέχουν φυτικής προέλευσης συστατικά, όπως σόγια, καλαμπόκι, άμυλο και διάφορα λαχανικά. Πόσο υγιεινά όμως είναι αυτά; Αποτελούν μια καλή εναλλακτική για όσους αποφεύγουν το κρέας;
Οφέλη από τις εναλλακτικές λύσεις του κρέατος φυτικής προέλευσης
Οι άνθρωποι που επιλέγουν να καταναλώσουν υποκατάστατα κρέατος τα προτιμούν σε σχέση με το κρέας για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, πολλοί μπορεί να το κάνουν επειδή ταιριάζουν στην προσωπική τους επιλογή να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος για ηθικούς λόγους. Είναι μια συνειδητή απόφαση που σημαίνει ότι δεν υποστηρίζουν τη βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία ή τις επιπτώσεις της στην διαβίωση των ζώων, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία . Επιπλέον, ορισμένα «κρέατα» φυτικής προέλευσης είναι απαλλαγμένα από συστατικά που μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να περιορίσουν για λόγους υγείας, όπως κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, αν και οι ποσότητες αυτών των συστατικών αυτών εξαρτώνται από το κάθε προϊόν.
Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει συνδέσει την υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του μαστού. Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα δυτικά πρότυπα διατροφής στερούνται σημαντικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για αρκετές χρόνιες ασθένειες. Επειδή τα φυτά είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές φυτικών ινών, η υιοθέτηση μιας διατροφής με βάση αυτά αποτελεί έναν απλό τρόπο για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών — εκτός από τη λήψη περισσότερων βιταμινών, μετάλλων και ενώσεων που προσφέρουν περαιτέρω προστασία της υγείας σας. Επιπλέον, τα υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης έχουν παρόμοια γεύση και υφή με το κρέας, ώστε μπορούν να καταναλωθούν με ευχαρίστηση από άτομα που δεν θέλουν να καταναλώνουν ζωικά προϊόντα.
Ο αντίλογος
Παρόλο που οι εναλλακτικές λύσεις του κρέατος φυτικής προέλευσης μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη, μπορεί επίσης να έχουν ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Για παράδειγμα, δεν παράγονται εξίσου όλα τα φυτικά κρέατα με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας, έχουν εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά με τα αντίστοιχα προϊόντα κρέατος. Πολλά από τα φυτικά μπιφτέκια περιέχουν ακόμη περισσότερο νάτριο από ένα μπιφτέκι βοείου κρέατος, συστατικό το οποίο δεν βοηθάει στην υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, πολλά συσκευασμένα φυτικά «κρέατα» περιέχουν άλλα συστατικά που μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν ή δεν πρέπει να καταναλώσουν, όπως εξευγενισμένα έλαια, τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού, δεξτρόζη ή πρόσθετη ζάχαρη. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα συγκεκριμένα συστατικά είναι να διαβάζετε τη λίστα συστατικών του προϊόντος που πρόκειται να καταναλώσετε.