Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    04/12/2025

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    04/12/2025

    Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

    04/12/2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

      04/12/2025

      ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

      04/12/2025

      Πρωταθλητές στην υπερεργασία οι Έλληνες νέοι γιατροί σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη

      04/12/2025

      Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και σε περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

      04/12/2025

      Γεωργιάδης: «Βαθμολογία 4,2 στο ΕΣΥ από ασθενείς – Έρχονται νέες υπηρεσίες στο MyHealth app»

      04/12/2025
    • Επιστημονικα

      Οι χάρτες των ανθρώπινων γονιδίων στερούνται παγκόσμιας εκπροσώπησης

      04/12/2025

      Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος δείχνει ότι η παχυσαρκία επιταχύνει την ανάπτυξη της νόσου

      04/12/2025

      Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Γιατί δεν μπορούν να τα πάρουν όλοι, τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

      03/12/2025

      Διατροφική Καθοδήγηση: Άνθρωπος ή ChatGPT;

      03/12/2025

      Νέο πειραματικό φάρμακο ανοίγει το «παράθυρο» θεραπείας του εγκεφαλικού έως και 12 ώρες

      03/12/2025
    • Πολιτικη Υγειας

      Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

      04/12/2025

      ΕΟΠΥΥ: Μηδενίστηκε το clawback για τα διαγνωστικά τον Αύγουστο – Ικανοποίηση Γεωργιάδη

      01/12/2025

      Σε όλη τη χώρα οι Κινητές Ομάδες Υγείας-Ποιες υπηρεσίες καλύπτουν και πώς κλείνετε ραντεβού

      17/11/2025

      Μητσοτάκης: Οι ΚΟΜΥ αλλάζουν την πρόληψη στον τομέα της υγείας

      17/11/2025

      Σαμαράς: «Απαιτείται γενναία οικονομική στήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού»

      10/11/2025
    • Ασθενεις

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025

      Σαλμονέλα: Πως θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025

      Νέα ιατρική εποχή: Εμφυτεύσιμος αισθητήρας στο παρόν- Καθρέφτης που θα σκανάρει το σώμα στο μέλλον

      12/10/2025

      Νέο φάρμακο κατά της σχιζοφρένειας αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία από την BMS

      22/09/2025

      Ζώντας το χειρουργείο πριν το πτυχίο: Η νέα εμπειρία μάθησης στο ΑΠΘ

      17/09/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Οι Ειδικοι » Ποιο αλάτι είναι πιο υγιεινό για τον οργανισμό μας και σε ποια ποσότητα;
    Οι Ειδικοι

    Ποιο αλάτι είναι πιο υγιεινό για τον οργανισμό μας και σε ποια ποσότητα;

    08/04/2024Updated:11/07/20246 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον οργανισμό και σε αρκετές περιπτώσεις να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

    Πιο αλάτι είναι “πιο υγιεινό” για τον οργανισμό μας και πόση ποσότητα μπορούμε να καταναλώνουμε ώστε να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας; Απαντά ο Ηρακλής Αβραμόπουλος, Ειδικός Παθολόγος και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσ. ΥΓΕΙΑ.

    Όταν αναφερόμαστε στο «κανονικό επιτραπέζιο αλάτι», εννοούμε συνήθως το χλωριούχο νάτριο, το οποίο αποτελεί επίσης ένα κύριο συστατικό συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων.

    Η καλύτερη προσέγγιση για την εύρεση του “πιο υγιεινού αλατιού” – που σημαίνει πραγματικά το χαμηλότερο σε νάτριο – είναι να αναζητήσετε την ποσότητα στην ετικέτα. Το “χωρίς νάτριο” συνήθως υποδηλώνει λιγότερο από 5 mg νατρίου ανά μερίδα και το “χαμηλό νάτριο” συνήθως σημαίνει 140 mg ή λιγότερο ανά μερίδα. Αντίθετα, το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι μπορεί να περιέχει έως και 560 mg νατρίου σε μία μερίδα.

    Άλλα αλάτια της μόδας, όπως το ροζ αλάτι των Ιμαλαΐων, το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι kosher, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο – όπως το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι – αλλά λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους κρυστάλλων που έχουν, παρέχεται λιγότερο νάτριο ανά μερίδα.

    Τα περισσότερα υποκατάστατα αλατιού έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε νάτριο, με την προσθήκη χλωριούχου καλίου.

    Το κλειδί για το ποιο αλάτι είναι πιο υγιεινό εξαρτάται από το κάθε άτομο. Το σώμα μας οπωσδήποτε χρειάζεται λίγο νάτριο για να λειτουργήσει, αλλά όχι μεγάλες ποσότητες.

    Οδηγίες για τη μείωση του αλατιού 

    Επί του παρόντος, οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες για το νάτριο για άτομα άνω των 14 ετών ορίζουν τα 2.300 mg/ημέρα, που ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περισσότερο από αυτό – περίπου 3.400 mg νατρίου ημερησίως.

