Στην έντονη έλλειψη ακτινολόγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις ενέργειες του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Μπούμπα, σχετικά με τη μη λειτουργία του Ακτινολογικού Εργαστηρίου στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την ερώτηση εύλογη, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ακτινολόγων συγκαταλέγεται, μαζί με εκείνη των παθολόγων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ΕΣΥ. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των διαγνωστικών μηχανημάτων αυξάνεται πολύ ταχύτερα από τον αριθμό των νέων ειδικευμένων ακτινολόγων, με αποτέλεσμα οι ανάγκες να διευρύνονται συνεχώς.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της τηλεακτινολογίας και της τηλεϊατρικής, προκειμένου να ενισχυθεί η κάλυψη των υγειονομικών μονάδων που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού. Όπως ανέφερε, το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και θα αξιοποιηθεί και στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης, όπου έχει εγκατασταθεί σχετική υποδομή τηλεϊατρικής.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η τηλεακτινολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την παρουσία ακτινολόγου, καθώς ορισμένες εξετάσεις, όπως οι υπέρηχοι, απαιτούν τη φυσική παρουσία του γιατρού. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, το Υπουργείο συνεχίζει τις προσπάθειες στελέχωσης της συγκεκριμένης θέσης, η οποία έχει ήδη προκηρυχθεί και θα επαναπροκηρύσσεται μέχρι να καλυφθεί.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα στη Ροδόπολη δεν είναι πρόσφατο, αλλά υφίσταται εδώ και χρόνια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αντιμετωπιστεί σταδιακά, όπως συμβαίνει και με άλλα ζητήματα στο σύστημα υγείας.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Υπουργείου για τις Σέρρες, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι μεγαλύτερη σημασία αποδίδεται αυτή τη στιγμή στην ενίσχυση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται η ανάγκη στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη χρήση της τηλεακτινολογίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο σε πολλά σύγχρονα συστήματα υγείας διεθνώς και εκτίμησε ότι η αξιοποίησή της θα ενισχυθεί και στην Ελλάδα. «Στο NHS στην Αγγλία πρακτικά δεν έχουν πια ακτινολόγους. Τα κάνουν όλα από την Ινδία. Λοιπόν, θα το κάνουμε και εμείς σε μεγαλύτερο βαθμό. Έχουμε εγκαταστήσει φοβερά σύστημα τηλεϊατρικής και στο Κέντρο Υγείας Σερρών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
