Επιδημιολογικά ευρήματα ανακάλυψαν τον προστατευτικό ρόλο των τροφίμων ολικής αλέσεως ενάντια σε διάφορες ασθένειες.
Το φολικό οξύ και τα φυτοοιστρογόνα, σε συνεργασία με τις φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου και όχι μόνο.
Η κατανάλωση τουλάχιστον 2,5 μερίδων δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2% έως και 30%, σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε λιγότερο από μία μερίδα ημερησίως.
Μία μερίδα, σύμφωνα με το National Cancer Institute, θεωρείται η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μικρό μπολ. Επιπλέον, τα προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους, λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Τέλος, συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας