ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ικανοποίηση αλλά και παράπονα από τους φαρμακοποιούς

Ικανοποίηση αλλά και παράπονα από τους φαρμακοποιούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ικανοποίηση υπάρχει στους φαρμακοποιούς για το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας αποδεχόμενο το σχετικό αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου απέστειλε την Τρίτη 18/3 το βράδυ εγκύκλιο που δίνει πλέον τη δυνατότητα στους Φαρμακοποιούς να εξυπηρετούν από την ειδική θυρίδα ασφαλείας το κοινό, στην περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης εντός του Φαρμακείου. Πρόκειται για ένα αίτημα που κρινόταν απαραίτητο να γίνει δεκτό εκ μέρους της πολιτείας (δες εδώ) καθώς αφενός  διευκολύνει τον φαρμακοποιό να επιτελέσει  καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια το έργο του, αφετέρου συμβάλλει και στην ασφάλεια των πολιτών που επισκέπτονται ως πελάτες τα φαρμακεία.

Κι ενώ υπάρχει αυτή η θετική εξέλιξη από την άλλη έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και εκνευρισμό στον κλάδο το γεγονός ότι τελικά τα φαρμακεία συμμετέχουν στην πλατφόρμα όπου πρέπει να δηλώνουν μαζί με τους εισαγωγείς και τους προμηθευτές τα αποθέματά τους σε μάσκες, αντισηπτικά υγρά και μαντηλάκια, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΠΦΣ δεν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα στη συνάντηση που είχε γίνει την περασμένη Παρασκευή 13 Μαρτίου με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, στο πλαίσιο της σύσκεψης φορέων για το θέμα των ελλείψεων μασκών και αντισηπτικών στην αγορά.

Στη σύσκεψη αυτή στην οποία συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της ΟΣΦΕ κ. Λευτέρης Μαρίνος, ο εκπρόσωπος των ιδιωτικών Φαρμακαποθηκών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, σύμφωνα πάντα με τον ΠΦΣ, «ποτέ δεν τέθηκε θέμα να συμμετέχουν και τα φαρμακεία»..

Έτσι οι φαρμακοποιοί εξεπλάγησαν όταν είδαν ότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 15ης Μαρτίου περιλάμβανε και τα φαρμακεία στην υποχρέωση να δηλώνουν τα αποθέματά τους σε αυτά τα είδη.

Αυτό ήταν κάτι, που όπως ανέφερε ο ΠΦΣ «μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν 10.000 φαρμακεία να δηλώνουν ουσιαστικά τις μηδενικές ποσότητες ή τις μεταβολές  για τις ελάχιστες ποσότητες που λαμβάνουν  κάθε μέρα  και εξαντλούνται την ίδια μέρα».

Ο ΠΦΣ ζήτησε και ζητά από τον Υπουργό (δες εδώ) να «αναθεωρήσει την ανεφάρμοστη υποχρέωση των φαρμακείων που προκύπτει από την ΠΝΠ», κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει δημιουργώντας εκνευρισμό στους φαρμακοποιούς που θεωρούν ότι κακώς μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Μάλιστα ο ΠΦΣ καλεί την κυβέρνηση αντί να παίρνει τέτοιους είδους μέτρα «να καλύψει πρώτιστα τις ανάγκες των φαρμακείων σε μάσκες και αντισηπτικά υγρά , για χρήση του δυναμικού των φαρμακείων κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο λόγο του καταναλωτικού κοινού».

Σεβόμενος ωστόσο την ΠΝΠ που βρίσκεται σε ισχύ έστειλε προς τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους οδηγίες καταχώρησης για την απογραφή των  χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών διαλυμάτων και των αντισηπτικών μαντηλακιών (δες εδώ)