Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Έρευνα του βρετανικού Εθνικού Φαρμακευτικού Συλλόγου (NPA) που πραγματοποιήθηκε σε 300 φαρμακεία, αποκαλύπτει ότι το 96% των φαρμακείων δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες ειδικού φαρμάκου για τη θεραπεία υποκατάστασης παγκρεατικών ενζύμων (Pert), σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, κυστική ίνωση και παγκρεατίτιδα.
Τα φάρμακα θεραπείας υποκατάστασης παγκρεατικών ενζύμων (Pert), βοηθούν στην πέψη και είναι απαραίτητο σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, κυστική ίνωση και χρόνια παγκρεατίτιδα. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 60.000 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται το φάρμακο.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του NPA, λόγω της πρωτοφανούς έλλειψης του ειδικού φαρμάκου θεραπείας υποκατάστασης παγκρεατικών ενζύμων, πολλοί ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος αναγκάζονται είτε να λαμβάνουν μειωμένες δόσεις των φαρμάκων τους είτε να παραλείπουν ακόμη και γεύματα από την καθημερινή διατροφή τους, για να ενισχύσουν τη δράση των φαρμάκων που λαμβάνουν.
Εκπρόσωποι από της οργάνωσης «Pancreatic Cancer UK» προειδοποιούν ότι η ανεπαρκής δοσολογία των φαρμάκων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιλεξιμότητα των ασθενών για χειρουργική επέμβαση – τη μόνη δυνητικά θεραπευτική θεραπεία – και να επηρεάσει την ικανότητά τους να αντέξουν τη χημειοθεραπεία.
«Όπως δείχνει τα δυσάρεστα αυτά ευρήματα της μελέτης, τα συνεχιζόμενα προβλήματα εφοδιασμού των συγκεκριμένων φαρμάκων έχουν επηρεάσει βαθιά τους ασθενείς, οι οποίοι εξαρτώνται από αυτά τα φάρμακα για να επιβιώσουν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Δεν είναι σωστό τον 21ο αιώνα ασθενείς να παραλείπουν γεύματα για να βελτιώσουν τη δράση των φαρμάκων τους! Οι ελλείψεις αυτές όχι μόνο προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία στους ασθενείς – πολλοί αναγκάζονται να ταξιδέψουν 30 μίλια από το σπίτι τους για να τα βρουν – αλλά θέτουν και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των ασθενών», εξηγεί ο Olivier Picard, πρόεδρος του βρετανικού Εθνικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (DHSC) του Ηνωμένου Βασιλείου αποδίδει τις ελλείψεις, οι οποίες υφίστανται αδιάλειπτα τον τελευταίο ένα χρόνο, «στην περιορισμένη διαθεσιμότητα πρώτων υλών σε ολόκληρη την Ευρώπη και στους περιορισμούς στην παραγωγική ικανότητα».
Για την αντιμετώπιση του της σοβαρής αυτής κατάστασης, από την προηγούμενη εβδομάδα το DHSC έχει παρατείνει τα δύο πρωτόκολλα αντιμετώπισης της έλλειψη, – που είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο του περασμένου έτους – τα οποία μεταξύ άλλων επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να χορηγούν στους ασθενείς μικρότερη ποσότητα φαρμάκου από αυτήν που λαμβάνουν συνήθως.