Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Οι «κυβερνητικοί συνδικαλιστές» απασφάλισαν κατά του Κώστα Λουράντου θυμίζοντας… επιτυχίες του για τον κλάδο

    20/07/2026

    Αγανάκτηση του ΙΣΘ για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής(clawback) στις ιατρικές επισκέψεις

    20/07/2026

    Καύσωνας και φάρμακα: ποιοι ασθενείς πρέπει να προσέξουν περισσότερο

    20/07/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Οι «κυβερνητικοί συνδικαλιστές» απασφάλισαν κατά του Κώστα Λουράντου θυμίζοντας… επιτυχίες του για τον κλάδο

      20/07/2026

      Αγανάκτηση του ΙΣΘ για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής(clawback) στις ιατρικές επισκέψεις

      20/07/2026

      Καύσωνας και φάρμακα: ποιοι ασθενείς πρέπει να προσέξουν περισσότερο

      20/07/2026

      Ειρήνη Αγαπηδάκη: Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων

      20/07/2026

      Μ. Σχοινάς: Προσλήψεις 40 νέων στελεχών στον ΕΦΕΤ

      20/07/2026
    • Επιστημονικα

      Αλτσχάιμερ: Η νέα εποχή ξεκινά πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα

      20/07/2026

      Ελπιδοφόρα μηνύματα από τις δοκιμές εμβολίου κατά του καρκίνου του παγκρέατος

      17/07/2026

      Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες συνδέεται με βραδύτερη βιολογική γήρανση

      16/07/2026

      Έρευνα: Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους

      16/07/2026

      Η A.i αποκαλύπτει την «αόρατη βλάβη» που προκαλεί η υπέρταση, ανοίγοντας δρόμο για εξατομικευμένη πρόληψη των καρδιαγγειακών

      13/07/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Λύση για τα φάρμακα παχυσαρκίας μέσα σε 15 ημέρες

      16/07/2026

      Δημόσια υγεία και διαχείριση κλινών: Πώς το «Αττικόν» απαντά για τη λειτουργία της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων

      10/07/2026

      Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Η χώρα έχει ξεκινήσει να αντιστρέφει την αρνητική εικόνα που είχαν οι γιατροί για το ΕΣΥ»

      30/06/2026

      Ο απολογισμός της μεταρρύθμισης στα απογευματινά χειρουργεία: Μειώθηκαν οι αναμονές ή έμειναν κενά; 

      29/06/2026

      Κυβερνητικός απολογισμός: Ψηφιοποίηση, πρόληψη και ενίσχυση του ΕΣΥ την επταετία 2019 – 2026

      29/06/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ » Πόσο σχετίζεται ο καρκίνος των νεφρών με τη Νόσο Von Hippel-Lindau;
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πόσο σχετίζεται ο καρκίνος των νεφρών με τη Νόσο Von Hippel-Lindau;

    16/06/2017Updated:11/07/20248 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    To DailyPharmaNews μιλά με την Πρόεδρο του VHLFA Alliance Greece κ. Αθηνά Αλεξανδρίδου

    Συνέντευξη στη Ρούλα Σκουρογιάννη

    Η 22ηΙουνίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των νεφρών και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα πραγματοποιηθούν αφιερωματικές εκδηλώσεις για τη νόσο που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άπτονται του καρκίνου των νεφρών.

    Σε αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα, ανταποκρίθηκε θετικά η VHLFA ALLIANCE GREECE (Οικογενειακή Συμμαχία κατά της Νόσου Von Hippel-Lindau-V.H.L.), που σε συνεργασία με το Διεθνή Συνασπισμό για τον Καρκίνο του νεφρού, (International Kidney Cancer Coalition, IKCC) και με άλλες διεθνείς οργανώσεις, συμμετέχει ενεργά για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για τον καρκίνο των νεφρών, στις 22 Ιουνίου.

    Το σύνδρομο V.H.L. είναι ένα από τα πιο γνωστά 7.000 κληρονομικά νοσήματα και προκαλείται από μια μικρή ατέλεια, μία μεταλλαγή, σ’ ένα απ’ τα εκατομμύρια γονίδια του ανθρώπινου σώματος, στο ογκοκατασταλτικό γονίδιο VHL (Von Hippel-Lindau). Όταν εμφανιστεί η μεταλλαγή, το νόσημα γίνεται κληρονομικό κι η συχνότητα της νόσου υπολογίζεται σε 1 στα 32.000 με 36.000 άτομα. Το VHL χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη αιμαγγειοβλαστώματων στον αμφιβληστροειδή, στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό καθώς και από καλοήθεις και κακοήθεις όγκους, ιδιαίτερα στα νεφρά και στα επινεφρίδια και κύστεις σε πολλά άλλα όργανα.

    Οι ιδιαίτερες διαγνωστικές και θεραπευτικές ανάγκες των ασθενών με VHL και το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς με το σύνδρομο διαγιγνώσκονται και με καρκίνο του νεφρού είναι ο λόγος που η VHLFA ALLIANCE GREECE θέτει ως βασικό της στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και συμμετέχει μαζί με την παγκόσμια κοινότητα (πάσχοντες από τη συγκεκριμένη ασθένεια, φροντιστές και συνοδά μέλη, οικογένειες πασχόντων, αλλά και επαγγελματίες υγείας) στις αφιερωματικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των νεφρών. 

    Το dailypharmanews.gr μίλησε με την πρόεδρο της VHLFA ALLIANCE GREECE, κυρία Αθηνά Αλεξανδρίδου, για τους σκοπούς του συλλόγου και τις δράσεις του στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου των νεφρών (22 Ιουνίου) αλλά και για τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν οι πάσχοντες από το σύνδρομο VHL, καθώς είναι ένα σπάνιο νόσημα, για το οποίο τα νέα ερευνητικά δεδομένα έχουν τεράστια αξία και αφορούν άμεσα τη ζωή των ασθενών.

     DPhN: Κυρία Αλεξανδρίδου, η Οικογενειακή συμμαχία κατά της νόσου Von Hippel Lindau εκπροσωπεί στη χώρα μας το Διεθνή Συνασπισμό του Καρκίνου του Νεφρού, IKCC, (www.ikcc.org ) που επικεντρώνεται στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο των νεφρών. Γιατί τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο VHL έχουν υψηλότερη επικινδυνότητα στην εμφάνιση καρκίνου των νεφρών;

    Η VHLFA ALLIANCE ΕΛΛΑΔΟΣ, έχει την τιμή να είναι μέλος της IKCC από τον Ιούλιο του 2016. Φέτος, με χαρά συμμετέχουμε στην ευαισθητοποίηση για έναν τύπο καρκίνου που είναι λιγότερο γνωστός από τους υπόλοιπους. Το σύνδρομο Von Ηippel Lindau συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κληρονομικούς καρκίνους του νεφρού διότι, όποιος έχει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, νέα ή κληρονομημένη από τον έναν από τους δύο γονείς του (η πιθανότητα να νοσήσουν τα τέκνα είναι 50%) -εκτός των άλλων όγκων που πιθανόν να αναπτύξει κατά τη διάρκεια της ζωής του, στον εγκέφαλο, μάτια, ΚΝΣ, επινεφρίδια- μπορεί να εμφανίσει κακοήθειες στο πάγκρεας και στα νεφρά. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς μας έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκίνο του νεφρού, περίπου από τη μεταεφηβική ηλικία. Η μετάλλαξη μας δημιουργεί την επικινδυνότητα στην εμφάνιση του καρκίνου κυρίως του νεφρού και του παγκρέατος. Πρόκειται για μια νεοπλασματική νόσο, που δυστυχώς δεν αναφέρεται σωστά στο icd coding, το οποίο περιμένουμε να αναδιοργανωθεί και να μας βγάλει από τις φακοματώσεις, όπως έχουμε ήδη ζητήσει να γίνει, διότι το orphanet team στην Ελλάδα δε φαίνεται να υφίσταται πλέον και στην ουσία εμείς πρέπει να κινήσουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται για την όλη σωστή τοποθέτηση και διαχείριση ευρωπαϊκά. Στην Αμερική, έχει ήδη καταταχθεί σωστά και αντιμετωπίζεται δεόντως και με την απαιτούμενη προσοχή και συμπαράσταση.

    DPhN: Ποιοι είναι οι στόχοι της Οικογενειακής συμμαχίας κατά της νόσου Von Hippel Lindau;

    Στόχοι του συλλόγου μας, είναι να απαρτίζεται από ασθενείς και συγγενείς ασθενών που ενώνονται παγκόσμια και Ευρωπαϊκά με όλες τις πάσχουσες οικογένειες, μέσω της vhlfa alliance, που έχει φτιαχτεί για αυτόν το λόγο: για να γίνει πηγή πληροφόρησης και ανταλλαγής πληροφοριών καθώς και συλλογής κάθε είδους νέας πληροφορίας. Νέοι τρόποι αντιμετώπισης καθώς και νέες φαρμακευτικές μέθοδοι μέσα από την έρευνα που διεξάγεται -κατά κύριο λόγο στη Βοστώνη και στις μεγαλύτερες ογκολογικές κλινικές- να φτάνουν και στη χώρα μας, άμεσα, και να αντικαταστήσουν τις παλιές ή τις συνήθεις μεθόδους. Η ανάγκη για τη δημιουργία συλλόγου ήταν επιτακτική, διότι συνήθως όταν κάτι είναι αδιάγνωστο και σπάνιο δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρά μόνο για τους πάσχοντες που πρέπει να βρουν την άκρη μόνοι τους, όπως έγινε αρχικά και στη δική μου οικογένεια. Το σύνδρομό μας μπορεί να είναι σπάνιο αλλά το γονίδιο vhl και στο γενικό πληθυσμό ενδέχεται να μη «λειτουργεί» σωστά σε συγκεκριμένα όργανα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων, όγκων. Μεγάλο ποσοστό όγκων, στο γενικό πληθυσμό, σχετίζεται με δυσλειτουργία της πρωτεΐνης VHL. Γι’ αυτό και αυτή η μετάλλαξη μας αφορά όλους και η Ελλάδα θα πρέπει να μπει ανάμεσα στις ομάδες έρευνας και να συμμετέχει ενεργά σε κάθε σχετική ευαισθητοποίηση.

    DPhN: Τα ερωτηματολόγια και τα κουίζ, με τα οποία καλείτε το κοινό να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου των νεφρών πως ακριβώς ελπίζετε ότι θα λειτουργήσουν προς τη θετική κατεύθυνση;

    Το συγκεκριμένο κουίζ, που εκτός άλλων γλωσσών είναι και στα ελληνικά με τη συμμετοχή μας, πραγματικά έχει τεράστιο ενδιαφέρον γιατί μας διασκεδάζει, παρουσιάζοντας μια πλευρά της νόσου με ερωτήσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, δηλαδή δεν περιμένουμε να είναι αυτές οι σωστές απαντήσεις διότι δεν τις έχουμε ξανακούσει ή ασχοληθεί ξανά σχετικά, φανερώνοντας έτσι και την ανάγκη ευαισθητοποίησης για αυτόν το σπάνιο καρκίνο, μέρος του συνδρόμου μας. Χωρίς υπερβολή θα έλεγα ότι μπορεί να αποβεί και ζωοσωτήριο, διότι ο καρκίνος του νεφρού δε δίνει ιδιαίτερα συμπτώματα και είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση ώστε να αφαιρεθεί ο όγκος όταν είναι μικρός, κάτω των3cm, ώστε να μπορεί το νεφρό να μείνει λειτουργικό και να μη δώσει μεταστάσεις. Η πρόγνωση του ωστόσο είναι πάρα πολύ καλή και η πρώιμη ανίχνευση του σώζει στην κυριολεξία ζωές. Κάθε 90΄υπάρχει ένας νέος ασθενής. Τα υπόλοιπα πολύ ενδιαφέροντα θα τα δείτε απαντώντας το quiz των 7 ερωτήσεων (https://greek.worldkidneycancerday.org/do-the-quiz/).

    DPhN: Σύμφωνα με την εμπειρία σας και με τη γενικότερη ενημέρωση που έχετε, η χημειοθεραπεία αποδεικνύεται αποτελεσματική για τον καρκίνο των νεφρών;

    Όπως έχει αποδειχθεί έως τώρα, η χημειοθεραπεία δεν έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα στον καρκίνο του νεφρού, αντίθετα με τις στοχευμένες θεραπείες (εννέα έως τώρα έχουν βγει μέσα από την έρευνα των γιατρών της vhlfa alliance στην Αμερική) που χρησιμοποιούνται ευρέως και από άλλους ογκολογικούς ασθενείς. Στην Αμερική, η ομάδα της vhlfa alliance συνεχίζει την έρευνα.

    DPhN: Σύμφωνα με τους ιατρικούς σας συμβούλους, η αφαίρεση των νεφρών στην περίπτωση διάγνωσης όγκου σε ασθενείς με VHL θεωρείται η καταλληλότερη μέθοδος;

    Οι ασθενείς με VHL, πρέπει να διατηρήσουν τα σημαντικά όργανα που λέγονται νεφροί. Όγκοι θα εμφανίζονται τακτικά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της ζωής τους, για αυτό και είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται με μερική νεφρεκτομή, που αφαιρεί τον όγκο αλλά επιτρέπει στο όργανο να λειτουργεί κανονικά.  Έξω, αυτή η επέμβαση επαναλαμβάνεται αρκετές φορές στους ασθενείς μας με επιτυχία, χωρίς να αφαιρεθεί το όργανο. Είναι βασικό ο ασθενής να γνωρίζει ότι έχει το σύνδρομο ώστε να μπορεί να αντιμετωπισθεί σωστά, μα και αν γίνει ογκολογικός ασθενής δηλαδή εάν ο όγκος του έχει ήδη δώσει μεταστάσεις (το σύνηθες σε εγκέφαλο και πνεύμονες) να ακολουθήσει στοχευμένη θεραπεία.

    DPhN: Ενημερώνεστε για τις ιατρικές εξελίξεις στο σύνδρομο VHL που ανακοινώνονται στο εξωτερικό. Υπάρχουν θεραπείες που αναμένονται και θα δώσουν σημαντική ανακούφιση στους ασθενείς με VHL;

    Ήδη, διάφορες κλινικές μελέτες έχουν δώσει θετικά δείγματα για στοχευμένες θεραπείες, αποτελεσματικές όχι μόνο για εμάς (όσοι έχουμε γίνει ογκολογικοί ασθενείς) αλλά και για όλους γενικά τους ογκολογικούς ασθενείς. Επίσης, διάφοροι αναστολείς (inhibitors) και blockers φαίνεται να δουλεύουν υπέρ μας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω σε τίποτε από τα παραπάνω.

    DPhN: Θα θέλαμε, κλείνοντας, να αναφερθούμε στο συμπόσιο που οργανώνετε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

    Στόχος μας είναι να μεταλαμπαδευτούν οι νέες μέθοδοι, φαρμακευτικοί και χειρουργικοί και στους γιατρούς μας. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό που μελετούν τη νόσο, όπως και ο ιατρικός μας σύμβουλος, διδάκτωρ στο Harvard αλλά και διευθυντής της κλινικής της Μασσαχουσέτης, ο Δρ Όθωνας Ηλιόπουλος, που παρακολουθεί ογκολογικούς ασθενείς. Ο στόχος ενδυναμώνεται με συμπόσια σχετικά με το σύνδρομο που θα παρουσιάζουν όλα τα νέα για όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται, όπως οφθαλμολογικές, νευροχειρουγικές, της γενικής χειρουργικής, ενδοκρινολογικές, ουρολογικές και μαζί με γιατρούς μας θα παρουσιάσουν ότι πιο πρόσφατο για το σύνδρομο και την ογκολογία. Για αυτό θα σας κρατήσουμε ενήμερους!

