Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Ένα νέο ραδιενεργό φάρμακο που αναπτύχθηκε από Ιάπωνες ερευνητές γεννά ελπίδες για τη δυνατότητα στόχευσης και θεραπείας του μεταστατικού μελανώματος, που αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.
Το μεταστατικό μελάνωμα, γνωστό και ως μελάνωμα σταδίου IV, είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που έχει την ιδιότητα να εξαπλώνεται ταχύτατα και σε άλλα μέρη του σώματος. Αν και το μελάνωμα είναι σχεδόν πλήρως ιάσιμο όταν ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%, όταν γίνει αντιληπτό σε προχωρημένο, μεταστατικό στάδιο, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.
Οι υπάρχουσες διαθέσιμες θεραπείες παρουσιάζουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω της “ύπουλης φύσης” αυτής της ασθένειας, απαιτώντας νέες καινοτόμες στρατηγικές που θα μπορούν να στοχεύουν συγκεκριμένους όγκους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις παράπλευρες βλάβες στους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς.
Η ακτινοθεραπεία είναι μια αναδυόμενη θεραπεία για το μελάνωμα, ωστόσο οι συμβατικές θεραπείες ραδιονουκλεϊδίων που εκπέμπουν ακτινοβολία βήτα έχουν περιορισμούς λόγω της χαμηλής μεταφοράς ενέργειας και της ακτινοβολίας μεγάλης εμβέλειας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακούσια βλάβη σε υγιείς ιστούς.
ΤΑΤ, η επόμενη γενιά ακτινοθεραπείας
Για να ξεπεράσει τους περιορισμούς της συμβατικής βήτα ακτινοθεραπείας, ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Chiba, το Πανεπιστήμιο Juntendo και τα Εθνικά Ινστιτούτα Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στην Ιαπωνία, ανέπτυξε ένα νέο πεπτιδικό ραδιενεργό φάρμακο ( με την ονομασία ^211At -NpG-GGN4c ) που εκπέμπει σωματίδια άλφα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή και πολλά υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία για το μεταστατικό μελάνωμα, καθώς τα σωματίδια άλφα έχουν μικρό εύρος εκπομπής και υψηλή ενέργεια, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στους κοντινούς υγιείς ιστούς.
Αυτή η καινοτόμος τεχνική, που αποτελεί στην ουσία την «επόμενη γενιά» ραδιοφαρμάκων, χρησιμοποιεί ραδιοϊσότοπα που εκπέμπουν σωματίδια άλφα (ΤΑΤ), τα οποία είναι βαρύτερα και παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερη εμβέλεια από τα αντίστοιχα βήτα. Η υψηλότερη μάζα και ενέργεια των σωματιδίων άλφα τους επιτρέπει να διαταράσσουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα πιο εντοπισμένα, ελαχιστοποιώντας έτσι τις επιβλαβείς επιπτώσεις στους μη καρκινικούς ιστούς.
Μετά τη δοκιμή της καινοτόμας αυτής τεχνικής σε μοντέλα ποντικιών με μεταστατικό μελάνωμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πεπτιδικό ραδιενεργό φάρμακο πεπτιδικό ραδιενεργό φάρμακο ^211At -NpG-GGN4c παρουσίασε υψηλή συσσώρευση όγκου, ταχεία κάθαρση από το νεφρό και χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε άλλους ιστούς εκτός στόχου.
Εμφάνισε επίσης ένα δοσοεξαρτώμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα σε ποντικούς με μεταστατικό μελάνωμα, χωρίς εμφανή απώλεια σωματικού βάρους. Αυτά τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι το ραδιενεργό φάρμακο ^211At -NpG-GGN4c είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας ΤΑΤ για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν αυτά τα πολλά υποσχόμενα προκλινικά ευρήματα της μελέτης μπορέσουν να επιβεβαιωθούν επιτυχώς και σε ανθρώπους, αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να αναδειχθεί ως μια πιθανή θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από προχωρημένο μελάνωμα και πιθανώς κι από άλλες μορφές καρκίνου που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες.
Πηγή: European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging