Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

    21/05/2026

    Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

    21/05/2026

    Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»

    21/05/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

      21/05/2026

      Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

      21/05/2026

      Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»

      21/05/2026

      Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι

      21/05/2026

      Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη

      21/05/2026
    • Επιστημονικα

      Η συστηματική άσκηση «κλειδί» για ποιοτικό ύπνο, λιγότερο στρες και καλύτερη υγεία

      20/05/2026

      Νέα ελπίδα για τα παιδιά με γλοίωμα χαμηλού βαθμού: Έγκριση για μια καινοτόμο στοχευμένη θεραπεία στην Ευρώπη

      18/05/2026

      Χοληστερίνη: Ένας στους πέντε μπορεί να έχει αυτόν τον απρόσμενο παράγοντα κινδύνου χωρίς να το γνωρίζει

      15/05/2026

      Μπορούν τα «μαγικά μανιτάρια» να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα για την κατάθλιψη;

      15/05/2026

      Καμία σαφής σύνδεση μεταξύ της χρήσης αντικαταθλιπτικών κατά την εγκυμοσύνη και του αυτισμού στα παιδιά

      15/05/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη

      21/05/2026

      «Συμμετέχω γιατί έχω γνώση»: Το εθνικό σχέδιο για την ποιοτική «απογείωση» των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

      20/05/2026

      Μ. Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ επανακτά την ελκυστικότητά του για τους νέους γιατρούς – Όλες οι αλλαγές σε προσλήψεις, αναμονές και υποδομές

      19/05/2026

      Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας

      06/05/2026

      ΠΑΣΟΚ: Η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» αποδυνάμωσε τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας

      06/05/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Σημαντική αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του μαστού ετησίως ως το 2050 – Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σημαντική αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του μαστού ετησίως ως το 2050 – Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα

    03/03/20266 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    καρκίνος του μαστού περιστάτικα
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Πάνω από 3,5 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού αναμένεται να καταγράφονται ετησίως έως το 2050, όπως προβλέπει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Oncology».

    Στην έρευνα αναλύονται ο ρυθμός εμφάνισης της νόσου και της θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να εμφανίζει σχετικά υψηλό επίπεδο εμφάνισης της νόσου, αλλά και μείωση της θνησιμότητας κατά περίπου 20% από το 1990.


    Ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2023 καταγράφηκαν περίπου 2,3 εκατομμύρια νέα περιστατικά, με το 73% να εμφανίζονται σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος. Καταγράφηκαν επίσης 764.000 θάνατοι με το 39% να αφορά χώρες χαμηλού και κατώτερου μεσαίου εισοδήματος.


    Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από μητρώα καρκίνου από το 1990 ως το 2023 σε 204 χώρες και περιοχές και έκαναν συνεντεύξεις με μέλη οικογενειών και φροντιστές γυναικών που έχουν πεθάνει από καρκίνο του μαστού. Έκαναν προβλέψεις για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους ως το 2050, ενώ εκτίμησαν και τον αριθμό των ετών υγιούς ζωής που έχουν χάσει οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού λόγω ασθένειας και πρόωρου θανάτου.

    Σύμφωνα με τη μελέτη της ερευνητικής ομάδας «Global Burden of Disease Study Breast Cancer Collaborators», με επικεφαλής το ερευνητικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον «Institute for Health Metrics and Evaluation» (IHME), ο αριθμός των νεών κρουσμάτων καρκίνου του μαστού παγκοσμίως προβλέπεται να είναι πάνω από 3,5 εκατομμύρια ετησίως ως το 2050. Επίσης, ο ετήσιος αριθμός θανάτων από καρκίνο του μαστού παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί πολύ φτάνοντας τα 1,4 εκατομμύρια.

    Υψηλότερα ποσοστά στις χώρες υψηλού εισοδήματος

    Τα υψηλότερα ποσοστά νέων περιστατικών το 2023 καταγράφηκαν στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως το Μονακό, η Ανδόρα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιρλανδία (100 ή περισσότερα νέα περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες) και τα χαμηλότερα ήταν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία και η Μοζαμβίκη (13 ή λιγότερες νέες περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες). Ωστόσο, τα ποσοστά νέων κρουσμάτων έχουν αυξηθεί απότομα από το 1990 και μετά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος (αύξηση κατά μέσο όρο 147%), αλλά παρέμειναν σταθερά στις χώρες υψηλού εισοδήματος, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυσανάλογη αύξηση που παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλότερους πόρους.


    Επιπλέον, μεταξύ 1990 και 2023, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού μειώθηκαν κατά 30% στις χώρες υψηλού εισοδήματος (φτάνοντας τους 16 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες), αλλά σχεδόν διπλασιάστηκαν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος (24 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες), γεγονός που αποκαλύπτει πιθανές ανισότητες στην έγκαιρη διάγνωση και την πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία.

    Τρεις φορές περισσότερα νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού διαγνώστηκαν σε γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω το 2023 σε σύγκριση με τις γυναίκες ηλικίας 20-54 ετών. Ωστόσο, τα ποσοστά νέων κρουσμάτων έχουν αυξηθεί στις γυναίκες ηλικίας 20-54 ετών κατά 29% από το 1990, ενώ αντίθετα τα ποσοστά στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν άλλαξαν σημαντικά. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να συνδέεται με αλλαγές στα πρότυπα κινδύνου ανάλογα με την ηλικία, που ποικίλλουν πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

    Σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών

    Ο δρ Ρόμαν Τόπορ- Μάντρι (Roman Topor-Madry), ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και διευθυντής στο Διεπιστημονικό Κέντρο Δεδομένων Υγείας στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Jagiellonian της Πολωνίας, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην Ευρώπη, ο καρκίνος του μαστού εκτιμήθηκε ότι ήταν ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες το 2023, ωστόσο «η επιδημιολογία του διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών χωρών εντός της ηπείρου».
    «Η δυτική Ευρώπη, που κυριαρχείται από χώρες υψηλού εισοδήματος, χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά επίπτωσης προσαρμοσμένα στην ηλικία (ASIR) σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αντανακλώντας μακροχρόνια δημογραφικά, αναπαραγωγικά πρότυπα και πρότυπα τρόπου ζωής που είναι τυπικά για χώρες υψηλού εισοδήματος. Ωστόσο, μεταξύ 1990 και 2023, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού, προσαρμοσμένα στην ηλικία, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30%, με την πρόοδο να συνδέεται πιθανώς με τον οργανωμένο απεικονιστικό έλεγχο, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόσβαση σε αποτελεσματική θεραπεία».

    Αντίθετα, η κεντρική και ανατολική Ευρώπη ακολουθούν διαφορετική πορεία. «Και οι δύο περιοχές έχουν χαμηλότερα επίπεδα εμφάνισης της νόσου από τη δυτική Ευρώπη το 2023, αλλά ταυτόχρονα οι μειώσεις του ποσοστού θνησιμότητας ήταν σημαντικά μικρότερες (περίπου 10% ή λιγότερο), υποδηλώνοντας βραδύτερες βελτιώσεις στα αποτελέσματα σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη», συνεχίζει ο Ρόμαν Τόπορ- Μάντρι.

    Μείωση της θνησιμότητας στην Ελλάδα

    Η Ελλάδα, τονίζει ο ίδιος, «ευθυγραμμίζεται περισσότερο με το πρότυπο της δυτικής Ευρώπης. Παρουσιάζει σχετικά υψηλό επίπεδο εμφάνισης της νόσου, παρόμοιο με ορισμένες χώρες της δυτικής και νότιας Ευρώπης, σε συνδυασμό με μείωση της θνησιμότητας κατά περίπου 20% από το 1990. Η μείωση της θνησιμότητας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είναι σύμφωνη με τις τάσεις που παρατηρούνται σε όλη τη δυτική Ευρώπη και, ενώ δεν το αναλύσαμε ευρύτερα στη μελέτη, ενδεχομένως υποδηλώνει έγκαιρη διάγνωση και βελτιωμένη πρόσβαση σε αποτελεσματική θεραπεία».

    Ο διευθυντής στο Διεπιστημονικό Κέντρο Δεδομένων Υγείας στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Jagiellonian της Πολωνίας εφιστά εξάλλου την προσοχή λέγοντας ότι «η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, έχει βιώσει οικονομικές πιέσεις και πιέσεις στο σύστημα υγείας την τελευταία δεκαετία, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη συνέπεια στην πρόσβαση σε βέλτιστη φροντίδα καρκίνου, παρά τις συνολικά ευνοϊκές μακροπρόθεσμες τάσεις θνησιμότητας».

    Τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου

    Συνολικά, τα χαμένα έτη υγιούς ζωής παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκαν από 11,7 εκατομμύρια το 1990 σε 24 εκατομμύρια το 2023. Αν και οι χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 27% των νέων περιστατικών, ευθύνονται για περισσότερο από το 45% της συνολικής επιβάρυνσης σε ασθένεια και πρόωρους θανάτους.


    Περισσότερο από το ένα τέταρτο των χαμένων ετών υγιούς ζωής αποδίδεται σε έξι τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου (υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κάπνισμα, αυξημένο σάκχαρο αίματος, υψηλός δείκτης μάζας σώματος, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και χαμηλή σωματική δραστηριότητα), γεγονός που αναδεικνύει σημαντικές δυνατότητες πρόληψης.


    Οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι η διασφάλιση ίσων ευκαιριών επιβίωσης για όλες τις γυναίκες μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνδυασμού επιθετικών στρατηγικών πρόληψης, ισχυρών και λειτουργικών συστημάτων υγείας ικανών για έγκαιρη διάγνωση και ολοκληρωμένη θεραπεία, καθώς και καθολικής πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές υπηρεσίες φροντίδας.


    Διευκρινίζουν τέλος ότι παρά τη χρήση των καλύτερων διαθέσιμων δεδομένων, υπάρχουν περιορισμοί στη μελέτη λόγω έλλειψης δεδομένων μητρώου καρκίνου υψηλής ποιότητας, ιδίως σε χώρες με περιορισμένους πόρους, και υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων σε συστήματα επιτήρησης του καρκίνου. Επίσης, στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για το στάδιο διάγνωσης ή τους μοριακούς υποτύπους του καρκίνου.


    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
    https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(25)00730-2/fulltext

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    καρκίνος του μαστού
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μυωπία: Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Το Λονδίνο θα διαθέσει 23 εκατ ευρώ για να βοηθήσει να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΠΟΥ: Γιατί ο πλανήτης είναι σήμερα πιο απροστάτευτος απέναντι σε μια νέα πανδημία 

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δόμνα Μιχαηλίδου: «Στην Αίγινα τα σχολικά γεύματα φτάνουν πλέον σε όλα τα δημοτικά σχολεία, με ποιότητα, φροντίδα και ασφάλεια»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΨΝΑ μετά τον θάνατο ασθενούς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εγκαινιάστηκε το νέο ΤΕΠ του νοσοκομείου “Γεννηματάς” από τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης: «Οι νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ δεν καλύπτουν ούτε τα μισά κενά»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μειώνεται η πρόσβαση στα νέα φάρμακα στην Ευρώπη: 619 ημέρες περιμένουν οι Έλληνες ασθενείς για νέες θεραπείες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Εκτιμήσεις από συνέδριο στη Μ. Βρετανία ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα επιδεινωθούν λόγω του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    «Συμμετέχω γιατί έχω γνώση»: Το εθνικό σχέδιο για την ποιοτική «απογείωση» των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα δαγκώματα φιδιών – Φθίνουσα η πληθυσμιακή τους πορεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η συστηματική άσκηση «κλειδί» για ποιοτικό ύπνο, λιγότερο στρες και καλύτερη υγεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επισκέψεις του Γ. Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής – Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

    21/05/20264 Mins Read
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το μεσημέρι το εργοτάξιο όπου κατασκευάζεται το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ

    Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση

    21/05/2026

    Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»

    21/05/2026

    Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι

    21/05/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπό ανέγερση Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ
    • Φρ. Παπασύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ο φαρμακοποιός shock absorber χωρίς καμιά θεσμική αναγνώριση ή αποζημίωση
    • Νοσοκομείο Λήμνου: Όταν η υποστελέχωση των νησιωτικών δομών βαφτίζεται «κανονικότητα»
    • Ο Άδ.Γεωργιάδης ζήτησε την απομάκρυνση αναισθησιολόγου από το ΕΣΥ γιατί ζήτησε φακελάκι
    • Σε φάση υλοποίησης τρία ευρωπαϊκά διαπεριφερειακά έργα ψηφιακής υγείας για ηλικιωμένους και νεογνά στη Θεσσαλονίκη
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.