Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), μια κατηγορία φαρμάκων που λαμβάνουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης,θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο και να συρρικνώσει τους όγκους αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Τα SSRIs ανήκουν στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα νέας γενιάς και αποτελούν πρώτης γραμμής θεραπεία για την κατάθλιψη, καθώς έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τη διαθεσιμότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ένας νευροδιαβιβαστής που παίζει καίριο ρόλο στη διάθεση, το συναίσθημα και τον ύπνο.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ένας στους οκτώ ενήλικες στις ΗΠΑ λαμβάνει αντικαταθλιπτική θεραπεία, με τα SSRIs να είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα. Τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης – της «ορμόνης της ευτυχίας» του εγκεφάλου, εμποδίζοντας τη δραστηριότητα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται μεταφορέας σεροτονίνης ή SERT.
Ενώ η σεροτονίνη είναι περισσότερο γνωστή για τον ρόλο που παίζει στον εγκέφαλο, έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί επίσης έναν κρίσιμο παράγοντα σε διεργασίες που συμβαίνουν σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, του μεταβολισμού και της ανοσολογικής δραστηριότητας.
Ο ρόλος της σεροτονίνης στην καταπολέμηση του καρκίνου
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) θέλησε να διερευνήσει τον ρόλο της σεροτονίνης στην καταπολέμηση του καρκίνου, σε συνέχεια έρευνας που είχαν κάνει το 2021όπου είχαν διαπιστώσει ότι τα ανοσοκύτταρα που απομονώθηκαν από όγκους είχαν υψηλότερα επίπεδα μορίων που ρυθμίζουν τη σεροτονίνη.
Στην αρχική τους έρευνα οι ερευνητές είχαν επικεντρωθεί στο ΜΑΟ-Α, ένα ένζυμο που διασπά τη σεροτονίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές, συμπεριλαμβανομένης της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης. Από τα ευρήματα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότιη θεραπεία ποντικών με μελάνωμα και καρκίνο του παχέος εντέρου με χρήση αναστολέων ΜΑΟ βοήθησε τα Τ κύτταρα να επιτεθούν στους όγκους πιο αποτελεσματικά.
Ωστόσο, επειδή τα ένζυμα ΜΑΟ-ΣΑεμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα, η ερευνητική ομάδα έστρεψε την προσοχή της σε ένα διαφορετικό μόριο που ρυθμίζει τη σεροτονίνη: τον νευροδιαβιβαστή SERT.
Οι ερευνητές στην νέα τους μελέτη χρησιμοποίησαν SSRIs σε μοντέλα όγκων που είναι υπεύθυνα για το μελάνωμα, τον καρκίνο του μαστού, τον προστάτη, το παχύ έντερο και της ουροδόχο κύστη,τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι, η θεραπεία με SSRIs μείωσε το μέσο μέγεθος του όγκου πάνω από 50% και έκανε τα Τ κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο- γνωστά ως φονικά Τ κύτταρα – πιο αποτελεσματικά στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.
«Η μελέτη αποδεικνύει ότι οι SSRIs δεν κάνουν μόνο τον εγκέφαλό μας πιο ευτυχισμένο αλλά κάνουν επίσης και τα Τ κύτταρα μας πιο ευτυχισμένα, καταπολεμώντας τους καρκινικούς όγκους.Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως και με ασφάλεια για τη θεραπεία της κατάθλιψης εδώ και δεκαετίες, επομένως η επαναχρησιμοποίησή τους για τον καρκίνο θα ήταν πολύ πιο εύκολη από την ανάπτυξη μιας εντελώς νέας θεραπείας», δήλωσε η Δρ. Lili Yang, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας μέλος του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής και Έρευνας Βλαστοκυττάρων Eli and Edythe Broad στο UCLA.
Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης εάν ο συνδυασμός των φαρμάκων SSRIs με υπάρχουσες θεραπείες για τον καρκίνο θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα της αντικαρκινικής θεραπείας.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνδυαστική θεραπεία επέτρεψαν στα Τ κύτταρα να επιτεθούνστους όγκους πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας το μέγεθος του όγκου σε όλα τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία.
Με δεδομένο ότι περίπου το 20% των ασθενών με καρκίνο λαμβάνουν αντικαταθλιπτική θεραπεία με SSRIs, η μελλοντική έρευνα των ερευνητών του UCLA θα επικεντρωθεί στους ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ήδη φάρμακα SSRIs, και ειδικά σε εκείνους που υποβάλλονται σε θεραπεία αποκλεισμού ανοσολογικών σημείων ελέγχου (ICB), με στόχο να διαπιστωθεί εάν αυτοί οι ασθενείς εμφανίζουν βελτιωμένα αποτελέσματα.
Πηγή: University of California, Los Angeles (UCLA)