Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί θα μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
Η ιδέα ότι η αποφυγή των γαλακτοκομικών μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδα προέρχεται από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, που σημαίνει ότι το σώμα τους δεν απορροφά σωστά τα γαλακτοκομικά και τα θρεπτικά συστατικά τους.
Ο αριθμός των ατόμων που έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά είναι επίσης σε αύξηση γεγονός που τροφοδότησε αυτή την εικασία. Οποιαδήποτε κατάσταση παρεμποδίζει την απορρόφηση συστατικών δηλαδή εμποδίζει το σώμα σας να λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς συμπτώματα. Ποιο είναι όμως το όριο; Τα γαλακτοκομικά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής εάν έχετε αρθρίτιδα, αρκεί να μην έχετε δυσανεξία στα γαλακτοκομικά.