Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μία πράσινης σαλάτας την ημέρα μπορεί να εξασφαλίσει «αετίσια» όραση μέχρι τα βαθιά γεράματα. Όμως, όχι μια οποιαδήποτε πράσινη σαλάτα.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσοι τρώνε καθημερινά ενάμιση φλιτζάνι σαλάτα από σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχουν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα, μία πολύ συχνή και σοβαρή πάθηση των ματιών, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει και σε τύφλωση.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 104.987 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 ετών και άνω, οι οποίοι υποβάλλονταν τακτικά σε οφθαλμολογικές εξετάσεις και συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής κάθε τέσσερα χρόνια. Στη διάρκεια των 25 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 1.483 κρούσματα γλαυκώματος.
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, ότι όσοι έτρωγαν, κατά μέσο όρο, 1,5 φλιτζάνι πράσινα λαχανικά κάθε μέρα δημιουργούσαν μία ασπίδα προστασίας απέναντι στη νόσο, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν ένα φλιτζάνι κάθε τρεις μέρες ή σπανιότερα. Συγκεκριμένα η καθημερινή κατανάλωση πράσινων λαχανικών μείωσε κατά 20-30% τον κίνδυνο αναπτύξεως του γλαυκώματος.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η δράση οφείλεται σε μία ομάδα συστατικών των λαχανικών (νιτρικά άλατα), τα οποία μετατρέπονται στον οργανισμό σε μία ουσία (νιτρικό οξείδιο) απαραίτητη για την καλή αιμάτωση και επομένως για την υγεία του οπτικού νεύρου. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από γλαύκωμα συχνά έχουν διαταραγμένη παραγωγή νιτρικού οξειδίου στα μάτια τους, επομένως η αύξηση της κατανάλωσης πράσινης σαλάτας, ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψή του.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology.