Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Τα μήλα αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα του φθινοπώρου. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ενώσεις, τα μήλα δεν είναι απλώς ένα νόστιμο σνακ, αλλά και μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία.
Τα οφέλη για την υγεία
Η ενσωμάτωσή των μήλων σε μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Τα κυριότερα είναι:
• Καρδιομεταβολική υγεία: Σύμφωνα με μελέτες, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε αφθονία στη φλούδα των μήλων βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης και στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς, ενώ σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.
• Πνευμονική λειτουργία: Τα μήλα συμβάλλουν στην προστασία και την αποκατάσταση των πνευμόνων από τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα.
• Νευροπροστασία: Ευρήματα ερευνών έχουν δείξει ότι οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχουν τα μήλα βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
• Εντερική μικροχλωρίδα: Τα μήλα, ιδιαίτερα τα βιολογικά, ενισχύουν την υγιή εντερική μικροχλωρίδα και βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
• Πρόληψη καρκίνου: Η τακτική κατανάλωση μήλων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου (παχέος εντέρου, προστάτη, μαστού).
• Προστασία από οστεοπόρωση: Τα μήλα, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε κάλιο, ασβέστιο και άλλες σημαντικές βιταμίνες, συμβάλλουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να ενισχύσει τη δομή των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
• Ρύθμιση σακχάρου: Οι διαλυτές ίνες που περιέχουν τα μήλα βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τα ωφέλιμα για τα άτομε με σακχαρώδη διαβήτη.
• Υγεία του δέρματος: Οι πολυφαινόλες και οι βιταμίνες που περιέχονται στα μήλα υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, καθώς το προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, ρυθμίζοντας την υπερβολική παραγωγή μελανίνης. Αυτό συμβάλλει σε ένα πιο λαμπερό, υγιές δέρμα με μειωμένη φλεγμονή.
• Στοματική υγεία: Τα μήλα έχουν αντισηπτικές ιδιότητες που μειώνουν τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, προλαμβάνουν την τερηδόνα και βοηθούν στη φυσική λεύκανση των δοντιών.
• Απώλεια βάρους: Τα μήλα, πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, επιβραδύνουν την πέψη και μειώνουν την επιθυμία για γλυκό, υποστηρίζοντας έτσι την απώλεια βάρους.
