Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

    27/02/2026

    ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου

    27/02/2026

    Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος

    27/02/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

      27/02/2026

      ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου

      27/02/2026

      Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος

      27/02/2026

      Με προηγμένο σύστημα ηλεκτροχειρουργικής διαθερμίας εξοπλίστηκε το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

      27/02/2026

      Γαστρικός Δακτύλιος: Γιατί πρέπει να αφαιρείται;

      27/02/2026
    • Επιστημονικα

      Διαβήτης Τύπου 1 & Παχυσαρκία: Το Τέλος του «Αδύνατου» Ασθενούς

      27/02/2026

      Ταχύτερη βιολογική γήρανση στους άνδρες μέσης ηλικίας από τα «παντοτινά χημικά»

      26/02/2026

      Ελληνική έρευνα συγκαταλέγεται από το περιοδικό «Cephalalgia» στις σημαντικότερες για την ημικρανία του 2025

      26/02/2026

      Τεχνητή νοημοσύνη στο χειρουργείο: Οι υποσχέσεις, τα ιατρικά σφάλματα και το ρυθμιστικό κενό

      26/02/2026

      Α.Ι: Οι νέες προοπτικές που δίνει στην κατανόηση και διαχείριση της άνοιας

      25/02/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Κοινωνική ασπίδα για τη νέα γενιά: Το νομοσχέδιο που βάζει «φρένο» στα social media για τους κάτω των 15

      24/02/2026

      Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα προστίθενται στο ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες για πρόσληψη διασωστών

      19/02/2026

      Άδωνις Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ αλλάζει πρόσωπο με έργα πνοής και νέες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις»

      18/02/2026

      ΕΣY 2.0: Η ψηφιακή επανάσταση και το στοίχημα της πρόληψης στην Ελλάδα του 2026

      17/02/2026

      Ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας στον Πειραιά προτείνει ο ΙΣΠ

      13/02/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών
    Φαρμακειο

    Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών

    03/09/2024Updated:03/09/20245 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Farmakeio-FIP
    Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Γιατί ζητά οι κυβερνήσεις να δώσουν προσοχή στην πρακτική του φαρμακείου

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Στην ανάγκη ύπαρξης ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει απαραίτητο για τη βιώσιμη φαρμακευτική πρακτική, αναφέρεται η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (FIP) στο κείμενο -εν είδει διακήρυξης- που δημοσιοποίησε στις 2 Σεπτεμβρίου σχετικά με τη σημασία ενός ενισχυτικού νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για μία ασθενοκεντρική φαρμακευτική πρακτική και ένα κοινοτικό φαρμακείο προσανατολισμένο στην παροχή υπηρεσιών.

    Το συγκεκριμένο τμήμα της ανακοίνωσης θέτει στο τραπέζι σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με προκλήσεις που μπορούν να βγάλουν τον φαρμακοποιό εκτός του πνεύματος ότι πρέπει πάνω απ’ όλα να λειτουργεί ως ένας ευσυνείδητος επαγγελματίας υγείας.

    Ειδικά σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό που αντιμετωπίζει σήμερα όχι μόνο η χώρα μας αλλά και πολλές άλλες -ακόμη και πολύ ανεπτυγμένες- χώρες του κόσμου η συγκεκριμένη αναφορά αξίζει πράγματι μεγάλης προσοχής.

    Το εν λόγω τμήμα της ανακοίνωσης αναφέρεται στον σκληρό ανταγωνισμό, το διαδίκτυο, τις εκπτώσεις στα φάρμακα, τη διαφθορά και τις ανήθικες πρακτικές που παραμονεύουν να βγάλουν τον φαρμακοποιό από το δρόμο του: «Ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα είναι απαραίτητο για τη βιώσιμη φαρμακευτική πρακτική. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση εμπορικών προκλήσεων όπως ο σκληρός ανταγωνισμός, τα φαρμακεία στο Διαδίκτυο, οι εκπτώσεις σε φάρμακα, η συνταγογράφηση και χορήγηση των γιατρών, η διαφθορά και οι γενικές ανήθικες πρακτικές. Σε περιβάλλοντα όπου επικρατούν αυτά τα ζητήματα, οι φαρμακοποιοί μπορεί να αναγκαστούν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην πώληση φαρμάκων για την επιβίωση των φαρμακείων τους, αντί να παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Για να διασφαλιστεί ότι τα φαρμακεία αναγνωρίζονται και λειτουργούν ως εγκαταστάσεις υγείας και όχι απλώς ως έμποροι, οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν μεγάλη και βαθιά προσοχή στην πρακτική του φαρμακείου και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός υγιέστερου περιβάλλοντος πρακτικής φαρμακείου».

