Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Η Εκκλησία της Αγγλίας, η επίσημα καθιερωμένη χριστιανική Εκκλησία της Αγγλίας, αποφάσισε ότι το μη αλκοολούχο κρασί και το ψωμί χωρίς γλουτένη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Θείας Κοινωνίας. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι δεν μπορούν να καταναλώσουν τα τυπικά στοιχεία της Θείας Κοινωνίας μπορούν να λάβουν το μυστήριο πνευματικά ή συμμετέχοντας σε ένα μόνο στοιχείο (λαμβάνοντας είτε το ψωμί είτε το κρασί).
«Η λήψη της θείας κοινωνίας με ένα είδος σε περίπτωση ανάγκης δεν είναι αποκλεισμός, αλλά πλήρης συμμετοχή στο μυστήριο, όπως συχνά ασκείται στην κοινωνία των ασθενών ή με τα παιδιά. Πράγματι, ακόμη και οι πιστοί που δεν μπορούν να λάβουν σωματικά το μυστήριο πρέπει να είναι βέβαιοι ότι συμμετέχουν με πίστη στο σώμα και το αίμα του», δήλωσε ο Michael Ipgrave, πρόεδρος της Λειτουργικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Αγγλίας και Επίσκοπος του Lichfield.
Η συγκεκριμένη στάση της Εκκλησίας της Αγγλίας έχει τις ρίζες της στην ιστορική παράδοση και τη θεολογική ερμηνεία. Ο Κανονικός Νόμος απαγορεύει ρητά τα υποκατάστατα όπως το αλεύρι ρυζιού ή πατάτας, υποστηρίζοντας την παραδοσιακή σύνθεση του μυστηρίου και ορίζει ότι το ψωμί που χρησιμοποιείται στην κοινωνία πρέπει να περιέχει αλεύρι σίτου, αντικατοπτρίζοντας τα συστατικά που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν στους βιβλικούς χρόνους. Ομοίως, το κρασί που έχει υποστεί ζύμωση υπήρξε βασικό στοιχείο των ευχαριστιακών εορτασμών για αιώνες, συμβολίζοντας το αίμα του Χριστού.
Ενώ η Εκκλησία της Αγγλίας έχει προσαρμόσει ορισμένες πρακτικές της ως απάντηση στις σύγχρονες ανησυχίες -όπως το να επιτρέπει μεμονωμένα κύπελλα κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19- οι εκκλησιαστικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι τα βασικά στοιχεία της κοινωνίας θα πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα.
Υπενθυμίζεται ότι, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει απαγορεύσει επίσημα τη χρήση του ψωμιού χωρίς γλουτένη για το μυστήριο της Θείας Κοινωνία ήδη από το 2017, αν και το Βατικανό έχει αποφασίσει ότι μπορεί ακόμα να παρασκευαστεί από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Τι απαντά η Εκκλησία της Αγγλίας
Η πρόσφατη απόφαση της Εκκλησίας της Αγγλίας να διατηρήσει τις παραδοσιακές οδηγίες της για τη θεία κοινωνία έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις σχετικά με το πώς οι θεσμοί μπορούν να εξισορροπήσουν το δόγμα με τη συμπερίληψη και την πρόσβαση, ιδιαίτερα όσων πάσχουν από κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη και δυσανεξία στο αλκοόλ.
Η Εκκλησία της Αγγλίας, θέλοντας να δώσει διευκρινίσεις για τη στάση της, δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες μια δήλωση με τίτλο «Όχι, δεν απαγορεύουμε το ψωμί χωρίς γλουτένη ή το μη αλκοολούχο κρασί της Θείας Κοινωνίας».
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου,«πολλές εκκλησίες σε όλη τη χώρα προσφέρουν κρασί ή ψωμί που μπορεί να περιέχουν μικροσκοπικά ίχνη αλκοόλ ή γλουτένης και που μπορεί νόμιμα να θεωρηθούν μη αλκοολούχα ή χωρίς γλουτένη».
Ο αντίκτυπος της απόφασης στους πιστούς
Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, ακόμη και ελάχιστες ποσότητες γλουτένης μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Η Εκκλησία της Αγγλίας επιτρέπει τις γκοφρέτες «χαμηλής γλουτένης», αυτές δηλαδή που περιέχουν μικρές ποσότητες γλουτένης, όμως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για άτομα με υψηλή ευαισθησία στη γλουτένη.
Η απόφαση για την απαγόρευση του μη αλκοολούχου κρασιού επηρεάζει επίσης όσους αγωνίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που αναρρώνουν από τον εθισμό, εκείνων με ιατρικές παθήσεις και εκείνων που απέχουν για προσωπικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Η Εκκλησία της Αγγλίας, θεωρώντας τη διαδικασία ζύμωσης αναπόσπαστο μέρος της θεολογικής σημασίας του κρασιού της κοινωνίας, υποστηρίζει ότι αυτά τα άτομα μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνία παίρνοντας μόνο τον άρτο ή συμμετέχοντας στο τελετουργικό με πνευματικά μέσα.
Πολλοί πιστοί ωστόσο πιστεύουν ότι αυτό δεν προσφέρει την ίδια πλήρη εμπειρία με τη λήψη και των δύο στοιχείων. Για όσους βλέπουν την Θεία Ευχαριστία ως μια βαθιά προσωπική πράξη, αυτοί οι περιορισμοί είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί.
Πηγές: The Guardian, The Telegraph