Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και λοιπές διατάξεις», το οποίο σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στο οδικό δίκαιο της χώρας. Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, καθώς θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Το νέο νομοσχέδιο φέρνει αυστηροποίηση των κυρώσεων για παραβάσεις, καθιερώνει νέες κατηγορίες επικίνδυνης οδήγησης, ενώ προβλέπει ενισχυμένη αστυνόμευση και έλεγχο, ειδικά για παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών, την παραβίαση ορίων ταχύτητας και την επικίνδυνη συμπεριφορά.
Ο νέος ΚΟΚ έρχεται να αντιμετωπίσει τα τροχαία ως κρίση δημόσιας υγείας. Η προληπτική νομοθέτηση, όπως η μείωση των ορίων ταχύτητας, οι αυστηρότερες κυρώσεις για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις και η ενίσχυση της οδικής παιδείας, λειτουργούν αποτρεπτικά και μειώνουν τη συχνότητα και τη βαρύτητα των τροχαίων περιστατικών, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και ελαφρύνοντας το βάρος του συστήματος υγείας.
Τι είπε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Σήμερα θέλω να μιλήσω και με την ιδιότητα του πατέρα και του πολίτη, που αγανακτεί όταν ακούει πως μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε πεζούς. Πρόκειται για συχνές ειδήσεις. Έφθασε η ώρα να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, είμαστε ανάμεσα στις πρώτες χώρες στα θανατηφόρα τροχαία στην Ευρώπη και δυστυχώς εσχάτως η τάση είναι εκ νέου ανοδική», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο ΚΟΚ.
«Σήμερα είμαστε μπροστά σε μία επιλογή ευθύνης με έναν νέο ΚΟΚ με ποινές που αντιστοιχούν στην επικινδυνότητα διακρίνοντας ανάμεσα στην πρώτη παράβαση και στην επανάληψη αυτής. Η ατολμία θα ισοδυναμούσε με μία κατάσταση που πληγώνει τον κοινωνικό ιστό. Δεν μπορούμε να συνθηκολογήσουμε με το χάος και την ανομία σε καμία έκφανση της δημόσιας ζωής. Αυτήν τη λογική υπηρετούν και τα υψηλότερα πρόστιμα και η αφαίρεση του διπλώματος σε ακραίες παραβάσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Δίνουμε προτεραιότητα στα αστικά λεωφορεία αποκλείοντας ταξί και ΙΧ από λεωφορειολωρίδες εκτός από την αποβίβαση και την επιβίβαση σε ταξί, αλλά και όσα μεταφέρουν άτομα με αναπηρία. Αυτό θα αυξήσει την ταχύτητα των αστικών λεωφορείων».
«Εφαρμόζουμε καθολικούς ελέγχους για το αλκοτέστ, όχι πλέον δειγματοληπτικούς. Ένας στους 4 θανάτους συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση του κινητού ακόμη ένας σοβαρός κίνδυνος, ειδικά τα γραπτά μηνύματα πολλαπλασιάζουν έως και 23 φορές τον κίνδυνο ενός δυστυχήματος. Σε αυτόν τον διάλογο ενσωματώθηκαν προτάσεις επιστημόνων και θυμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας: «Θα επιμείνω στις βασικές παρεμβάσεις για τις συχνότερες παραβάσεις, την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και χρήση κινητού. Στις πιο σοβαρές το πρόστιμο θα πολλαπλασιάζεται και θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης. Τιμωρούμε πρωτίστως τους υπότροπους».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η στατιστική αίματος και πόνου αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι θεωρούν τις συγκεκριμένες ποινές αυστηρές. Ο κόμπος, όμως, έφθασε στο χτένι. Η μείωση του ορίου ταχύτητας στην πόλη έχει εφαρμοσθεί και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης με επιτυχία. Η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι σωστή, μας τη συστήνουν οι ειδικοί και θα σώσει ζωές. Επίσης, οι συγκοινωνιολόγοι μάς λένε πως οι μικρότερες ταχύτητες μπορεί να βελτιώσουν και την εικόνα του κυκλοφοριακού στην πόλη. Ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία είναι η εγκατάσταση καμερών, στόχος να φθάσουμε τις 1.400 στην Αττική, αλλά και να εγκαταστήσουμε τις πρώτες κάμερες στα λεωφορεία για να επιτηρούμε την τήρηση των κανόνων στις λεωφορειολωρίδες. Τα πρόστιμα θα μπαίνουν στο Ταμείο Οδικής Ασφαλείας για την κατασκευή έργων που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια».
Ο πρωθυπουργός κατέληξε τονίζοντας ότι «ένας νέος ΚΟΚ δεν επιλύει από μόνος το πρόβλημα της κυκλοφορίας. Απαιτούνται καλύτεροι δρόμοι, η κυβέρνηση επενδύει σε αυτόν τον τομέα, απαιτείται καλύτερη εκπαίδευση στα σχολεία και στο βάθος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει οι πολίτες να ενθαρρύνονται να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους χάριν των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ένα θέμα είναι η ποιότητα των μέσων και ένα άλλο εξίσου σοβαρό η συχνότητα και η ποιότητα των δρομολογίων. Χρειαζόμαστε καινούργια λεωφορεία, αλλά και περισσότερους οδηγούς. Μόνο εάν πεισθούν οι πολίτες για την αξιοπιστία των μέσων μαζικής μεταφοράς θα τα επιλέξουν έναντι των αυτοκινήτων τους. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη δημιουργική τους στάση».
Οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ
Η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση σε τροχαία δυστυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 63 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Όσον αφορά την κατάταξη των περιφερειών, η Περιφέρεια Αττικής είναι πρώτη, με 1.474,9 τροχαία δυστυχήματα, ακολουθούμενη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.194,6 και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 1.160,1. Η Βουλγαρία βρίσκεται στην πρώτη θέση με τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα στην ΕΕ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τους νεκρούς από τροχαία.
ΠΟΥ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας, 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο παγκοσμίως σε τροχαία, οπότε η οδική ασφάλεια βρίσκεται στο επικεντρο της διαμόρφωσης πολιτικών πρόληψης.
Για το 2025, ο ΠΟΥ, έχει τον στόχο να μειωθούν κατά 50% οι θάνατοι και τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Oδική Aσφάλεια 2021-2030. Αυτό περιλαμβάνει έρευνα για τις επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στην οδική ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ:
Προωθεί την ασφαλή οδήγηση:
Μέσω της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας και άλλων πρωτοβουλιών, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τον περιορισμό της ταχύτητας, την αποφυγή της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και την αποφυγή της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.
Εξέταση των συστημάτων μεταφορών:
Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την επαναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο κινούμαστε στον κόσμο και ότι τα οδικά δίκτυα πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα τους πλέον εκτεθειμένους.
Συνεργάζεται με εταίρους:
Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με κυβερνήσεις, οργανισμούς και άλλους εταίρους για την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της οδικής ασφάλειας.
Προωθεί βιώσιμες μεταφορές:
Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη μετάβασης στο περπάτημα, την ποδηλασία και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, με την οδική ασφάλεια να αποτελεί προϋπόθεση και αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής.