Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Τα ακουστικά βαρηκοΐας και η παροχή συμβουλών σχετικά με τη χρήση τους μπορεί να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μοναξιάς και να βελτιώσουν τις κοινωνικές συνδέσεις που συχνά φθίνουν καθώς μεγαλώνουμε, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την απώλεια ακοής στην τρίτη ηλικία με υψηλά επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης, κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο. Επιπλέον, μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins διαπίστωσε ότι η μη έγκαιρη αντιμετώπισης της απώλειας ακοής μπορεί να επηρεάσει την μνήμη και την γνωστική ικανότητα και να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( CDC), πάνω από το ¼ των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ έχει διαπιστωθεί ότι έχουν ελάχιστη ή καθόλου επαφή με άλλους ανθρώπους και το 1/3 των ηλικιωμένων αναφέρει ότι αισθάνεται μοναξιά.
Όλες οι μελέτες τείνουν να συμφωνούν πως η έγκαιρη χρησιμοποίηση ακουστικών βαρηκοΐας, εκτός από τη βελτίωση της ακουστικής ικανότητας, μπορεί να μειώσει την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά που βιώνουν τα ηλικιωμένα άτομα και να συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της πνευματικής και ψυχικής τους υγείας.
Δεδομένης της υψηλής συχνότητας εμφάνισης απώλειας ακοής μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων, η ακουστική παρέμβαση αντιπροσωπεύει έναν στόχο δημόσιας υγείας για τη μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς σε επίπεδο πληθυσμού.
Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μειώνει την κοινωνική απομόνωση
Ερευνητική ομάδα από το αμερικανικό ακαδημαϊκό σύστημα υγείας NYU Langone Health, στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής ACHIEVE, θέλησε να διερευνήσει εάν η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αποδυνάμωσης των κοινωνικών δικτύων και να μειώσει τα επίπεδα μοναξιάς που βιώνουν τα ηλικιωμένα άτομα.
Στην μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άνδρες και γυναίκες με απώλεια ακοής, ηλικίας 70 έως 84 ετών. Για να μετρήσουν την κοινωνική απομόνωση, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο τακτικά οι συμμετέχοντες περνούσαν χρόνο με άλλους ανθρώπους, το μέγεθος και την ποικιλία των κοινωνικών τους δικτύων καθώς και τους ρόλους που διαδραμάτιζαν έπαιζαν σε αυτά.
Για να υπολογίσουν τα επίπεδα της μοναξιάς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα βαθμολόγησης 20 ερωτήσεων που αξιολογούσε πόσο συχνά ένα άτομο αισθάνεται απομονωμένο από το κοινωνικό του περίγυρο.
Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν ακουστικά βαρηκοΐας, συνεδρίες συμβουλευτικής και εξατομικευμένες οδηγίες από ακοολόγο ενώ στους υπόλοιπους συμμετέχοντες δόθηκαν στρατηγικές επικοινωνίας με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για υγιή γήρανση και οδηγίες σχετικά με προγράμματα άσκησης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν όλους τους συμμετέχοντες, αρχικά, για έξι μήνες και στη συνέχεια, μια φορά τον χρόνο για τρία χρόνια.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν χρησιμοποιήσει ακουστικά βαρηκοΐας ως θεραπεία για την απώλεια ακοής διατήρησαν βαθύτερους και υψηλότερης ποιότητας δεσμούς με άλλους ανθρώπους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν καθόλου θεραπείες για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι πριν από τη θεραπεία, οι συμμετέχοντες και στις δύο ομάδες ανέφεραν ότι ένιωθαν μεγάλη μοναξιά. Τρία χρόνια μετά την πραγματοποίηση της παρέμβασης, οι βαθμολογίες μοναξιάς μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει ακουστική φροντίδα βελτιώθηκαν ελαφρώς, ενώ μεταξύ εκείνων που δεν έλαβαν ακουστική φροντίδα οι βαθμολογίες εμφάνισαν μικρή επιδείνωση.
«Τα ευρήματά της μελέτης υποδεικνύουν ότι η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής στους ηλικιωμένους εμπλουτίζει την κοινωνική τους ζωή και ενισχύει την ψυχική και σωματική τους ευεξία. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις προσπάθειες ενσωμάτωσης της κάλυψης των ακουστικών βαρηκοΐας στο αμερικανικό σύστημα ασφάλισης υγείας (Medicare) ως μέσο αντιμετώπισης της επιδημίας κοινωνικής απομόνωσης της χώρας, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους μας», δήλωσε ο Δρ. Nicholas Reed, AuD, PhD, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μέλος του Ινστιτούτου Βέλτιστης Γήρανσης της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προώθηση της κοινωνικής σύνδεσης μεταξύ των ηλικιωμένων ανθρώπων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της δημόσιας υγείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση της απώλειας ακοής με ακουστικά βαρηκοΐας αποτελεί μια στρατηγική χαμηλού κινδύνου που, εάν εφαρμοστεί ευρέως, μπορεί να οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς σε επίπεδο πληθυσμού.
Πηγή: JAMA Internal Medicine