Η έξαρση επιδημιών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε η πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel και από την παραμονή χιλιάδων ζών στα στάσιμα νερά που σταδιακά υποχωρούν και στη λάσπη είναι ο άμεσος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews o κ. Νίκος Μουργελάς, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νομού Τρικάλων και μέλος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Όπως είπε από τις επαφές του με εθελοντές γιατρούς έχει διαπιστώσει ότι φοβούνται πάρα πολύ για εξάρσεις διάφορων επιδημιών στην περιοχή. Επιδημιών είτε από ηπατίτιδα Α είτε από γαστρεντερικά νοσήματα από σαλμονέλα.
Όπως ανέφερε, «στα Μεγάλα Καλύβια, ένα από τα χωριά όπου υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή, όπως έμαθα έχουν απαγορεύσει στους ανθρώπους να μείνουν εκεί παρότι έχουν τραβηχτεί τα νερά, έχει δηλαδή πέσει η στάθμη τους, διότι ο όγκος των νεκρών ζώων είναι πάρα πολύ μεγάλος γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία».
Δεν είναι όμως μόνο τα νεκρά ζώα. Είναι οι γενικότερες συνθήκες που δημιουργήθηκε από αυτήν την κακοκαιρία. Ήδη στις δομές που φιλοξενούν αυτούς τους ανθρώπους που ξαφνικά έμειναν χωρίς στέγη είτε γιατί αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς είτε μερικώς από τα νερά, υπάρχει συνωστισμός. «Μένουν σε πολλές περιπτώσεις πολλοί άνθρωποι μαζί, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Ήδη υπάρχει ένας κίνδυνος. Έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα, μικρές φλεγμονές σε αμυχές σε πόδια που εκτέθηκαν μέσα στα μολυσμένα νερά. Αντιβιογράμματα ακόμη δεν έχουν βγει για να δούμε από τι μικρόβια έχουν προκληθεί αυτές οι μολύνσεις ώστε να ξέρουμε πόσο και που είναι ανθεκτικά. Περιμένουμε να βγουν για να έχουμε μία εικόνα. Είναι όμως σίγουρο ότι θα έχουμε μία σημαντική έξαρση από μολυσματικές καταστάσεις» αναφέρει ο κ. Μουργελάς.
Σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία και το ρόλο τους σε αυτό το θέμα, όπως λέει ο κ. Μουργελάς «σίγουρα θα χρειαστεί να έχουμε διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες σε αντισηπτικά, σε αντιβιοτικά, σε οτιδήποτε είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση μίας φλεγμονής, μίας μολυσματικής κατάστασης. Βλέπουμε πολλές δερματικές λοιμώξεις να κάνουν την εμφάνισή τους. Σίγουρα θα χρειαστούμε βοήθεια από τις εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να περιορίσουν τα πλαφόν που μας βάζουν, σε όλη τη Θεσσαλία που έχει πληγεί γιατί πιστεύω ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη ζήτηση τέτοιων φαρμάκων. Με τα ήδη υπάρχοντα πλαφόν είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Θέλω να πιστεύω στην κατανόηση και στην καλή διάθεση που θα υπάρξει από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών ώστε τουλάχιστον να μας δώσουν μεγαλύτερο όγκο φαρμάκων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, όπως είναι τα αντιισταμινικά, τα αντιβιοτικά, τα αντισηπτικά, τα αντιμηκυτισιακά κτλ».
Ευτυχώς σε ό,τι αφορά το υλικό που χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις τα πράγματα φαίνεται να είναι υπό έλεγχο. «Γενικά, μέχρι στιγμής επειδή η τροφοδότησή μας δεν σταμάτησε ποτέ ή για να είμαι πιο ακριβής σταμάτησε μόνο για κάποιες ώρες λόγω των πλημμυρών, αλλά ο ανεφοδιασμός συνεχίστηκε, δεν έχουμε πρόβλημα ούτε σε επιδεσμικό υλικό ούτε σε ορούς – έχουμε δίπλα μας και εργοστάσιο παραγωγής τους. Αντικουνουπικά ίσως χρειαστούμε, παραπάνω από αυτά που ήδη υπάρχουν. Ευτυχώς συμμετέχοντας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο συνέδριο του Συνεταιρισμού Αιγαίου και Κρήτης στο Ηράκλειο της Κρήτης είδα ότι πάρα πολλές εταιρείες που ασχολούνται με αυτά είχαν ενημερωθεί ότι θα χρειαστούν περισσότερα αντικουνουπικά και γενικότερα φάρμακα που απωθούν έντομα και λοιπά ζωύφια, και ήδη είχαν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες για την αποστολή τους» ανέφερε ο κ. Μουργελάς.
