Ο ασθενής με Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι σημαντικό να διατηρεί ένα υγιές βάρος και να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα χωρίς άγχος και υπερβολές. Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο; Μας απαντά η Αναστασία Μαργέλη διαιτολόγος- διατροφολόγος
Η διατροφή φαίνεται να παίζει έναν ρόλο τόσο στην πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας όσο και στην μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Διάφορα διατροφικά μοντέλα έχουν προταθεί και υπάρχουν πολλές θεωρίες που όμως δεν είναι αναμφισβήτητα επιστημονικά τεκμηριωμένες.
Βασικά χαρακτηριστικά της ισορροπημένης, μεσογειακής διατροφής ωστόσο φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου.
Ωφέλιμες τροφές για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας:
– Λιπαρά μικρά ψάρια, θαλασσινά και άπαχο κοτόπουλο αντί για μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι.
-Γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, καρύδας χωρίς ζάχαρη.
-Κεφίρ και κατσικίσιο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
-Ελαιόλαδο, ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο αντί για βούτυρο / μαργαρίνες.
-Φρούτα (2-3 την ημέρα) αντί συσκευασμένων σνακ (μπισκότα, έτοιμο κέικ, έτοιμο τσουρέκι, πατατάκια κτλ).
-Ψωμί από αλεύρι ζέας/ φαγόπυρου/ κινόας ή κάποιο άλλο ελεύθερο γλουτένης ή ολικής άλεσης/ πολύσπορο.
-Τυρί εναλλακτικό από ξηρούς καρπούς ή κατσικίσιο, ανθότυρο, cottage, κατίκι, κίτρινο light.
-Στέβια αντί ζάχαρης και μέτρια κατανάλωση μελιού, ζάχαρης καρύδας, πετιμεζίου από φυσικά γλυκαντικά.
-Σπόρια (λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia seeds), λινέλαιο, αβοκάντο.
-Ποικιλία από λαχανικά (έμφαση σε μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, παντζάρια, γλυκοπατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα).
-Εναλλακτικά δημητριακά όπως κινόα, κεχρί, φαγόπυρο και βρώμη και ολικής άλεσης προϊόντα.
-Καφές, κακάο, τσάι και μπαχαρικά με αντιφλεγμονώδη δράση (κανέλα, κουρκουμάς).
-Σε περιόδους λήψεως κορτιζόνης είναι αναγκαίο να γίνεται μεγαλύτερος περιορισμός του αλατιού.
Στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας συνιστάται:
-Μείωση των κορεσμένων και των trans λιπαρών και έμφαση σε πηγές μονοακόρεστου και πολυακόρεστου λίπους.
-Μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων.
-Ελαχιστοποίηση της ζάχαρης σε όλες της τις μορφές.
-Ελαχιστοποίηση του αλατιού.
-Αποφυγή αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών.
-Έμφαση σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, ω3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β (με κάποια λήψη συμπληρωμάτων μετά από συνεννόηση με θεράποντα ιατρό).
-Βελτίωση χλωρίδας εντέρου μέσω προβιοτικών.
-Υπάρχουν επίσης δεδομένα που στηρίζουν την ωφέλεια από την μη κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και δημητριακών με γλουτένη. Το τοπίο είναι ακόμα ασαφές και δεν υπάρχει επίσημη θέση από έγκυρους οργανισμούς. Ωστόσο, καθώς η μερικώς αντικατάσταση είναι εύκολη, μπορεί να υιοθετηθεί σαν τρόπος ζωής.