Οι ηλιόσποροι, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, δεν είναι σπόροι αλλά καρποί του φυτού Helianthus annuus (ηλίανθος). Έχουν ήπια γεύση ξηρού καρπού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υγιεινά σνακ ή ως θρεπτικές προσθήκες σε διάφορα γεύματα.
Τα διατροφικά οφέλη
Όσο κι αν ξεγελά το μικρό τους μέγεθος, οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μια πολύτιμη προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή.
Μια τυπική μερίδα ανάλατων αποφλοιωμένων ηλιόσπορων (περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού) περιέχει:
• Θερμίδες: ~165
• Πρωτεΐνη: 5,5 γραμμάρια
• Λίπος: 14 γραμμάρια
• Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
• Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
• Βιταμίνη Ε: 37% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
• Σελήνιο: 32% της ΣΗΠ
• Μαγνήσιο: 23% της ΣΗΠ
Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία
Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς: Τα υγιή λίπη, οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης (LDL) και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μειώνουν τη φλεγμονή: Είναι γνωστό ότι οι χρόνιες φλεγμονές στο σώμα συνδέονται με πολλές ασθένειες. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, καθιστά τους ηλιόσπορους ένα κορυφαίο σνακ με σημαντική αντιοξειδωτική δράση και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα: Πλούσιοι σε σελήνιο και ψευδάργυρο, οι ηλιόσποροι βοηθούν στη διατήρηση της ανθεκτικής άμυνας του ανοσοποιητικού σας συστήματος έναντι των κοινών κρυολογημάτων αλλά και άλλων λοιμώξεων.
Προάγουν την υγεία του δέρματος: Η βιταμίνη Ε που περιέχουν οι ηλιόσποροι είναι ένα αντιοξειδωτικό που αγαπά το δέρμα και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Υποστηρίζουν την υγεία των οστών: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο και φώσφορο, οι ηλιόσποροι συμβάλλουν στη διατήρηση ισχυρών οστών και υγιών μυών.
Προστατεύουν την υγεία του εντέρου: Η υψηλή περιεκτικότητά σε ωφέλιμα λιπαρά και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βοηθά στη σωστή κινητικότητα του εντέρου και στη μείωση του κινδύνου δυσκοιλιότητας.