Η εκτίμησή του για το επόμενο διάστημα δεν είναι αισιόδοξη. «Το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες είναι πολύ σημαντικό και άσχημο αλλά εγώ θεωρώ ότι οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ χειρότερες γιατί όπως βλέπω, ακόμη κι εάν υπάρχει λόγω υποχώρησης των υδάτων η δυνατότητα επιστροφής στο σπίτι για κάποιους ανθρώπους, αυτό δεν θα επιτρέπεται για υγειονομικούς λόγους».
Αυτή τη στιγμή πάντως, ακόμη κι εάν έχουν περάσει τόσες μέρες από την κακοκαιρία μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για το τι θα ακολουθήσει. «Περιμένουμε τις επόμενες μέρες για να δούμε το πραγματικό μέγεθος των υλικών καταστροφών αλλά και τις ανάγκες που θα έχει ο πληθυσμός που έχει πληγεί».
Και ενώ σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική κάλυψη τα πράγματα φαίνεται να είναι ελεγχόμενα, οι γενικότερες ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. «Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει στην κυριολεξία τις περιουσίες τους και έφυγαν από το σπίτι που έμεναν κυριολεκτικά μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, δεν έχουν καν ρούχα για να αλλάξουν. Είναι πολύ σημαντικό για μένα, λέει ο κ. Μουργελάς, να υπάρξει μέριμνα να μη γίνεται σπατάλη χρημάτων άσκοπα χωρίς συντονισμό. Οι ανάγκες είναι πραγματικά πολύ μεγάλες, Όλοι οι φορείς θα πρέπει να ασχοληθούν στοχευμένα, να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα για να καλύψουν τις ανάγκες και να μπορέσουν αυτοί που έχουν πληγεί να ορθοποδήσουν».
Η επόμενη μέρα για τα φαρμακεία
Τα φαρμακεία είναι αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Αυτό σημαίνει δυσκολίες. «Το βέβαιο είναι» λέει ο κ. Μουργελάς «ότι η επόμενη περίοδος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τα φαρμακεία όπως και για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή γιατί η κάποια οικονομική άνεση που μπορεί να υπήρχε σε πολλούς ανθρώπους θα σταματήσει να υπάρχει. Ακόμη και στις περιπτώσεις ανθρώπων που υπέστησαν μικροζημιές, σ΄ ένα τέτοιο γενικότερο περιβάλλον καταστροφής, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις την επόμενη μέρα. Όλο αυτό λοιπόν πιστεύω ότι θα επηρεάσει πάρα πολύ και τα φαρμακεία, όπως και κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση».
Το τι θα πρέπει να γίνει είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτή τη στιγμή όμως για τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει κρατική βοήθεια και μάλιστα αυτή να φτάσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα στους πληγέντες. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει στην επιβίωση και των φαρμακοποιών, ειδικά εκείνων των κατεστραμμένων περιοχών.
Κάτι που κατά την άποψή του επίσης θα βοηθούσε είναι το να ληφθεί κάποια μέριμνα για τη διευκόλυνση στην παροχή των φαρμάκων στους πολίτες που έχουν πληγεί. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Μουργελάς «ο πρώην δήμαρχός μας κ. Παπαστεργίου έχει κάνει κάποιες κινήσεις στην ΗΔΙΚΑ ώστε να συνταγογραφηθούν τα φάρμακα των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, δωρεάν. Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση είναι σημαντικό ότι ήδη υπάρχει μία κινητικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση. Περιμένουμε εντός των ημερών την οριστική σχετική κοινή υπουργική απόφαση καθώς υπάρχουν περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα υπουργεία που πρέπει να συνεννοηθούν για να προχωρήσει. Εάν συμβεί αυτό, πραγματικά θα είναι ευχής έργο».
Τονίζει πάντως «ότι η προμήθεια φαρμάκων ίσως αυτή τη στιγμή είναι το μικρότερο πρόβλημα καθώς ακόμη πολλές περιοχές της Θεσσαλίας δεν έχουν καν νερό, έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού έχουν καταστραφεί δρόμοι ή έχουν καλυφθεί από τα νερά, έχουν γκρεμιστεί γέφυρες κτλ».
Άλλωστε όπως λέει για το θέμα της κάλυψης των χρονίων περιστατικών σε φάρμακα «αυτή τη στιγμή και με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού και του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων όλοι οι άνθρωποι που έχουν φύγει από τα σπίτια τους έχουμε φροντίσει να παίρνουν τα φάρμακά τους από τους φαρμακοποιούς τους κάθε φορά ώστε να μην υπάρχει και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και έτσι όλοι έχουν καλυφθεί στα τακτικά τους φάρμακα. Τα έκτακτα είναι αυτά που μας φοβίζουν και όχι τα τακτικά φάρμακα».