Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Ένα χωριό στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων ξεκίνησε μια ασυνήθιστη εκστρατεία κατά του Δάγκειου πυρετού, προσφέροντας στους κατοίκους χρηματική ανταμοιβή για κάθε κουνούπι που θα αιχμαλωτίσουν, νεκρό ή ζωντανό.
Το Addition Hills, ένα αστικό χωριό με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, βιώνει από τις αρχές του χρόνου μια πρωτοφανή επιδημία Δάγκειου πυρετού, η οποία, παρά τα έκτακτα μέτρα των αρχών, συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχύτατα. Τα δεκάδες κρούσματα που εκδηλώνονται καθημερινά και ο θάνατος δύο μικρών μαθητών οδήγησαν τον αρχηγό του χωριού Carlito Cernal να εντείνει τις προσπάθειες, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά ένα νέο και εντελώς αναπάντεχο μέτρο πρόληψης για τον περιορισμό των κουνουπιών.
Με μια λιτή ανακοίνωση, ο Cernal έκανε γνωστό χθες ότι από την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου θα προσφέρεται χρηματική αμοιβή ύψους ενός πέσο (λιγότερο από 2 σεντς ΗΠΑ) για κάθε πέντε κουνούπια – νεκρά ή ζωντανά – που θα παραδίδουν οι κάτοικοι στις αρχές.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Βρήκα έναν επιπλέον τρόπο ο οποίος, συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα μέτρα που εφαρμόζουμε, θα βοηθήσει στον περιορισμό των κουνουπιών στην περιοχή μας. Η αμοιβή που προσφέρεται ισχύει για ζωντανά και νεκρά κουνούπια καθώς και για τις προνύμφες τους. Τα ζωντανά κουνούπια θα εξοντωθούν με χρήση υπεριώδους φωτός» δήλωσε ο Cernal στο Associated Press.
Ωστόσο, επικριτές του νέου μέτρου αντιμετώπισης της εξάπλωσης των κουνουπιών, προειδοποιούν ότι η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να αποτύχει καθώς υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο πολλοί άνθρωποι που ζουν κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης να αρχίσουν να εκτρέφουν κουνούπια για την χρηματική αμοιβή.
Το Υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων, από πλευράς του, συνεχάρη τον Carlito Cernal για την πρωτοβουλία που πήρε και όπως δήλωσε στο BBC «εκτιμά τις καλές προθέσεις των στελεχών της τοπικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του δάγκειου πυρετού». Ωστόσο, αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια, όταν ρωτήθηκε εάν η “σύλληψη” κουνουπιών με αντάλλαγμα την χρηματική αμοιβή αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για να περιοριστεί ο Δάγκειος πυρετός.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί στις Φιλιππίνες περισσότερα από 29.000 κρούσματα Δάγκειου πυρετού, καταγράφοντας αύξηση 40% σε σύγκριση με τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί πέρυσι την ίδια περίοδο.
Τι είναι ο Δάγκειος πυρετός
Ο Δάγκειος πυρετός είναι μία οξεία ιογενής νόσος που οφείλεται σε έναν από τους τέσσερεις ορότυπους του ιού του Δάγκειου πυρετού της οικογένειας των φλαβοϊών.
Ο ιός του Δάγκειου πυρετού μεταδίδεται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes και ιδιαιτέρως του είδους Aedes aegypti. Η νόσος αυτή αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας, μετά την ελονοσία, σε επιστρέφοντες ταξιδιώτες, στην Ευρώπη
Το κλινικό φάσμα της νόσου είναι ευρύ, με απρόβλεπτη κλινική εξέλιξη και περιλαμβάνει σοβαρές και μη σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, ναυτία, έμετο και εξανθήματα και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, αιμορραγία και ανεπάρκεια οργάνων. Το 50% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του Δάγκειου Πυρετού είναι ασυμπτωματικοί.
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει καταγραφεί δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού σε πολλές χώρες, με δεκαπλάσια αύξηση της επίπτωσης παγκοσμίως τα τελευταία 20 έτη, με ταχεία εξάπλωση της νόσου και μεγάλες επιδημίες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης βρίσκεται σε κίνδυνο προσβολής από Δάγκειο πυρετό, με 100-400 εκατομμύρια λοιμώξεις να συμβαίνουν ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια (2023, 2024), μία πρωτοφανής αύξηση κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού, έχοντας σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα δημόσιας υγείας.
Πηγή: BBC