Στο πλαίσιο πρόσφατης μελέτης, οι ειδικοί εξέτασαν τα οφέλη για την υγεία που έχει η κατανάλωση ενός αβοκάντο σε καθημερινή βάση για διάστημα έξι μηνών. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν το σπλαχνικό λίπος. Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα με αυξημένη περίμετρο μέσης (≥89 εκ. για τις γυναίκες και ≥102 εκ. για τους άνδρες).
Εξέτασαν, επίσης ,τον αντίκτυπο σε πολλά άλλα ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερόλης, του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και της ποιότητας ζωής.
Για να συμπεριληφθούν στη μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης και να καταναλώνουν τακτικά δύο αβοκάντο το μήνα. Η ομάδα παρέμβασης (505 συμμετέχοντες) κατανάλωνε ένα αβοκάντο καθημερινά, ενώ η ομάδα ελέγχου (503 συμμετέχοντες) συνέχισε την τυπική διατροφή της. Οι ερευνητές συνέλεξαν διατροφικά δεδομένα σχετικά στην αρχή της μελέτης και στις 8, 16 και 26 εβδομάδες και έκαναν στους συμμετέχοντες μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τα επίπεδα του σπλαχνικού λιπώδους ιστού ή του σωματικού λίπους που καλύπτει τα κοιλιακά όργανα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου και παρέμβασης. Η εξαίρεση ήταν στα επίπεδα χοληστερόλης. Η ομάδα παρέμβασης είχε χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.
Η συγγραφέας της μελέτης Dr. Alice H. Lichtenstein σημείωσε ότι η προσθήκη υπερτροφών ή υγιεινών τροφών στη διατροφή κάποιου δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε σημαντικά οφέλη για την υγεία.