Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα βραδινού ύπνου.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη του είδους της που διαπιστώνει ότι αυτό που τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας το ίδιο κιόλας βράδυ.
Οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στο πώς ο κακός ύπνος ωθεί τους περισσότερους ανθρώπους στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων, πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Αντίθετα, στην πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές έθεσαν το ερώτημα: θα μπορούσε η συνειδητή επιλογή καλύτερης διατροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας να διαμορφώσει καλύτερες και ποιοτικότερες συνήθειες ύπνου;
Οι ερευνητές ζήτησαν από 34 υγιείς νεαρούς ενήλικες να καταγράφουν τι έτρωγαν κάθε μέρα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone. Οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης συσκευές παρακολούθησης στον καρπό που κατέγραφαν πόσο καλά κοιμόντουσαν ή πόσο συχνά ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα.
Οι ερευνητές εστίασαν συγκεκριμένα τον κατακερματισμό του ύπνου, έναν δείκτη που αντικατοπτρίζει πόσο συχνά κάποιος ξυπνάει ή μεταβαίνει από βαθύ σε ελαφρύ ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Διατροφικές τροποποιήσεις για καλύτερη ποιότητα ύπνου
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αύξηση της διατροφικής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών από μηδέν έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα – που είναι οι συστάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – συσχετίστηκε με 16% καλύτερη ποιότητα ύπνου, με τους συμμετέχοντες να βιώνουν βαθύτερο και λιγότερο διακοπτόμενο ύπνο το ίδιο βράδυ.
Παρόμοια συσχέτιση διαπιστώθηκε και για την κατανάλωση πιο σύνθετων υδατανθράκων, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αντίθετα, όσοι κατανάλωναν υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν πιο διαταραγμένο ύπνο.
«Πρόκειται για αξιοσημείωτα ευρήματα καθώς δεν διαπιστώθηκε μόνο ότι κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου αλλά και πως αυτό επιτυγχάνεται μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, συχνά την ίδια κιόλας νύχτα» δήλωσε η Δρ Esra Tasali, συν-συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, οι διατροφικές τροποποιήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα, φυσική και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για την επίτευξη καλύτερου ύπνου.
Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί πώς λειτουργεί αυτή η σύνδεση και εάν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε διαφορετικούς πληθυσμούς αλλά και ποιοι είναι οι υποκείμενοι μηχανισμοί της πέψης, της νευρολογίας και του μεταβολισμού που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη θετική επίδραση των φρούτων και των λαχανικών στην ποιότητα του ύπνου.
ΠΗΓΗ: Sleep Health