Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    04/12/2025

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    04/12/2025

    Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

    04/12/2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

      04/12/2025

      ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

      04/12/2025

      Πρωταθλητές στην υπερεργασία οι Έλληνες νέοι γιατροί σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη

      04/12/2025

      Πενήντα εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους και σε περιφέρειες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

      04/12/2025

      Γεωργιάδης: «Βαθμολογία 4,2 στο ΕΣΥ από ασθενείς – Έρχονται νέες υπηρεσίες στο MyHealth app»

      04/12/2025
    • Επιστημονικα

      Οι χάρτες των ανθρώπινων γονιδίων στερούνται παγκόσμιας εκπροσώπησης

      04/12/2025

      Αλτσχάιμερ: Εξέταση αίματος δείχνει ότι η παχυσαρκία επιταχύνει την ανάπτυξη της νόσου

      04/12/2025

      Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Γιατί δεν μπορούν να τα πάρουν όλοι, τι συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

      03/12/2025

      Διατροφική Καθοδήγηση: Άνθρωπος ή ChatGPT;

      03/12/2025

      Νέο πειραματικό φάρμακο ανοίγει το «παράθυρο» θεραπείας του εγκεφαλικού έως και 12 ώρες

      03/12/2025
    • Πολιτικη Υγειας

      Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

      04/12/2025

      ΕΟΠΥΥ: Μηδενίστηκε το clawback για τα διαγνωστικά τον Αύγουστο – Ικανοποίηση Γεωργιάδη

      01/12/2025

      Σε όλη τη χώρα οι Κινητές Ομάδες Υγείας-Ποιες υπηρεσίες καλύπτουν και πώς κλείνετε ραντεβού

      17/11/2025

      Μητσοτάκης: Οι ΚΟΜΥ αλλάζουν την πρόληψη στον τομέα της υγείας

      17/11/2025

      Σαμαράς: «Απαιτείται γενναία οικονομική στήριξη του νοσηλευτικού προσωπικού»

      10/11/2025
    • Ασθενεις

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025

      Σαλμονέλα: Πως θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025

      Νέα ιατρική εποχή: Εμφυτεύσιμος αισθητήρας στο παρόν- Καθρέφτης που θα σκανάρει το σώμα στο μέλλον

      12/10/2025

      Νέο φάρμακο κατά της σχιζοφρένειας αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Βρετανία από την BMS

      22/09/2025

      Ζώντας το χειρουργείο πριν το πτυχίο: Η νέα εμπειρία μάθησης στο ΑΠΘ

      17/09/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Παθησεις » ΣΥΦΙΛΗ » Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Ανησυχητική άνοδος κρουσμάτων Σύφιλης και Γονόρροιας στην Ελλάδα
    Νεα & Θεραπειες

    Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Ανησυχητική άνοδος κρουσμάτων Σύφιλης και Γονόρροιας στην Ελλάδα

    05/03/2024Updated:12/07/20248 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Ο ρόλος του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ στην εφαρμογή του δωρεάν και ανώνυμου συνδυαστικού ελέγχου για HIV, Ηπατίτιδα Β&C και ΣΜΝ

    Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία, καθώς μπορεί να έχουν μείζονες επιπτώσεις τόσο στην γενικότερη υγεία των ατόμων, όσο και στην αναπαραγωγική, σεξουαλική και ψυχική τους υγεία.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι καθημερινά μολύνονται με κάποιο ΣΜΝ περί το 1 εκατομμύριο άτομα, τα οποία είναι ασυμπτωματικά στην πλειονότητά τους. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκδηλώσει έρπητα γεννητικών οργάνων, ενώ η λοίμωξη από HPV συνδέεται με πάνω από 311.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ετησίως.

    Περισσότερα από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιοί και παράσιτα μεταδίδονται σεξουαλικά (κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή) και κάποια μπορούν να μεταδοθούν από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, της γέννησης ή του θηλασμού. Στα 4 συχνότερα ΣΜΝ συγκαταλέγονται η γονόρροια, η σύφιλη και οι λοιμώξεις από χλαμύδια και τριχομονάδα, για τα οποία υπάρχει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και μπορούν να θεραπευτούν πλήρως.

    Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των ΣΜΝ τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην χώρα μας. Με βάση δεδομένα του CDC στις ΗΠΑ το χρονικό διάστημα 2017 – 2021 παρατηρήθηκε αύξηση συνολικά στα ΣΜΝ της τάξης του 7%. Ειδικότερα, τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 28.6% και τα κρούσματα γονόρροιας κατά 4.6%, κατά τη διετία 2020 – 2021. Ανάλογα είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αντίστοιχες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για το 2021, βάσει των οποίων παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης και γονόρροιας, της τάξης των 7 και 13.7 νέων διαγνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού, αντίστοιχα.

    Στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται από τις Ετήσιες Επιδημιολογικές Εκθέσεις του Τμήματος ΣΜΝ του ΕΟΔΥ, στο χρονικό διάστημα 2020 – 2022, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξης του 113.36% για τα κρούσματα πρώιμης σύφιλης και της τάξης του 120.73% για τα κρούσματα γονόρροιας.

    Συγκεκριμένα, το έτος 2022, καταγράφηκαν 8.26 νέες διαγνώσεις σύφιλης ανά 100.000 πληθυσμού και 3.45 νέες διαγνώσεις γονόρροιας ανά 100.000 πληθυσμού.

    Όσον αφορά τη σύφιλη, το 93.04% των κρουσμάτων ήταν άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 – 64 ετών και σε ποσοστό 72.16% ο τρόπος μετάδοσης αφορούσε σεξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες. Για την γονόρροια, το 95.86% των κρουσμάτων ήταν επίσης άνδρες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 – 44 ετών, ενώ ο τρόπος μετάδοσης φαίνεται να μοιράστηκε ανάμεσα στις σεξουαλικές επαφές ανδρών με άλλους άνδρες (47.24%) και με γυναίκες (46.41%).

    Η σύφιλη και η γονόρροια αποτελούν αξιόπιστους δείκτες της τάσης και των υπόλοιπων ΣΜΝ, καθώς και των σεξουαλικών συμπεριφορών του πληθυσμού.

    Φαίνεται, επομένως, πως οι σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου πολλαπλασιάζονται και αφορούν όλο και ευρύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού.  Αυτό καθιστά τα ΣΜΝ προτεραιότητα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και επιτακτική την  ανάγκη για έλεγχο της διασποράς και πρόληψη της μετάδοσης.

    Ο ρόλος του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ στην εφαρμογή του δωρεάν και ανώνυμου συνδυαστικού ελέγχου για HIV, Ηπατίτιδα Β&C και ΣΜΝ

    Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τηρώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές  στρατηγικές της  καλής πρακτικής αύξησης των  κέντρων πρόληψης  των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (Checkpoint, Sexual Health Clinic/Centre), στο πλαίσιο του συνδυαστικού ελέγχου (integrated testing), προχώρησε στη δημιουργία του Γραφείου Σεξουαλικής Υγείας  (Κέντρο Σεξουαλικής  Υγείας-ΕΟΔΥ), τον Ιανουάριο του  2020.  Πρόκειται για ένα  Κέντρο Ανιχνευτικού Ελέγχου και Συμβουλευτικής για την HIV λοίμωξη, τη Σύφιλη, την Ηπατίτιδα B & C, τη Χλαμυδιακή λοίμωξη και τη Γονόρροια, το οποίο λειτουργεί εντός της Πολυκλινικής Αθηνών του Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός-Οφθαλμιατρείο-Πολυκλινική”.