    Τον Οκτώβριο του 2021, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε οδηγίες σχετικά με τους εθελοντικούς περιορισμούς νατρίου σε εμπορικά επεξεργασμένα, συσκευασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα. Η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του FDA είναι να μειώσει σταδιακά την έκθεση σε νάτριο στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα των εστιατορίων έως το 2025, με βάση ότι οι άνθρωποι θα συνηθίσουν τελικά σε λιγότερο αλάτι, όπως συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες.

    Τέτοιες στρατηγικές για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού χρησιμοποιούνται τώρα σε εθνικά προγράμματα σε πολλές χώρες. Πολλές από αυτές τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν ενεργό δέσμευση με τη βιομηχανία τροφίμων για τη μείωση της ποσότητας νατρίου που προστίθεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού για τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης αλατιού. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του καλίου στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, με στόχο τη μείωση της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων.

    Μερικές συστάσεις σχετικά με τις πολιτικές μείωσης του αλατιού:

    -Οι κατασκευαστές τροφίμων θα πρέπει να μειώσουν σταδιακά το νάτριο στα τρόφιμα στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και να διερευνήσουν τη χρήση υποκατάστατων νατρίου με βάση το κάλιο για να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα νατρίου.

    -Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα επίπεδα νατρίου και καλίου στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

    -Περαιτέρω εξέταση μπορεί να χρειαστεί να δοθεί στον καλύτερο τρόπο επισήμανσης των υποκατάστατων αλατιού (δηλαδή του καλίου) στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά θα είναι ενήμερα.

    -Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν συστηματικά την πρόσληψη καλίου σε επίπεδο πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων.

    -Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν συστηματικά την πρόσληψη νατρίου (αλατιού) και την πρόσληψη ιωδίου σε επίπεδο πληθυσμού για να προσαρμόσουν την ιωδίωση του αλατιού με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με την παρατηρούμενη πρόσληψη αλατιού σε συγκεκριμένες ομάδες-στόχους, για να διασφαλίσουν ότι έχουν επαρκή αλλά όχι υπερβολική πρόσληψη ιωδίου όσο η πρόσληψη αλατιού μειώνεται.

    -Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν ευκαιρίες για την προώθηση και την επιδότηση υποκατάστατων αλατιού, ιδιαίτερα σε χώρες όπου το αλάτι που προστίθεται κατά το μαγείρεμα ή στο τραπέζι είναι η κύρια πηγή αλατιού στη διατροφή.

    Υποκατάστατα αλατιού, υπέρταση και θνησιμότητα

    Η μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι ευεργετική για άτομα με υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση). Το 2020, μια ανασκόπηση στο Hypertension τόνισε το όφελος των υποκατάστατων αλατιού στη μείωση της υπέρτασης, αναφέροντας ότι μειώνουν τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 5,58 mm Hg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,88 mm Hg.

    Και οι αλλαγές στη διαιτητική πρόσληψη νατρίου μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη για φάρμακα για την ιδιοπαθή υπέρταση σε ορισμένα άτομα. Αν και υπάρχουν μόνο λίγες μελέτες για αυτό το θέμα, μια μελέτη του 2021 από τον Neal και τους συνεργάτες του αποκάλυψε μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων, των καρδιαγγειακών επεισοδίων και των θανάτων με τη χρήση υποκατάστατων αλατιού με βάση το κάλιο.

    Υποκατάστατα αλατιού και διαχείριση του νατρίου και του καλίου από τους νεφρούς

    Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα πλούσια σε κάλιο υποκατάστατα αλατιού είναι ασφαλή σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, αλλά υπάρχει ερωτηματικό κατά πόσον είναι ασφαλή και ωφέλιμα στα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ).

    Για όποιον ακολουθεί δίαιτα νεφροπαθούς, οι στόχοι πρόσληψης καλίου και νατρίου περιορίζονται ανάλογα με το απόλυτο επίπεδο της νεφρικής λειτουργίας τους.

    Έχουν υπάρξει αναφορές περιπτώσεων επιπέδων καλίου στο αίμα που είναι απειλητικά για τη ζωή (υπερκαλιαιμία) λόγω υποκατάστατων αλάτων πλούσιων σε κάλιο σε άτομα με ΧΝΝ, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες δημοσιευμένες μελέτες για αυτό το θέμα.

    Μια μελέτη μοντελοποίησης δίαιτας του 2021 από τον Morrison και τους συνεργάτες του αξιολόγησε διάφορους βαθμούς υποκατάστατων προϊόντων ψωμιού με αλάτι εμπλουτισμένα με κάλιο και τον αντίκτυπό τους στη διατροφική πρόσληψη σε άτομα με ΧΝΝ. Χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Διατροφής και Φυσικής Δραστηριότητας 2011-2012 στην Αυστραλία για 12.152 συμμετέχοντες, 154 από τους οποίους είχαν ΧΝΝ. Τα ευρήματα της μελέτης ήταν ότι η αντικατάσταση του νατρίου στο ψωμί με ποικίλες ποσότητες χλωριούχου καλίου (20%, 30% και 40%) θα είχε ως αποτέλεσμα το ένα τρίτο των ατόμων με ΧΝΝ να υπερβεί τα ασφαλή όρια για διατροφική κατανάλωση καλίου (31,8%, 32,6% και 33%). αντίστοιχα).

