Οι άνθρωποι που εκτέθηκαν κατά τη νεαρή ηλικία στο ηλιακό φως, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης.
Πολλές έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποδυναμώνει τα οστά και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στην ινσουλίνη, την υπέρταση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.
Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος, προσβάλλοντας τη μυελίνη, την ουσία που τα περιβάλλει.
Πρόκειται για μία χρόνια νόσο η οποία εξελίσσεται σε βάθος χρόνου, επηρεάζει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα και προκαλεί προβλήματα στην όραση, στην ισορροπία, στον έλεγχο των μυών και σε άλλες βασικές κινητικές λειτουργίες. Αν και τα αίτια της πολλαπλής σκλήρυνσης παραμένουν άγνωστα, στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά μελέτησε το ιατρικό ιστορικό 151 λευκών Αμερικανίδων με πολλαπλή σκλήρυνση που είχαν διαγνωστεί με την ασθένεια στη μέση ηλικία των 40 ετών και 235 γυναίκες ανάλογης ηλικίας που δεν έπασχαν από τη νόσο.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν μεγαλώσει σε ηλιόλουστες περιοχές και είχαν την υψηλότερη έκθεση σε ακτίνες UV-B είχαν 45% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση από εκείνες που ζούσαν σε περιοχές με χαμηλότερη έκθεση σε UV-B ακτινοβολία.
Επίσης από την μελέτη προέκυψε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι γυναίκες τα καλοκαίρια στα νεανικά τους χρόνια εκτός σπιτιού τόσο μειωμένος ήταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έκθεση στον ήλιο σε νεαρή ηλικία φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην μη εκδήλωση της νόσου. Βασιζόμενοι στα ευρήματα της μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με την υψηλότερη έκθεση σε UV-B ακτινοβολία στις ηλικίες μεταξύ 5 και 15 ετών, είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης από τις γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά έκθεσης στην UV-B.
Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομαδας Dr Helen Tremlett, « η UV-B ακτινοβολία βοηθά τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη D, τα χαμηλά επίπεδα της οποίας έχουν σχετιστεί με κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης. Τα άτομα που εκδηλώνουν τη νόσο έχουν μειωμένη έκθεση στον ήλιο, τόσο το χειμώνα όσο και καλοκαίρι. Η έρευνά μας έδειξε ότι οι γυναίκες που ανέπτυξαν πολλαπλή σκλήρυνση αργότερα στη ζωή τους, είχαν μειωμένη έκθεση στον ήλιο κατά το παρελθόν τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, κάτι που όπως αποδεικνύεται μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία».
Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν ότι, παρά τα ευεργετικά οφέλη του ήλιου, δεν θα πρέπει να καταφεύγουμε σε ακρότητες και υπερβολές καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.