Για ένα ανερμάτιστο προπαγανδιστικό ρεσιτάλ κάνουν λόγο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γεωργιάδη για το «βραχιόλακι» και την μείωση των αναμονών στα ΤΕΠ που καταγράφεται από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής του νέου μέτρου.
Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Γιώργος Σιδέρης σε δήλωσή όχι μόνο αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του μέτρου της ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά γνωστοποίησε ότι στις τελευταίες εφημερίες του Αττικόν 60-80 ασθενείς ήταν σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους του νοσοκομείου!
«Οπως ήταν αναμενόμενο, το μαγικό … βραχιολάκι των ασθενών στα ΤΕΠ τελικά πολλαπλασίασε γιατρούς, νοσηλευτές, κρεβάτια, κλίνες, φορεία και ΕΚΑΒ. Άλλαξε την εμπειρία των ασθενών, μείωσε τις ώρες αναμονής, κανείς δεν διαμαρτύρεται. Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Υγείας σε άλλο ένα ανερμάτιστο προπαγανδιστικό ρεσιτάλ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιδέρης.
Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε μάλιστα με δηκτικό τρόπο ότι ο κ. Γεωργιάδης ξέχασε να πει ότι 30 Ιουλίου λείπει το 30% των κατοίκων της Αττικής, ότι η πλειοψηφία των νοσηλευτών παίρνει άδεια δύο εβδομάδες σπαστά (μια και μια) και ότι στις πρόσφατες εφημερίες πχ στο Αττικόν 60-80 ασθενείς ήταν σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους (κάποιοι έγιναν εισαγωγή σε ράντζο και πήραν εξιτήριο από ράντζο)».
Παράλληλα, κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αυξήσει τη χρηματοδότηση, να ανοίξει εκ νέου τα νοσοκομεία που παραμένουν κλειστά και να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Υλοποιήστε την πρόταση της ΕΙΝΑΠ για το εφημεριακο που σας έχουμε στείλει από 20 Ιουνίου 2025. Μόνο έτσι θα πάρουν ανάσα ασθενείς και υγειονομικοί στις εφημερίες» σημείωσε ο κ. Σιδέρης.
Νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης είχε ανακοινώσει ότι από τις 15 Μαϊου που ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου συστήματος σε δέκα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Πάτρας έχουν εξυπηρετηθεί 44.032 ασθενείς.
Το «βραχιολάκι» εφαρμόζεται στα εξής νοσοκομεία: «Άγιοι Ανάργυροι – Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς», «Γ. Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «ΚΑΤ», «Λαϊκό», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν», «Αγία Σοφία», «Αγλαΐα Κυριακού» και «Πατρών» (Ρίο).
Από την ανάλυση των στοιχείων προκυπτει ότι από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής κατά 17% στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης στα νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης βρίσκεται πλέον στις 4 ώρες.
«Το «βραχιολάκι» μετρά τον μέσο χρόνο από την ώρα άφιξης του ασθενούς στα ΤΕΠ μέχρι να φύγει για το σπίτι του ή να κάνει εισαγωγή.Το σύστημα δεν αμφισβητείται» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Γεωργιάδης προλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Μέχρι χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι:
· Στα Παθολογικά Ιατρεία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αναμονές και υπολογίζονται σε περίπου 2 ώρες. Ωστόσο στο Παθολογικό Ιατρείο του Ευαγγελισμού, ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν 3,19 ώρες.
· Στα Καρδιολογικά Ιατρεία ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογίζεται σε περίπου 1 ώρα. Ωστόσο στο ΚΑΤ καταγράφεται η μεγαλύτερη αναμονή, 2,32 ώρες.
· Στα Χειρουργικά Ιατρεία η αναμονή υπολογίζεται σε λιγότερο από 1 ώρα. Ωστόσο στο Γεννηματάς χρειάζεται κάποιος να περιμένει 1,44.
· Στα Ακτινολογικά Ιατρεία η μέση αναμονή δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά, τα 24 λεπτά στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Πάτρα.
Ο μεγαλύτερος χρόνος αναμονής παρατηρείται στον Ευαγγελισμό και είναι 5,16 ώρες, ακολουθούν το Γεννηματάς με 5,13 ώρες, το Αττικόν με 4,31 ώρες, το ΚΑΤ με 4,27 ώρες, το Σισμανόγλειο με 4,15 ώρες, οι Άγιοι Ανάργυροι με 4,15, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας με 4,02, το Λαϊκό με 3,49 ώρες, το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με 2,44 ώρες.
«Πρωταθλητής» αναδεικνύεται το Παίδων Αγία Σοφία, με 1,58 ώρες. «Αυτό, που έχουμε κάνει, είναι επανάσταση. Είμαι πολύ περήφανος», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Διαβάστε ΕΔΩ τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: Πρωτοβουλίες και προγράμματα βελτίωσης της εφημέρευσης των νοσοκομείων
