Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Οδηγός για τη διεξαγωγή των εμβολίων στα φαρμακεία μέσα από Μελέτη Ελλήνων φαρμακοποιών

    16/10/2026

    Κραυγή απόγνωσης από ειδικό σχολείο στο Αιγάλεω: τα παιδιά με βαριές αναπηρίες μένουν σπίτι

    16/10/2026

    Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης

    16/10/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Οδηγός για τη διεξαγωγή των εμβολίων στα φαρμακεία μέσα από Μελέτη Ελλήνων φαρμακοποιών

      16/10/2026

      Κραυγή απόγνωσης από ειδικό σχολείο στο Αιγάλεω: τα παιδιά με βαριές αναπηρίες μένουν σπίτι

      16/10/2026

      Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης

      16/10/2026

      Ελληνική Ένωση Τραπεζών – 97 αεροδιακομιδές ασθενών με τη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών στο ΕΚΑΒ

      16/10/2026

      Ανάκληση προϊόντος «Πόσιμο τζελ κρητικής Αλόης βιολογικής καλλιέργειας»

      16/10/2026
    • Επιστημονικα

      Μπορεί η ιατρική κάνναβη να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε; Δύο νέες μελέτες απαντούν 

      15/10/2026

      Ελληνικό έργο λαμβάνει για σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες χρηματοδότηση από το EIC

      15/10/2026

      Κοιλιοκάκη: Το πειραματικό φάρμακο που «θωρακίζει» το έντερο απέναντι στη γλουτένη

      14/10/2026

      Οστεοπόρωση: Η νέα εποχή στη διάγνωση – Τι αλλάζει

      12/10/2026

      Αντισύλληψη, Εγκυμοσύνη, Εμμηνόπαυση: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης στις γυναίκες;

      12/10/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Μ. Χαρακόπουλος στα 35 χρόνια της ΘΕΨΥΠΑ: «Κάναμε πολλά βήματα στην ψυχική υγεία, αλλά ακόμη έχουμε δρόμο»

      12/10/2026

      Ειρήνη Αγαπηδάκη: Τρίτη και 13! Η πιο τυχερή μέρα για την υγεία μας!  Ξεκινά το νέο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

      08/10/2026

      Κυρ. Μητσοτάκης: Εθνικό Πρότυπο Κέντρο για την Άνοια στο Περιστέρι – Χτίζουμε ένα πλέγμα φροντίδας σε όλη την Ελλάδα

      01/10/2026

      Άκης Σκέρτσος: Το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται επιτυχώς στην ώρα του – Έχει ήδη αλλάξει τις ζωές των Ελλήνων

      30/09/2026

      Εντυπωσιακά αποτελέσματα του MedWatch στην Υγεία: Ψηφιακό «κάθετο» φρενάρισμα στην παρανομία 

      30/09/2026
    • Ασθενεις

      Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αμέριστη στήριξη στον Σύλλογο «ΜΙΤΟΣ» – άμεση λύση για τη λειτουργία της Δομής για τον Αυτισμό στην Πάτρα

      30/07/2026

      Χρόνια νοσήματα στις διακοπές, ο ασθενής δεν κάνει διάλειμμα από τη θεραπεία του

      24/07/2026

      Σαλμονέλα: Πώς θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί

      24/07/2026

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά ετήσια απαγόρευση εξαγωγών για πάνω από 300 ελλειπτικά φάρμακα
    Φαρμακειο

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά ετήσια απαγόρευση εξαγωγών για πάνω από 300 ελλειπτικά φάρμακα

    20/10/2022Updated:08/05/20255 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Με συγκεκριμένο παράδειγμα που δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε κάποιον να μη δει κατάματα το τι μπορεί να σημαίνει για την καθημερινότητα χιλιάδων ασθενών ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς  δίνει μία πολύ καλή εικόνα για το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

    Μιλώντας στην «Καθημερινή» που κυκλοφορεί σήμερα 26/10 αναφέρει ότι εδώ κι ένα μήνα ψάχνει σε φαρμακαποθήκες για ένα συγκεκριμένο μυοχαλαρωτικό φάρμακο που χρειάζεται ασθενής του για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας. Πρόκειται για ασθενή που είναι κατάκοιτος μετά από σοβαρό ατύχημα και χρειάζεται το συγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της της συγκεκριμένης χρόνιας πάθησης.

    «Η θεραπεία απαιτεί οκτώ ενέσεις και εγώ έχω καταφέρει να βρω μόνο μία. Τι να πω στη μητέρα του;» αναφέρει χαρακτηριστικά για να δείξει το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο έχει βρεθεί ως φαρμακοποιός που πρέπει -και ο ίδιος επιθυμεί- να εξυπηρετήσει τον ασθενή, αλλά αδυνατεί να το κάνει λόγω ακριβώς του ότι δεν βρίσκει το φάρμακο στην αγορά.

    Ο κ. Βαλτάς τονίζει ότι πρόκειται για ένα καθημερινό και μη διαχειρίσιμο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς αλλά και για τους ασθενείς που αναγκάζονται να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για το σκεύασμα που τους έχει γράψει ο γιατρός τους ή ακόμη και να διακόπτουν την αγωγή έως ότου βρουν το φάρμακό τους.

    Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρει στην «Καθημερινή» κάτι που διαρκώς επαναλαμβάνει από τότε που ανέλαβε τα ηνία του κλάδου και μάλιστα με πολύ πιο έντονο τρόπο και συχνότητα τα τελευταία δύο χρόνια. Ότι ο βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι συνεχώς αυξανόμενες παράλληλες εξαγωγές καθώς είμαστε η χώρα της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα η εξαγωγή τους, ειδικά στις χώρες του Βορρά να είναι μία διαρκής πρόκληση για τις φαρμακαποθήκες να αποκομίσουν μεγάλα, εύκολα κέρδη.

    Το κακό είναι ότι η πολιτεία και συγκεκριμένα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων παρότι προχωρά σε απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων κατά διαστήματα, αυτές δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Έτσι για παράδειγμα στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως σημειώνει η «Καθημερινή» στο σχετικό θέμα ο ΕΟΦ επικαιροποίησε τον κατάλογο των φαρμάκων για τα οποία έχουν απαγορευτεί προσωρινά οι παράλληλες εξαγωγές που περιλαμβάνει 79 σκευάσματα. Ωστόσο ο κατάλογος αυτός δεν συμπίπτει με τη λίστα των ελλείψεων που έχουν οι φαρμακοποιοί.

    Ο κ. Βαλτάς εκφράζει ουσιαστικά την απογοήτευσή του για τον τρόπο που (δεν) ανταποκρίνεται η πολιτεία στις συνεχείς εκκλήσεις των φαρμακοποιών να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθούν οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, να εξομαλυνθεί, όσο γίνεται η κατάσταση, τουλάχιστον στο κομμάτι εκείνο που αφορά τις παράλληλες εξαγωγές.

    «Έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων αλλά χωρίς αποτέλεσμα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για τον ίδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις για να αποκατασταθεί η επάρκεια της αγοράς. Αυτές αφορούν την αυστηρή επιτήρηση των ποσοτήτων που διαθέτουν οι εταιρείες στην αγορά, τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών και τη real time παρακολούθηση των εξαγωγών, καθώς και την καθιέρωση ενός πιο αυστηρού χρονικού πλαισίου όσον αφορά την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. «Θα πρέπει η απαγόρευση να ισχύει για ένα χρόνο και όχι για λίγους μήνες όπως είναι σήμερα, προκειμένου να μην αποθεματοποιούνται φάρμακα με σκοπό να εξαχθούν αμέσως μόλις λήξει η απαγόρευση», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Μάλιστα αξιοποιώντας τη δυναμική του μέσου ο κ. Βαλτάς ουσιαστικά υπενθυμίζει την υπόθεση της πλατφόρμας που έχει ετοιμάσει εδώ και περίπου δύο χρόνια και έχει πληρώσει με δικά του χρήματα ο ΠΦΣ περιμένοντας να «κουμπώσει» με εκείνη του ΕΟΦ ώστε να διοχετεύονται μέσα από τα φαρμακεία όλης της χώρας εκείνα τα στοιχεία που θα δίνουν σαφή εικόνα για το που και ποιες ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ΕΟΦ να μεταφέρει αυτήν την εικόνα στους γιατρούς ώστε με τη σειρά τους να τα λαμβάνουν υπόψιν κατά τη συνταγογράφηση και να αποφεύγουν να συνταγογραφούν φάρμακα που είναι σε έλλειψη ταλαιπωρώντας τους ασθενείς τους. Υπενθυμίζεται ότι και η πλατφόρμα του ΕΟΦ είναι έτοιμη εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο αλλά για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί δεν έχει τεθεί σε λειτουργία με τον πρόεδρο μάλιστα του Οργανισμού μέσω του DailyPharmaNews να έχει δεσμευτεί στις αρχές του χρόνου ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα είχε διευθετηθεί το πρόβλημα το οποίο μέχρι τότε, όπως είχε πει, δεν ήταν στις προτεραιότητες του ΕΟΦ λόγω COVID 19. O κ. Βαλτάς λοιπόν θέτει ουσιαστικά ξανά το θέμα λέγοντας ότι «Θα πρέπει επίσης να υπάρξει σύστημα ειδοποίησης των γιατρών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να μη γράφουν φάρμακα που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη».

    Πάντως η χρονική στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη για να υπάρξουν –επιτέλους ουσιαστικές- παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση στην αγορά.

    Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μία προεκλογική περίοδο με το πρόβλημα να βρίσκεται σε έξαρση και η κυβέρνηση αλλά και το κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να δείξει όχι μόνο την ευαισθητοποίησή του για ζητήματα όπως αυτό που αφορά ένα πολύ μεγάλο και ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, τους ασθενείς αλλά και να καταθέσει εφαρμόσιμες προτάσεις και να πιέσει για την εφαρμογή τους.

    Ήδη χτες Τρίτη 25/10 ο κ. Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. πρότεινε την επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη στην ελληνική αγορά (δες εδώ), εξ’ αφορμής της καταγγελίας από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής την προηγούμενη μέρα ότι περισσότερα από 400 φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά (δες εδώ) .

    Πρόκειται για κάτι που ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη (δες εδώ).

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews πριν λίγες μέρες ο ΠΦΣ έστειλε στον Υπουργό Υγείας έναν νέο επικαιροποιημένο κατάλογο με ελλειπτικά φάρμακα σε όλη την Ελλάδα ζητώντας την απαγόρευση των εξαγωγών τους τουλάχιστον για έναν χρόνο.

    Ο κατάλογος αυτός αφορά περισσότερα από 300 φάρμακα. Περιλαμβάνει δηλαδή πολύ περισσότερα από τα 78 φάρμακα που βρίσκονται ήδη σε απαγόρευση από τον ΕΟΦ, για τα οποία επίσης ζητείται αύξηση του χρόνου απαγόρευσης των εξαγωγών τους πέρα από τους οκτώ μήνες.

    Ο κατάλογος συγκεκριμένα περιλαμβάνει φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ, φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία για μεγάλο διάστημα και τα 78 φάρμακα στα οποία έχει ήδη ο ΕΟΦ απαγορεύσει τις εξαγωγές.

    Πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος Φάρμακα
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Οδηγός για τη διεξαγωγή των εμβολίων στα φαρμακεία μέσα από Μελέτη Ελλήνων φαρμακοποιών

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αλλαγές που θα διευκολύνουν τη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ ζητά η AESGP

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αλ. Μουρουγλάκης: Ευκαιρία να επανασχεδιαστεί το  «Προλαμβάνω» για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ελλείψεις φαρμάκων: Εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών φαρμακείων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πώς η εξέλιξη των υπηρεσιών των ευρωπαϊκών φαρμακείων μπορεί να μεταφραστεί σε καλύτερη φροντίδα για τον πολίτη στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αυξάνονται οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί που διενεργούνται στα φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Α. Βαλτάς: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υποβαθμίζει τα θετικά της παρέμβασής μας για το ιδιοκτησιακό

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θ. Κουτσούκης για συμπληρώματα διατροφής: Να καταγράφονται στον φάκελο του ασθενούς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Κομβικός ο ρόλος των φαρμακείων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θέμα νομιμότητας για τη λειτουργία του φαρμακείου στο αεροδρόμιο Μακεδονία εγείρει ο Φ.Σ.Θ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο ΦΣΑ διευκρινίζει ότι δεν έχει ελεγκτική αρμοδιότητα στα φαρμακεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Από τα δεδομένα στην απόφαση: πώς τα real-world data αλλάζουν τη φαρμακευτική πρακτική

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στείρα γαληνικά ενδοφλέβια σκευάσματα: Ο φαρμακοποιός απαγορεύεται να προχωρεί σε χονδρική πώληση, εκτός του πελατολογίου του

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Περισσότερες αρμοδιότητες στους φαρμακοποιούς για πρόληψη και διαγνωστικά τεστ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    PGEU προς την Ε.Ε.: Η ψηφιακή απλούστευση δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των προσωπικών δεδομένων υγείας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αντιγριπικός εμβολιασμός: Ένα σημαντικό «συν» για τους φαρμακοποιούς σε σχέση με πέρσι

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «Φροντίζω τα Φάρμακά μου» – Γιατί η νέα δράση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η Ε.Ε. υιοθέτησε τη στρατηγική των “3Rs” που ζητούσαν επίμονα η PGEU και οι υπόλοιποι υγειονομικοί φορείς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Οδηγός για τη διεξαγωγή των εμβολίων στα φαρμακεία μέσα από Μελέτη Ελλήνων φαρμακοποιών

    16/10/20265 Mins Read
    Ο ρόλος των φαρμακοποιών στη φαρμακευτική φροντίδα για τους εμβολισμούς δεν περιορίζεται μόνο στη χορήγησή τους

    Κραυγή απόγνωσης από ειδικό σχολείο στο Αιγάλεω: τα παιδιά με βαριές αναπηρίες μένουν σπίτι

    16/10/2026

    Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης

    16/10/2026

    Ελληνική Ένωση Τραπεζών – 97 αεροδιακομιδές ασθενών με τη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών στο ΕΚΑΒ

    16/10/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Οδηγός για τη διεξαγωγή των εμβολίων στα φαρμακεία μέσα από Μελέτη Ελλήνων φαρμακοποιών
    • Κραυγή απόγνωσης από ειδικό σχολείο στο Αιγάλεω: τα παιδιά με βαριές αναπηρίες μένουν σπίτι
    • Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης
    • Ελληνική Ένωση Τραπεζών – 97 αεροδιακομιδές ασθενών με τη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών στο ΕΚΑΒ
    • Ανάκληση προϊόντος «Πόσιμο τζελ κρητικής Αλόης βιολογικής καλλιέργειας»
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Instagram
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.