Στις αλλαγές που εφαρμόζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με έμφαση στη διαφάνεια, την ψηφιακή εξυπηρέτηση και τη μείωση των χρόνων αναμονής, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που μίλησε στο συνέδριο του ygeia mou.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συζήτηση με θέμα «Το κοινωνικό συμβόλαιο της υγείας: Ο ασθενής στο επίκεντρο», υποστήριξε ότι για πρώτη φορά οι πολίτες αποκτούν ενεργό ρόλο στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία έχουν ήδη συμμετάσχει περισσότεροι από 60.000 χρήστες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις εφημερίες, σημειώνοντας ότι μέσω του συστήματος με το «βραχιολάκι» οι ασθενείς μπορούν πλέον να παρακολουθούν καλύτερα τη διαδικασία εξυπηρέτησής τους, ενώ –όπως είπε– έχουν ήδη μειωθεί και οι χρόνοι παραμονής στα νοσοκομεία μετά από παρεμβάσεις και ενίσχυση προσωπικού.
Παράλληλα, στάθηκε στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, όπως το myHealth app για προγραμματισμό ραντεβού, αλλά και στη δυνατότητα αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους κατ’ οίκον σε ασθενείς.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα φαινόμενα διαφθοράς στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι η απάντηση είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημόσια ψηφιακή λίστα χειρουργείων.