    Η υποκατάσταση με χλωριούχο κάλιο σε βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί και τα προϊόντα ψωμιού έχει σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες για άτομα που πρέπει να περιορίσουν το διαιτητικό κάλιο. Απαιτείται βελτιωμένη επισήμανση των τροφίμων για να αποφύγουν οι καταναλωτές την υπερβολική κατανάλωση καλίου. Πρόσθεσαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την περαιτέρω κατανόηση των κινδύνων της διατροφικής πρόσληψης καλίου και της υπερκαλιαιμίας στη ΧΝΝ από υποκατάστατα αλατιού με βάση το κάλιο.

    Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά όχι περισσότερο από 1.500 mg πρόσληψης νατρίου ημερησίως για άτομα με Χρόνια Νεφρική Νόσο, διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, τα ηλικίας άνω των 50 ετών και τους αφροαμερικανούς οποιασδήποτε ηλικίας.

    Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου σε άτομα με ΧΝΝ μπορεί να κυμαίνεται από 2.000 mg έως 4.000 mg, ανάλογα με το άτομο και τον βαθμό της ΧΝΝ. Η περιεκτικότητα σε κάλιο σε ορισμένα υποκατάστατα αλατιού κυμαίνεται από 440 mg έως 2.800 mg ανά κουταλάκι του γλυκού.

    Η καλύτερη σύσταση για άτομα με Χρόνια Νεφρική Νόσο και στόχος να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου είναι να χρησιμοποιούν ως υποκατάστατα φυτικά τρόφιμα και καρυκεύματα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο, αλλά αυτά θα πρέπει πάντα να έχουν την έγκριση του γιατρού και του νεφρολόγου τους.

    Αλάτι ποσότητα Υγιεινό
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Σαρκοπενία: Γήρανση, απώλεια μυϊκής μάζας και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία

    Οι Ειδικοι

    Στοματική υγεία: Η σωστή φροντίδα των δοντιών ανάλογα με την ηλικία

    Οι Ειδικοι

    Τα κενά του ελληνικού νομικού πλαισίου στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

    Οι Ειδικοι

    Ψυχολογικό προφίλ γυναικών που βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις. Δυναμικές, μηχανισμοί επιβίωσης και συναισθηματικές συνέπειες

    Οι Ειδικοι

    Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: χαρακτηριστικά, διάγνωση και σύγχρονες θεραπείες

    Οι Ειδικοι

    Aύξηση αλατιού στο ψωμί φούρνων – Ανησυχία για τη δημόσια υγεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Χοληστερίνη και υπέρταση στα παιδιά: Ένας κρυφός κίνδυνος που πολλοί αγνοούν

    Οι Ειδικοι

    Αρτηριακή πίεση: Τα πιο συχνά λάθη που αλλοιώνουν τις τιμές της μέτρησης

    Οι Ειδικοι

    Παιδική όραση: Πώς να ενθαρρύνουμε το παιδί να φορέσει γυαλιά για πρώτη φορά

    Οι Ειδικοι

    Ρευματικά νοσήματα: Είναι εφικτή η πρόληψή τους;

    Ασθενεις

    Η υγεία ξεκινά από την πρόληψη και την καλή σχέση με τον γιατρό μας-Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον προσυμπτωματικό έλεγχο

    Οι Ειδικοι

    Να πάρω συμπληρώματα διατροφής ή όχι; Τι ισχύει με βάση την ιατρική επιστήμη

    Οι Ειδικοι

    Fibermaxxing: Η νέα διατροφική τάση – Γιατί να την ακολουθήσουμε;

    Διατροφη

    Καρκίνος μαστού: Οι 5 σωτήριες κινήσεις που προλαμβάνουν τη νόσο

    Ασθενεις

    Premium ενδοφακοί: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά μετά τον καταρράκτη

    Οι Ειδικοι

    Πειθαρχία ή τιμωρία στο παιδί;

    Οι Ειδικοι

    Πώς μπορούν οι νέοι να προστατεύσουν την όρασή τους;

    Οι Ειδικοι

    Χρόνια κόπωση: Που οφείλεται – Πότε χρειάζεται άμεση ιατρική εκτίμηση

    Οι Ειδικοι
    Μη χασετε
    Φαρμακειο

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    04/12/20256 Mins Read
    Ήταν 19 Μαϊου 2025 όταν υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    04/12/2025

    Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

    04/12/2025

    Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

    04/12/2025
    Ροη Ειδησεων
    • Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη
    • Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους
    • Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο
    • Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο
    • ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2025 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.