    Το Integrated testing (δηλαδή το να εξετάζεται κανείς για περισσότερες από μία λοιμώξεις εντός της ίδιας δομής) για HIV, Ηπατίτιδα Β&C και για ΣΜΝ υποστηρίζεται από Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ECDC και ο ΠΟΥ, ως μια αποτελεσματική μέθοδο αύξησης του αριθμού των τεστ που διενεργούνται και κατ’ επέκταση των νέων διαγνώσεων. Το Integrated testing μπορεί να ενισχύσει  την έγκαιρη διάγνωση και την χρήση των υπαρχουσών δομών και να μειώσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διασύνδεση με τη θεραπεία πολλαπλών λοιμώξεων, χρησιμοποιώντας μια πιο απλή, εύκολη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

    Ο ΠΟΥ συστήνει την συνένωση των υπηρεσιών για HIV, ιογενή ηπατίτιδα και ΣΜΝ με σκοπό την εξάλειψή τους μέχρι το 2030. Τα ευρωπαϊκά πιλοτικά προγράμματα (Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση INTEGRATE) ανέδειξαν την αναγκαιότητα επιτάχυνσης της ανάπτυξης προγραμμάτων integrated testing, ώστε να αυξηθούν/βελτιστοποιηθούν όλες οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών -περισσότερο ανθρωποκεντρικές- να μειωθούν οι χαμένες ευκαιρίες για testing και να διασφαλιστεί ότι όλο και περισσότερα άτομα θα γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας τους. Επίσης, φάνηκε ότι η ενσωμάτωση περισσοτέρων του ενός τεστ σε δομές στην κοινότητα αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο με στόχο την αύξηση της εξεταστικής κάλυψης, ενώ καλύπτει πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των πληθυσμών που φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι σε  HIV, Ηπατίτιδα Β& C, και ΣΜΝ ή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε παραδοσιακές δομές υγείας.

    Σκοπός του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας είναι η προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και ο έλεγχος της διασποράς των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, μέσω της παροχής υπηρεσιών  πρόληψης τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    Στόχος του Κέντρου είναι η πρόληψη των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, η οποία περιλαμβάνει δυο επίπεδα:

    α) το επίπεδο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμβουλευτικής του πληθυσμού σε θέματα σεξουαλικής υγείας,  εξάλειψης στερεοτύπων, αντιλήψεων, συνηθειών και πρακτικών συμπεριφοράς, προτροπής υιοθέτησης ασφαλέστερων σεξουαλικών πρακτικών, ενημέρωσης των σεξουαλικών συντρόφων, πρόληψης σεξουαλικής κακοποίησης, υπογράμμισης των κινδύνων του Chemsex ή της συχνής εναλλαγής συντρόφων,  ευαισθητοποίησης για τακτικό και επαναλαμβανόμενο έλεγχο κυρίως σε ευάλωτους πληθυσμούς, προώθησης  του εμβολιασμού σε άντρες και γυναίκες (Ηπατίτιδα Β, HPV), λήψης προφυλακτικής αγωγής πριν ή μετά την σεξουαλική έκθεση στον HIV (PEP & PrEP), ψυχολογικής στήριξης λόγω του κοινωνικού στίγματος, χρήσης των υπηρεσιών υγείας, προώθησης του σεβασμού των σεξουαλικών δικαιωμάτων, εκπαίδευσης στη σωστή χρήση προφυλακτικού, διάδοσης των μεθόδων αντισύλληψης, κ.ά.

    β) το επίπεδο αντιμετώπισης των ΣΜΝ, μέσω της έγκαιρης ανίχνευσής τους (testing), της διασύνδεσης με το σύστημα υγείας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

    Το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας στην παρούσα χρονική φάση εφαρμόζει  ένα  πρωτόκολλο  διενέργειας ελέγχου (testing) για HIV λοίμωξη, Ηπατίτιδα (B&C) Σύφιλη, Χλαμύδια και Γονόρροια με τη μέθοδο της δοκιμασίας Ταχείας Ανίχνευσης (Rapid Diagnostic Tests-RDTs) μέσω της λήψης και επεξεργασίας αίματος, ούρων, ουρηθρικού εκκρίματος και κολπικού επιχρίσματος. Ο έλεγχος (testing) περιλαμβάνει ταυτόχρονα εξατομικευμένη συμβουλευτική πριν και μετά την κάθε δοκιμασία ελέγχου (Pre and Post Counseling) και διευκόλυνση διασύνδεσης των ατόμων με δομές  υγείας μετά από ένα αντιδρών/θετικό αποτέλεσμα.

    Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ

    Σε ένα  προστατευμένο και φιλικό περιβάλλον, στελεχωμένο από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και διασφαλίζοντας το απόρρητο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων,  παρέχονται  οι  ακόλουθες  υπηρεσίες:

    -Δωρεάν, ανώνυμα, χωρίς παραπεμπτικό, χωρίς επίδειξη ΑΜΚΑ έλεγχος (screening) με τη μέθοδο της  δοκιμασίας  της  ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για  HIV, Σύφιλη, Χλαμύδια, Γονόρροια, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C.

    -Δωρεάν, ανώνυμα, χωρίς παραπεμπτικό χωρίς επίδειξη ΑΜΚΑ ανιχνευτική και  επιβεβαιωτική  εξέταση αιμοληψίας  για την HIV λοίμωξη (Elisa, Western Blot) και την Ηπατίτιδα Β.

    -Ταυτόχρονη παροχή ατομικής συμβουλευτικής και εξατομικευμένης  ψυχολογικής υποστήριξης  πριν και μετά την εθελοντική εξέταση (voluntary counseling testing-VCT) σε κάθε ωφελούμενο ανεξαρτήτως αποτελέσματος (Pre and Post Counseling).

    -Ομαδική συμβουλευτική σε θέματα πρόληψης των ΣΜΝ (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστες, φοιτητές).

    -Ατομική ιατρική συμβουλευτική σε  θέματα σεξουαλικής υγείας.

    -Διασύνδεση με: α) Μονάδες Λοιμώξεων των Νοσοκομείων για τη λήψη αντιρετροϊκής αγωγής,  β) το Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» για τον επιβεβαιωτικό έλεγχο της Σύφιλης και Γονόρροιας,  γ) τα Νοσοκομεία  που  πραγματοποιούν  επιβεβαιωτικό  έλεγχο για Χλαμύδια, δ) τα Ηπατολογικά Τμήματα για τον επιβεβαιωτικό έλεγχο Ηπατιτίδων και την λήψη αγωγής.

    -Συμμετοχή σε εξωτερικές δράσεις ευαισθητοποίησης της Κοινότητας και πρόληψης  των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

    Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται στον 2ο όροφο του κτιρίου της Πολυκλινικής Αθηνών, στην οδό Πειραιώς 3,  Ομόνοια.

    Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 210.8813615 ή/και στο email: sexualhealth@eody.gov.gr,  προκειμένου να λάβει πληροφορίες για το Κέντρο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και για να προγραμματίσει ένα  ραντεβού, από Δευτέρα ως Παρασκευή κατά τις ώρες 09:00 έως 14:00.

    Λήπτες των παρεχόμενων υπηρεσιών  του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας είναι όλη η Κοινότητα – γενικός πληθυσμός και οι ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα, στο Κέντρο απευθύνονται κάτοικοι όλου του  λεκανοπεδίου  της Αττικής, άτομα από την υπόλοιπη  ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, φοιτητές εσωτερικού και εξωτερικού, άτομα που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, πρόσφυγες, παράνομοι μετανάστες, παράνομα  εκδιδόμενα  άτομα, άστεγοι, ΧΕΝ, πάσχοντες από ψυχική νόσο, άτομα με αναπηρία,  άτομα  που ανήκουν στην LGBT κοινότητα, άνεργοι, κλπ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το έτος 2023 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.500 ανιχνευτικοί και διαγνωστικοί έλεγχοι.

    Τέλος, βασική επιδίωξή του ΕΟΔΥ παραμένει η καθολική και απρόσκοπτη προσβασιμότητα της Κοινότητας σε υπηρεσίες ενημέρωσης, πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διάγνωσης, καθώς και η έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση των ΣΜΝ. Έτσι, ο ΕΟΔΥ έχει δρομολογήσει ήδη την πιλοτική λειτουργία νέων Κέντρων Σεξουαλικής Υγείας σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με στόχο την επέκτασή τους και στις  υπόλοιπες  πόλεις της ελληνικής επικράτειας στο μέλλον.

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Φθηνό χάπι για τον HIV δείχνει ελπίδες ως εναλλακτική θεραπεία για τη Διαβητική Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

    Επιστημονικα

    Νέα ελπίδα στον πιο επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου: CAR-T θεραπεία συρρικνώνει όγκους στο 62% των ασθενών

    Επιστημονικα

    Μελέτη-Ορόσημο: Οι Αναστολείς JAK Επιταχύνουν την Ανάρρωση στη Σοβαρή COVID

    Επιστημονικα

    Φάρμακο για τον διαβήτη «φρενάρει» τον καρκίνο του προστάτη: Τα εντυπωσιακά ευρήματα νέας μελέτης

    Επιστημονικα

    Νέα εποχή στην πρόληψη HIV: Διαθέσιμη η PrEP σε 24 νοσοκομειακά φαρμακεία

    AIDS

    Η Παιδιατρική στην Πρώτη Γραμμή: Επιτυχημένο το 1ο Spring School στην Αναπτυξιακή Παιδιατρική

    Νεα & Θεραπειες

    «Έξυπνες» ψηφιακές υπηρεσίες για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρακολούθησης της Φυσικής Κατάστασης

    Νεα & Θεραπειες

    Νέο φάρμακο μπορεί να αποτρέψει τη μεταμόσχευση ήπατος για νόσο του χοληδόχου πόρου

    Νεα & Θεραπειες

    Εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική μελέτη που ξεκινά στο Παπαγεωργίου

    Επιστημονικα

    Παιδική παχυσαρκία: Πώς πρέπει να εκπαιδεύονται τα παιδιά για να χάσουν βάρος

    Νεα & Θεραπειες

    Θρομβεκτομή: Η «χρυσή» θεραπεία για τα βαριά εγκεφαλικά επεισόδια

    ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

    Τέλος στους «δήθεν» διαιτολόγους-Θεσμοθετείται ο Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων-Κυρώσεις για όσους ασκούν το επάγγελμα χωρίς πτυχίο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο έναντι της Πνευμονιοκοκκικής Νόσου, για ενήλικες

    Νεα & Θεραπειες

    Νέα θεραπεία για την αιμορροφιλία πήρε έγκριση από τον FDA

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η μικρότερης διάρκειας θεραπεία ακτινοβολίας φαίνεται αποτελεσματική στον καρκίνο του προστάτη

    Επιστημονικα

    Η Ογκολογική-Αιματολογική Μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο πλευρό ασθενών με νεοπλασίες

    Νεα & Θεραπειες

    Φάρμακο μπορεί να αποτρέψει τη νόσηση με Covid-19 μετά την έκθεση στον ιό

    Επιστημονικα

    Λύκος: Νέα θεραπεία, με λιγότερες παρενέργειες, επιβραδύνει τις βλάβες της νόσου

    ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ
    Μη χασετε
    Φαρμακειο

    Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη

    04/12/20256 Mins Read
    Ήταν 19 Μαϊου 2025 όταν υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

    Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους

    04/12/2025

    Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο

    04/12/2025

    Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο

    04/12/2025
    Ροη Ειδησεων
    • Η εξαγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, γίνεται πράξη
    • Ο ρόλος των φαρμακοποιών δίπλα σε ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα για απώλεια βάρους
    • Η ψυχική υγεία στα σωφρονιστικά ιδρύματα περνά στο ΕΣΥ: Μία θεσμική τομή με επίκεντρο τον άνθρωπο
    • Μαλάρια: Νέα όπλα σώζουν ζωές – αλλά η ανθεκτικότητα στα φάρμακα απειλεί να ανατρέψει την πρόοδο
    • ΠΟΥ: Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2025 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.