Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    24/04/2026

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    24/04/2026

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    24/04/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

      24/04/2026

      Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

      24/04/2026

      Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

      24/04/2026

      Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

      24/04/2026

      Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

      24/04/2026
    • Επιστημονικα

      Καύσωνας και νεφροί: Τι αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη και τι αναφέρει ο καθηγητής Γ. Σακκάς

      23/04/2026

      Καρκίνος του παγκρέατος: Ενθαρρυντικά δεδομένα από τη δοκιμή ενός νέου πειραματικού φαρμάκου

      22/04/2026

      Παχυσαρκία και εμβόλια: Γιατί μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους και η νέα ελπίδα από τα Τ-κύτταρα

      17/04/2026

      Γάμος, ανύπαντρη ζωή και κίνδυνος καρκίνου – Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη

      16/04/2026

      Οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της έντονης ζέστης στην υγεία των εργαζομένων

      16/04/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Άδωνις Γεωργιάδης: Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής

      22/04/2026

      Μ.Θεμιστοκλέους: Εντός χρονοδιαγράμματος τα έργα Υγείας του Ταμείου Ανάκαμψης

      21/04/2026

      Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου

      14/04/2026

      Τι αλλάζει με την τροποποίηση του συστήματος παραπομπών σε ειδικό γιατρό – Πώς θα κλείνουμε ραντεβού μαζί του

      08/04/2026

      Μητσοτάκης: Ενίσχυση του Προσωπικού Παιδιάτρου και αναβαθμίσεις στα δημόσια νοσοκομεία

      06/04/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου ανοίγει με συστηματικό τρόπο δρόμους συνεργασιών
    Φαρμακειο

    Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου ανοίγει με συστηματικό τρόπο δρόμους συνεργασιών

    08/10/2024Updated:10/10/20246 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Η επιστημονική επιτροπή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΦΣΗ) διοργάνωσε την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024, τη 2η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Φαρμακευτική Καινοτομία και Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Ιατρική» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Η ημερίδα σημείωσε μεγάλη απήχηση από την Ακαδημαϊκή και Επιστημονική κοινότητα, καθώς και από επαγγελματίες υγείας, φαρμακοποιούς και εργαζόμενους σε φαρμακεία και υγειονομικές δομές.

      Οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση αποτελεσμάτων από καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα στους τομείς της Φαρμακευτικής και της Ιατρικής. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι προοπτικές συνεργασιών με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ) και το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, στο πλαίσιο των μνημονίων συνεργασίας του ΦΣΗ με τα εν λόγω ιδρύματα.

    Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η επέκταση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΠΚ και του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Προηγμένη Εκπαίδευση στις Φαρμακευτικές Επιστήμες και την Κοινοτική Φαρμακευτική», που υλοποιείται από το ΦΣΗ, το ΚΕΔΙΒΙΜ και την Ιατρική Σχολή του ΠΚ. Επίσης, αναλύθηκε η προοπτική συνεργασιών του ΦΣΗ με το ΙΤΕ στους τομείς της Ιατρικής Ακριβείας, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της εφαρμογής καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και της περίθαλψης.

    Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΦΣΗ, κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, ενώ ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής και ακαδημαϊκός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ, κ. Μάριος Σπανάκης, παρουσίασε τους στόχους της ημερίδας. Την εναρκτήρια επιστημονική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ και Καθηγητής Ιατρικής του ΠΚ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μίλησαν η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης και Ερευνητικής Πολιτικής, Καθηγήτρια Μαρία Βαμβακάκη, η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, Καθηγήτρια Αιματολογίας, κα Ελένη Παπαδάκη, ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, κ. Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, η Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, κα Άννα Μητράκη, και ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, κ. Πέτρος Ιωάννου. Από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, κ. Κωνσταντίνος Αυγουστάκης. Από τους φαρμακοποιούς της κοινότητας επιστημονική ομιλία πραγματοποίησε η Φαρμακοποιός και Marie Curie Fellow, κα Σοφία Παπαδημητρίου, η οποία συμμετείχε και στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, μαζί με τον κοινοτικό φαρμακοποιό κ. Κωνσταντίνο Κακονίκο, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενσωμάτωσης και αξιοποίησης της παραγόμενης έρευνας και καινοτομίας στον χώρο του φαρμακείου.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκε για την προσφορά του στο ΦΣΗ αλλά και το Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο συνάδελφος φαρμακοποιός κ. Ιωάννης Τσικανδηλάκης. Επιπλέον, στην Ημερίδα συμμετείχε ο σύλλογος στήριξης ασθενών με νεοπλασματική νόσο “Ευ Ζω με τον καρκίνο”, ο οποίος διένειμε ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του για την υποστήριξη των ασθενών.

      Ο ΦΣΗ και η επιστημονική επιτροπή εκφράζουν θερμές ευχαριστίες σε όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στην ημερίδα. Στόχος είναι η ημερίδα να εξελιχθεί σε ένα μόνιμο επιστημονικό γεγονός για την πόλη του Ηρακλείου, που θα φέρει σε επαφή και θα ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των επαγγελματικών υγείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα, προβάλλοντας παράλληλα και τα αποτελέσματα έρευνας και καινοτομίας από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Κ. Κακονίκος: Θέμα επιβίωσης για τους φαρμακοποιούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα

    Για την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στην ημερίδα μίλησε στο DailyPharmaNews ο κ. Κωνσταντίνος Κακονίκος, Φαρμακοποιός MSc.

    Αν και όπως είπε, στην Ημερίδα παρευρέθησαν πολύ σπουδαίοι καλεσμένοι – ομιλητές, όπως οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης και η διοίκηση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ο ίδιος στάθηκε στο ότι η Ημερίδα «είχε ερευνητές – γιατρούς οι οποίοι παρουσίασαν πατενταρισμένα μόρια τα οποία είναι υπό διερεύνηση, για να καταλήξουν κάποια στιγμή στα ράφια των φαρμακείων ως εμπορικά φάρμακα».

    Αυτό, εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό καθώς έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν σιγά – σιγά επικοινωνίες μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φαρμακείων για να δούμε πως μπορούν αυτά τα δύο οικοσυστήματα να συνυπάρξουν πιο πρακτικά, τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και σε επίπεδο μελετών, όπως για παράδειγμα σε φαρμακοεπιδημιολογικές μελέτες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και τα φαρμακεία.

    Βεβαίως παρόλο που όπως ανέφερε, αυτό είναι «μία καλή προοπτική για όλους τους φαρμακοποιούς που αναπνέουν και χτυπά η καρδιά τους» τίθεται πάντα –και τέθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση- ως ερώτημα το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό για έναν φαρμακοποιό που ψάχνει να βρει χρόνο για να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που έχει καθημερινά στο φαρμακείο του.

    Ο κ. Κακονίκος παραδέχτηκε πως πράγματι υφίσταται πρόβλημα χρόνου για τους φαρμακοποιούς ωστόσο «επειδή το επάγγελμα εξελίσσεται θα έπρεπε όλοι οι συνάδελφοι να βρουν χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα καθώς είναι θέμα επιβίωσης».

    Και συνέχισε: «Και μόνο που μπορεί ένας φαρμακοποιός να έχει καλύτερη επίγνωση του τι έρχεται μπορεί να βοηθηθεί για να επικοινωνήσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με τους ασθενείς του, να τους δημιουργήσει βάσιμες προσδοκίες και ελπίδες και γενικά να μείνει σε επαφή με το πως εξελίσσεται το επάγγελμα. Να έχει μία ιδέα του τι γίνεται. Ήδη πολλά από αυτά που ακούσαμε στην ημερίδα συμβαίνουν. Υπάρχουν νέα μόρια στα ράφια των φαρμακείων, όχι των ελληνικών ακόμα αλλά σιγά – σιγά θα τα δούμε κι εδώ».

    Ένα παράδειγμα από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας ήταν ότι έχει πατενταριστεί και μελετάται μόριο από τον Τομέα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αντιμετώπιση της άνοιας, της νόσου Alzheimer το οποίο, όπως είπε ο κ. Κακονίκος απ’ όσα άκουσε θα μπει άμεσα σε κλινικές μελέτες.

    Η γνώση ότι γίνονται και στα ελληνικά Πανεπιστήμια πράγματα που αφορούν τα φαρμακεία σαφώς και είναι κάτι που λειτουργεί θετικά για τον κλάδο. Ο ίδιος ο κ. Κακονίκος σημείωσε ότι «παρακολουθώντας αυτήν την ημερίδα έγινα πιο δεκτικός να παρακολουθώ τέτοιες ημερίδες. Είναι σημαντικό για τους φαρμακοποιούς να βρουν μία καλή ισορροπία για το τι είδους εκπαίδευση παρακολουθούν για το παρόν και τι είδους εκπαίδευση παρακολουθούν για το μέλλον. Αυτό το λέω με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί όλη η εκπαίδευση που κάνει ένα φαρμακοποιός να έχει να κάνει με αυτά που θα γίνουν σε 5, σε 10 χρόνια αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις αυτήν την εκπαίδευση ότι δεν έχει άμεσα πρακτικό όφελος στο παρόν σου».

    Κάτι άλλο που εντυπωσίασε τον κ. Κακονίκο είναι ότι ένας Φαρμακευτικός Σύλλογος της Περιφέρειας με μία επιστημονική επιτροπή που είναι δραστήρια κατάφερε όλο αυτό και αυτό είναι από μόνο του ένα πολύ θετικό στοιχείο.           

    Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θ. Κουτσούκης: Το πνεύμα του «Μαζί μια Αγκαλιά» σχετίζεται απόλυτα κι αναδεικνύει τον παραδοσιακό ρόλο του φαρμακοποιού

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα στις ΗΠΑ και ο ρόλος των φαρμακείων της κοινότητας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τι ζητά με Ψήφισμά της η ΓΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Έρευνα: Τα κοινοτικά φαρμακεία «υποαξιοποιήθηκαν» στα πρώτα στάδια της διάθεσης του εμβολίου κατά της Covid

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ερωτηματικά για τη δεύτερη αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής του ΠΦΣ για τα ΦΥΚ στο ΣτΕ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φάρμακα Υψηλού Κόστους: Στη σωστή κατεύθυνση η διαδικασία για τους ασθενείς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Έρευνα: Η χορήγηση φαρμάκων παραμένει η υπηρεσία για την οποία ο πολίτης εκτιμά περισσότερο το φαρμακείο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Διαχείριση δεδομένων φαρμακείου: Ένα σημαντικό «όπλο» του φαρμακοποιού προς αξιοποίηση

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Βασίλης Μπιρλιράκης: Τα φαρμακεία δεν είναι μονάδες έντασης κεφαλαίου – είναι μονάδες έντασης γνώσης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φαρμακοεπαγρύπνηση: Πώς τεχνητή νοημοσύνη, real world data και ασθενείς βοηθούν το ρόλο του φαρμακοποιού

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Οι φαρμακοποιοί θα κατέβουν στους δρόμους εάν δουν παιχνίδια σε βάρος τους με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ανησυχία για τη διαφήμιση των ενέσιμων σκευασμάτων απώλειας βάρους στη Βρετανία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    APhA2026: Οι Φαρμακοποιοί της Κοινότητας βελτιώνουν τα αποτελέσματα στο Καρδιο-Νεφρικό-Μεταβολικό Σύνδρομο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θέμα εθνικής ασφάλειας η αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, σύμφωνα με την RPS

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τριετές Μνημόνιο Συνεργασίας για την Αυτοφροντίδα μεταξύ φαρμακοποιών και εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο Φαρμακοποιός στην πρώτη γραμμή της προσήλωσης των ασθενών στη θεραπεία – Η περίπτωση των ΦΥΚ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    FIP: Νέο σύνολο εργαλείων για την ενίσχυση της επικοινωνίας εμβολιασμού από τους φαρμακοποιούς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς

    24/04/20265 Mins Read
    Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των χωρών. όπου η υπηρεσίες εμβολιασμού από φαρμακοποιούς αποζημιώνονται

    Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»

    24/04/2026

    Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας

    24/04/2026

    Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

    24/04/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Όλο και περισσότερες οι ευρωπαϊκές χώρες όπου παρέχεται εμβολιασμός με επικεφαλής φαρμακοποιούς
    • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ανοσοποίησης :  «Εμβολιαστικά Προγράμματα: Θεμελιώδης Πυλώνας για τη Δημόσια Υγεία»
    • Πανελλήνια Έρευνα για τη Μεταμόσχευση Πνευμόνων: Μοιραστείτε την εμπειρία σας
    • Σε πλήρη λειτουργία κλινικές του ΑΧΕΠΑ που αναβαθμίστηκαν από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης
    • Η καρδιά στο επίκεντρο: Διεπιστημονική συνεργασία και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.