Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Θ. Μέντας: Οι κίνδυνοι πίσω από «αθώες» θεραπείες ευεξίας – Τι έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ

    10/09/2026

    Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής και Ακουστικών Βαρηκοΐας στην Ελλάδα

    10/09/2026

    ΠΟΕΔΗΝ για τις εξαγγελίες Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Περιφρονήθηκαν για άλλη μια χρονιά οι υγειονομικοί

    10/09/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Θ. Μέντας: Οι κίνδυνοι πίσω από «αθώες» θεραπείες ευεξίας – Τι έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ

      10/09/2026

      Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής και Ακουστικών Βαρηκοΐας στην Ελλάδα

      10/09/2026

      ΠΟΕΔΗΝ για τις εξαγγελίες Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Περιφρονήθηκαν για άλλη μια χρονιά οι υγειονομικοί

      10/09/2026

      Γιατροί μετά τη ΔΕΘ: Το χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες και τις εξαγγελίες

      10/09/2026

      Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Χωρίς απινιδωτή το ιατρείο όπου υπέστη ανακοπή – Τι αποκάλυψε ο Πατούλης

      10/09/2026
    • Επιστημονικα

      Η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο Rett φτάνει στην Ευρώπη

      10/09/2026

      Μικροπλαστικά στους πνεύμονες: Νέα ελληνική έρευνα συνδέει την έκθεσή τους με τον καρκίνο του πνεύμονα

      09/09/2026

      Νέο φάρμακο μειώνει σημαντικά τις παροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

      09/09/2026

      2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα

      08/09/2026

      Κίνηση για την υγεία μας: Πώς 8 λεπτά άσκησης προστατεύουν καρδιά και εγκέφαλο

      08/09/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Μ. Θεμιστοκλέους: Επιπλέον 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου

      09/09/2026

      Ε. Αγαπηδάκη: Νέα «ασπίδα» πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος – Τι είπε για ΚΟΜΥ και παιδική παχυσαρκία

      08/09/2026

      ΔΕΘ: Ο χάρτης Μητσοτάκη για την Υγεία έως το 2031 – Πρόληψη, Dental Pass και φροντίδα ηλικιωμένων

      06/09/2026

      Τσίπρας: Αυξήσεις 500 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς και νοσηλευτές – «Δεν υπάρχει ΕΣΥ χωρίς τους ανθρώπους του»

      03/09/2026

      Απολογισμός Αγαπηδάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης: Προλαμβάνω, ανακαινίσεις Κέντρων Υγείας και παιδική παχυσαρκία

      01/09/2026
    • Ασθενεις

      Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αμέριστη στήριξη στον Σύλλογο «ΜΙΤΟΣ» – άμεση λύση για τη λειτουργία της Δομής για τον Αυτισμό στην Πάτρα

      30/07/2026

      Χρόνια νοσήματα στις διακοπές, ο ασθενής δεν κάνει διάλειμμα από τη θεραπεία του

      24/07/2026

      Σαλμονέλα: Πώς θα καταλάβω ότι έχω μολυνθεί

      24/07/2026

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Φαρμακειο » PGEU: Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην Ευρώπη παραμένει – Η διαφορετική προσέγγιση που χρειάζεται
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    PGEU: Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην Ευρώπη παραμένει – Η διαφορετική προσέγγιση που χρειάζεται

    05/03/20265 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Τα φαρμακεία απορροφούν την αυξανόμενη πίεση, όπως δείχνει νέα έκθεση του ευρωπαϊκού οργάνου εκπροσώπησης των φαρμακοποιών. Τι προτείνεται.

    Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

    Οι ελλείψεις φαρμάκων παραμένουν ένα διαρθρωτικό και συστημικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, με τα κοινοτικά φαρμακεία να απορροφούν ολοένα και περισσότερο το λειτουργικό και ανθρώπινο κόστος.

    Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συνδιοργανωτές τον ευρωβουλευτή Nicolás González Casares που ανήκει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και τον ευρωβουλευτή Tomislav Sokol που ανήκει στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και παράλληλα με την παρουσίαση της νέας Έκθεσης Ελλείψεων Φαρμάκων PGEU 2025, η PGEU ζητά συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών για τη μετάβαση από την διαχείριση των ελλείψεων που έρχεται ως αντίδραση στο πρόβλημα, στην προγνωστική πρόληψή του και την ανθεκτικότητα της προσφοράς.

    Με βάση τις απαντήσεις από 27 χώρες της ΕΕ και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), δηλαδή την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, η έκθεση επιβεβαιώνει ότι οι ελλείψεις δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα επεισόδια διαταραχών, αλλά ένα επίμονο χαρακτηριστικό του φαρμακευτικού τοπίου της Ευρώπης. Το 96% των χωρών που απάντησαν αναφέρουν ελλείψεις φαρμάκων και στο 70% η κατάσταση έχει παραμείνει στάσιμη σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο. Σε περισσότερες από το ένα τρίτο των χωρών, πάνω από 600 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη αυτή τη στιγμή.

    Οι ελλείψεις επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο κλινικά κρίσιμες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών φαρμάκων, των αντιβιοτικών, των ογκολογικών θεραπειών, των ινσουλινών, των αγωνιστών των υποδοχέων GLP-1 και των φαρμάκων για το νευρικό σύστημα. Σε πολλά κράτη – μέλη, ένα σημαντικό ποσοστό των ελλείψεων αφορά φάρμακα που αναφέρονται ως κρίσιμα σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο, αποδεικνύοντας ότι τα κρίσιμα φάρμακα δεν προστατεύονται από την αστάθεια του εφοδιασμού.

    Ο αντίκτυπος στους ασθενείς είναι σημαντικός. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που απάντησαν αναφέρουν δυσφορία και ταλαιπωρία των ασθενών και σχεδόν 9 στα 10 αναφέρουν διακοπές θεραπείας. Για πρώτη φορά, η μειωμένη εμπιστοσύνη των ασθενών αναδεικνύεται ως η πιο συχνή συνέπεια των ελλείψεων που αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, σηματοδοτώντας μια διάβρωση της εμπιστοσύνης στα φάρμακα και στο ίδιο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, οι χώρες αναφέρουν μη βέλτιστη θεραπεία, αυξημένες συμμετοχές, σφάλματα φαρμακευτικής αγωγής που συνδέονται με την αλλαγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανεπιθύμητα συμβάντα.

    Τα κοινοτικά φαρμακεία λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως αμορτισέρ απορρόφησης των κραδασμών εντός εύθραυστων αλυσίδων εφοδιασμού. Κατά μέσο όρο, τα φαρμακεία αφιερώνουν πλέον περίπου 12 ώρες την εβδομάδα στη διαχείριση ελλείψεων: περισσότερο από το διπλάσιο επίπεδο από αυτό που καταγράφηκε μόλις πριν από 5 χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την προμήθεια εναλλακτικών λύσεων, την επικοινωνία με τους συνταγογράφους, την παροχή συμβουλών στους ασθενείς, την πρόληψη σφαλμάτων φαρμακευτικής αγωγής και την αντιμετώπιση διοικητικών απαιτήσεων. Το 81% των χωρών αναφέρουν αυξημένα διοικητικά καθήκοντα και οικονομικές απώλειες που συνδέονται με τον χρόνο που επενδύεται για τον μετριασμό των ελλείψεων.

    Ο Πρόεδρος της PGEU, Mikołaj Konstanty, δήλωσε: «Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν σταθεροποιηθεί, αλλά σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο. Δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα περιστατικά. αποτελούν χρόνια επιβάρυνση για τους ασθενείς, τους φαρμακοποιούς και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οι φαρμακοποιοί της κοινότητας διασφαλίζουν τη συνέχεια της φροντίδας καθημερινά, αλλά η ανθεκτικότητα δεν μπορεί να βασίζεται σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής που απορροφούν τις συστημικές αστοχίες. Πρέπει να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού, να βελτιώσουμε την προγνωστική ικανότητα και να ενδυναμώσουμε τους φαρμακοποιούς με τα νομικά και επιχειρησιακά εργαλεία για να ενεργούν γρήγορα και με ασφάλεια».

    Ενώ ορισμένες βελτιώσεις στη διακυβέρνηση είναι ορατές (το 81% των χωρών έχουν πλέον ορισμό των ελλείψεων και το 74% διαθέτει συστήματα αναφοράς προσβάσιμα στους φαρμακοποιούς), εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά. Τα συστήματα πρόβλεψης και έγκαιρης προειδοποίησης είναι άνισα ή υπό ανάπτυξη σε πολλά κράτη μέλη, η αναφορά από τους φαρμακοποιούς δεν είναι πάντα δυνατή και σπάνια ενσωματώνεται ψηφιακά, και η νομική ευελιξία για τη διαχείριση των ελλείψεων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών. Μόνο το 15% των χωρών που απάντησαν επιτρέπουν τη θεραπευτική υποκατάσταση από τους φαρμακοποιούς, περιορίζοντας την ικανότητά τους να διασφαλίζουν τη συνέχεια της φροντίδας όταν οι εναλλακτικές λύσεις είναι κλινικά κατάλληλες.

    Τι ζητά η PGEU

    Για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης και συστηματικής φύσης των ελλείψεων φαρμάκων, η PGEU ζητά:

    • Ενίσχυση του συντονισμού και της ανθεκτικότητας της προσφοράς στην ΕΕ: ενίσχυση της εφαρμογής του πλαισίου για τα κρίσιμα φάρμακα, αντιμετώπιση των τρωτών σημείων της παραγωγής, διαφοροποίηση της παραγωγικής ικανότητας και διασφάλιση ότι οι πολιτικές τιμολόγησης και προμηθειών υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα της αγοράς.
    • Προγνωστικά και διαλειτουργικά συστήματα παρακολούθησης: δημιουργία μηχανισμών έγκαιρης προειδοποίησης σε επίπεδο ΕΕ, διασφάλιση καθολικής και ψηφιακά ολοκληρωμένης αναφοράς και συμπερίληψη αναφοράς σε επίπεδο φαρμακοποιού στα εθνικά πλαίσια παρακολούθησης.
    • Νομική ενδυνάμωση των φαρμακοποιών: επέκταση και εναρμόνιση των πλαισίων υποκατάστασης βάσει καθορισμένων πρωτοκόλλων, δυνατότητα ταχείας, ασθενοκεντρικής ανταπόκρισης κατά τη διάρκεια ελλείψεων.
    • Προστασία της εμπιστοσύνης των ασθενών και της βιωσιμότητας των φαρμακείων: αναγνώριση και αποζημίωση των φαρμακείων για τον χρόνο που επενδύεται στη διαχείριση των ελλείψεων και πρόληψη του πρόσθετου οικονομικού βάρους για τους ασθενείς το οποίο προκύπτει από υποκαταστάσεις που οφείλονται στην έλλειψη κάποιου φαρμάκου.

    Όπως αναφέρει η PGEU «οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν δοκιμασία για την ικανότητα της Ευρώπης να εγγυηθεί ισότιμη πρόσβαση σε βασικές θεραπείες. Η μετάβαση από τη διαχείριση των ελλείψεων στην πρόληψή τους πρέπει πλέον να γίνει κοινή ευρωπαϊκή προτεραιότητα».

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να  αναζητήσετε στην Έκθεση Ελλείψεων Φαρμάκων της PGEU για το 2025.

    Ελλείψεις φαρμάκων φάρμακα Φαρμακοποιοί
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Θ. Μέντας: Οι κίνδυνοι πίσω από «αθώες» θεραπείες ευεξίας – Τι έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής και Ακουστικών Βαρηκοΐας στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΠΟΕΔΗΝ για τις εξαγγελίες Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Περιφρονήθηκαν για άλλη μια χρονιά οι υγειονομικοί

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Γιατροί μετά τη ΔΕΘ: Το χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες και τις εξαγγελίες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Χωρίς απινιδωτή το ιατρείο όπου υπέστη ανακοπή – Τι αποκάλυψε ο Πατούλης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Νέο Ιατρείο Διαβητικού Ποδιού στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο Rett φτάνει στην Ευρώπη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Φυσικοθεραπευτές και υπουργείο Υγείας: Τι άλλαξε μετά από 12 χρόνια διεκδικήσεων για το clawback

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τσίπρας από τη ΔΕΘ: «Ακόμα κι αν φοράς τα γυαλιά του Γεωργιάδη, δεν μπορείς να δεις καλά την Υγεία»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πλασμαφαίρεση: Η θεραπεία που «καθαρίζει» το αίμα και μπορεί να σώσει μια ζωή μέσα σε λίγες ώρες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πληθωρισμός 3,8% τον Αύγουστο – Ακριβότερη και η Υγεία

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Έλεγχος στην ιδιωτική δομή – Οι αιχμές Γεωργιάδη και Πατούλη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Θεμιστοκλέους: Επιπλέον 1.000 νοσηλευτές θα έχουν πιάσει δουλειά στο ΕΣΥ έως τα μέσα Νοεμβρίου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παγκόσμια πρωτιά στην Ελλάδα: Γεννήθηκε υγιές μωρό 22,5 χρόνια μετά την κατάψυξη του εμβρύου

    Life stories

    Τρία χτυπήματα σε μία εβδομάδα: Πώς η Novartis έχασε 30 δισ. δολάρια και γιατί η προσοχή στρέφεται πλέον στα ραδιοφάρμακα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μικροπλαστικά στους πνεύμονες: Νέα ελληνική έρευνα συνδέει την έκθεσή τους με τον καρκίνο του πνεύμονα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Νέο φάρμακο μειώνει σημαντικά τις παροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κόντρα Γεωργιάδη – Δαγκά στη Βουλή για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής: «Έχουμε το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Θ. Μέντας: Οι κίνδυνοι πίσω από «αθώες» θεραπείες ευεξίας – Τι έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ

    10/09/20265 Mins Read
    Οι φαρμακοποιοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή των πολιτών από το να μπαίνουν στη λογική να καταφύγουν σε επικίνδυνες για την υγεία τους θεραπείες

    Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής και Ακουστικών Βαρηκοΐας στην Ελλάδα

    10/09/2026

    ΠΟΕΔΗΝ για τις εξαγγελίες Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Περιφρονήθηκαν για άλλη μια χρονιά οι υγειονομικοί

    10/09/2026

    Γιατροί μετά τη ΔΕΘ: Το χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες και τις εξαγγελίες

    10/09/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Θ. Μέντας: Οι κίνδυνοι πίσω από «αθώες» θεραπείες ευεξίας – Τι έχει επισημάνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ
    • Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το πρώτο Κοινωνικό Κέντρο Ακοής και Ακουστικών Βαρηκοΐας στην Ελλάδα
    • ΠΟΕΔΗΝ για τις εξαγγελίες Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Περιφρονήθηκαν για άλλη μια χρονιά οι υγειονομικοί
    • Γιατροί μετά τη ΔΕΘ: Το χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες και τις εξαγγελίες
    • Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Χωρίς απινιδωτή το ιατρείο όπου υπέστη ανακοπή – Τι αποκάλυψε ο Πατούλης
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Instagram
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.