    Η FIP αν και αναφέρει ότι σε όλο τον κόσμο, η πρακτική του φαρμακείου έχει εξελιχθεί και συνεχίζει να εξελίσσεται προς την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης και μιας σειράς ατομοκεντρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, φέρνοντας παραδείγματά τους, παρατηρεί ότι για να επιτευχθεί ένα πλήρως προσωποκεντρικό και προσανατολισμένο στις υπηρεσίες μοντέλο πρακτικής φαρμακείου, είναι σημαντικό να οριστούν τα φαρμακεία ως εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, να οριστούν οι φαρμακοποιοί ως πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και να παρέχεται ένα ευνοϊκό νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Εξίσου σημαντικό είναι να καθοριστούν και να τεθούν σε εφαρμογή οι μηχανισμοί χρηματοδότησης που καθιστούν την παροχή αυτών των υπηρεσιών δίκαιη και βιώσιμη.

    «Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι κανονισμοί και τα νομοθετικά πλαίσια που σχετίζονται με την πρακτική του φαρμακείου είναι καθιερωμένα αλλά δεν εφαρμόζονται με συνέπεια. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να τονιστεί η ανάγκη για αυστηρή επιβολή αυτών των κανονισμών για τη διασφάλιση υψηλών προτύπων πρακτικής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των φαρμακοποιών», όπως λέει.

    Ωστόσο μαζί με τη θέσπιση και την επιβολή εξουσιοδοτητικών κανονισμών και ενός νομοθετικού πλαισίου για την FIP είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να δουν πως θα δημιουργήσουν αυτό το υποστηρικτικό οικοσύστημα για τη βιώσιμη φαρμακευτική πρακτική που θα μπορεί να εφαρμοστεί ξεπερνώντας τους προαναφερόμενους σκοπέλους.

    Τι προτείνει η FIP

    1. Τα επαγγελματικά και προσωποκεντρικά κοινοτικά φαρμακεία είναι απαραίτητα για ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας και θα πρέπει να δημιουργηθούν.

    2. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει μόνο να υποστηρίζουν αυτό το μοντέλο κοινοτικής φαρμακευτικής, αλλά και να αξιοποιούν τα κοινοτικά φαρμακεία για την παροχή ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μειώνοντας έτσι την πίεση στις ομάδες γενικής ιατρικής και τα τμήματα έκτακτης ανάγκης και κάνοντας καλύτερη χρήση του περιορισμένου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και άλλων πόρων.

    3. Η συνεργασία μεταξύ φαρμακοποιών που εργάζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως κοινοτικά φαρμακεία, γραφεία γενικού ιατρού, ιατρεία, οικιακές εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων και δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συνεργασία, είναι σημαντικό οι φαρμακοποιοί να συνεργάζονται μεταξύ τους σε όλα τα περιβάλλοντα πρακτικής, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μεταβάσεων της φροντίδας (σ.σ. από το ένα στάδιο της ασθένειας στο άλλο ή από το ένα περιβάλλον φροντίδας στο άλλο). Η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των φαρμακοποιών και άλλων επαγγελματιών υγείας σε αυτές τις μεταβάσεις είναι απαραίτητη για την παροχή απρόσκοπτης και ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών.

    4. Το φαρμακείο, ως επάγγελμα με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων, πρέπει να ρυθμίζεται κατάλληλα.

    5. Σημαντική είναι η αναφορά της FIP και στους επαγγελματικούς ρυθμιστικούς φορείς του φαρμακείου (φαρμακευτικοί σύλλογοι, ενώσεις κτλ.) για τους οποίους αναφέρει (ως 5η σύσταση) ότι «διαδραματίζουν σημαντικό και αποφασιστικό ρόλο στην επίβλεψη του επαγγέλματος και στον καθορισμό προτύπων πρακτικής, ηθικής συμπεριφοράς και δημόσιας προστασίας, συγκεκριμένα ρυθμίζοντας την ικανότητα, τις επιδόσεις και το εύρος της πρακτικής των φαρμακοποιών για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών και της βέλτιστης υγείας αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό, σε κάθε δικαιοδοσία, να υπάρχει μια επαγγελματική ρυθμιστική αρχή φαρμακείου και να μπορεί να ορίσει μηχανισμούς για να εξασφαλίσει τα υψηλότερα πρότυπα πρακτικής.

    6. Για την ύπαρξη ικανού εργατικού δυναμικού, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι η εκπαίδευση στα φαρμακεία είναι κατάλληλη για τον σκοπό που παρέχεται.

    Η FIP συνιστά επιπλέον κανονισμούς

    1. Προώθηση της υγείας και του ψηφιακού αλφαβητισμού μεταξύ του κοινού για την ενδυνάμωση του στη διαχείριση της υγείας του και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

    2. Ενθάρρυνση της συνεργασίας και της ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης φροντίδας των ασθενών και την αποδοτικότητα των πόρων.

    3. Παροχή απαραίτητης υποστήριξης, όπως εκστρατείες εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες, και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών συστημάτων και της χρήσης έξυπνων τεχνολογιών.

    4. Διασφάλιση της διεθνούς συνάφειας και της ευθυγράμμισης των πρακτικών και των προτύπων των φαρμακείων, όπου χρειάζεται, για την προώθηση της παγκόσμιας υγείας και συνεργασίας.

    5. Θέσπιση ισχυρών πλαισίων διοικητικού/κυβερνητικού ελέγχου και εφαρμογής για να διασφαλιστεί η επιτυχής υιοθέτηση και βιωσιμότητα αυτών των συστάσεων.

    Η FIP πραγματοποιεί αυτές τις μέρες (1 – 4 Σεπτεμβρίου) το 82ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών στο Cape Town της Νότιας Αφρικής. 

    Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών Φαρμακευτική πρακτική
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μετά τα ΦΥΚ τι άλλο διεκδικούν από το Υπουργείο Υγείας οι φαρμακοποιοί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πολυφαρμακία: Οδηγός για φαρμακοποιούς με επίκεντρο τον ασθενή

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    PGEU: Τι πέτυχε το 2025 για τους φαρμακοποιούς της κοινότητας και ποιοι οι στόχοι για το 2026

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φαρμακευτικής Φροντίδας – Γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή του

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΦΥΚ: Προβλήματα στη διάθεση των φαρμάκων στα κοινοτικά φαρμακεία ψάχνουν (και βρίσκουν) λύσεις

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κ. Κατσιάνος: Το Δημογραφικό Πρόβλημα απειλεί τη Βιωσιμότητα των Μονοεδρικών Φαρμακείων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επικοινωνιακή εκστρατεία προώθησης της διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία τρέχει ο ΠΦΣ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σεραφείμ Ζήκας: Ιστορική μέρα η σημερινή με την επάνοδο των ΦΥΚ στα φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η αιχμηρή απάντηση Σ. Ζήκα στην κριτική φαρμακοποιών για το νέο μοντέλο διάθεσης ΦΥΚ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας: Τα φαρμακεία μετέχουν στο νέο μοντέλο διάθεσης των ΦΥΚ παρόλο που διαφωνούν

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Β. Μπιρλιράκης: Έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας εκπροσώπηση των φαρμακαποθηκών στον HMVO

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    HMVO: Θέμα χρήσης των data και εκπροσώπησης των φαρμακαποθηκών θέτει ο Απ. Βαλτάς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ημερίδα ΕΟΦ  «Ο Ρόλος του ΕΟΦ στη Διαμόρφωση της Φαρμακευτικής Πολιτικής – τα Επόμενα Βήματα»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κι όμως ο ΕΟΦ έχει κονδύλια για να ενισχύσει το προσωπικό του: Πού έγκειται το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από τις 16/2 η διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ετοιμάζεται εργαλείο για online παρακολούθηση της πορείας φακέλων αξιολόγησης φαρμάκων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία

    27/02/20265 Mins Read
    Η χρηματοδότηση για τα κοινοτικά φαρμακεία είναι 800 εκατομμύρια λίρες λιγότερη σε πραγματικούς όρους σήμερα από ό,τι ήταν το 2015/16

    ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου

    27/02/2026

    Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος

    27/02/2026

    Με προηγμένο σύστημα ηλεκτροχειρουργικής διαθερμίας εξοπλίστηκε το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

    27/02/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Μ. Βρετανία: Φόβοι για νέα λουκέτα από τη μείωση της χρηματοδότησης στα κοινοτικά φαρμακεία
    • ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ: Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής αλλά χρόνια νόσος – Ενημερωτική δράση του συλλόγου
    • Η τοξίνη κερεουλίδη εντοπίστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά σε βρέφος που νοσηλεύθηκε μετά την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος
    • Με προηγμένο σύστημα ηλεκτροχειρουργικής διαθερμίας εξοπλίστηκε το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου
    • Γαστρικός Δακτύλιος: Γιατί πρέπει να αφαιρείται;
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.