     

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Οι «κυβερνητικοί συνδικαλιστές» απασφάλισαν κατά του Κώστα Λουράντου θυμίζοντας… επιτυχίες του για τον κλάδο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αγανάκτηση του ΙΣΘ για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής(clawback) στις ιατρικές επισκέψεις

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Καύσωνας και φάρμακα: ποιοι ασθενείς πρέπει να προσέξουν περισσότερο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ειρήνη Αγαπηδάκη: Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Σχοινάς: Προσλήψεις 40 νέων στελεχών στον ΕΦΕΤ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κοργιαλένειο-Μπενάκειο: Η Αγγειοχειρουργική Κλινική αναγνωρίστηκε ως Κέντρο Εκπαίδευσης Αγγειοχειρουργών στους Υπερήχους

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η πολιτική της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι: Οι χρυσοί κανόνες συντήρησης και η πρόληψη της οικιακής επιμόλυνσης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Το Πεκίνο προωθεί τη διεύρυνση της αγοράς του τομέα της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή στην υλοποίηση σεναρίων καθημερινής χρήσης

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Για πρώτη φορά και στην Ελλάδα εξειδικευμένη ανακουφιστική φροντίδα για παιδιά και εφήβους

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η κυβέρνηση του Καναδά απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους αλλοδαπους που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη ΛΔ του Κονγκό

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Η εξάπλωση του ιού Bundibugyo σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Ουγκάντα: Δεδομένα και προκλήσεις

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Αλτσχάιμερ: Η νέα εποχή ξεκινά πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Καύσωνας: Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για τους κινδύνους και καλεί σε αυξημένη προσοχή

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με ΙΧ στα Χανιά: Από ανακοπή κατέληξε ο ασθενής, τραυματίες οι δύο διασώστες

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των δομών Υγείας στη Βόρεια Εύβοια

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Το 67% των παιδιών γεννιούνται με καισαρική στην Ελλάδα

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στην τελική ευθεία ο Κανονισμός για τα Κρίσιμα Φάρμακα, θωρακίζει την επάρκεια φαρμάκων στην Ευρώπη

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Στο Σισμανόγλειο ο Ά.Γεωργιάδης είδε την πρόοδο των εργασιών μετά τη φωτιά σε θάλαμο του νοσοκομείου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Οι «κυβερνητικοί συνδικαλιστές» απασφάλισαν κατά του Κώστα Λουράντου θυμίζοντας… επιτυχίες του για τον κλάδο

    20/07/20269 Mins Read
    Η διοίκηση του ΠΦΣ Συλλόγου απάντησε στη διαδικτυακή επίθεση του επί τρεις δεκαετίες -μέχρι και τα μέσα του 2025- Προέδρου του ΦΣΑ

    Αγανάκτηση του ΙΣΘ για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής(clawback) στις ιατρικές επισκέψεις

    20/07/2026

    Καύσωνας και φάρμακα: ποιοι ασθενείς πρέπει να προσέξουν περισσότερο

    20/07/2026

    Ειρήνη Αγαπηδάκη: Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων

    20/07/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Οι «κυβερνητικοί συνδικαλιστές» απασφάλισαν κατά του Κώστα Λουράντου θυμίζοντας… επιτυχίες του για τον κλάδο
    • Αγανάκτηση του ΙΣΘ για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής(clawback) στις ιατρικές επισκέψεις
    • Καύσωνας και φάρμακα: ποιοι ασθενείς πρέπει να προσέξουν περισσότερο
    • Ειρήνη Αγαπηδάκη: Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την παχυσαρκία ενηλίκων
    • Μ. Σχοινάς: Προσλήψεις 40 νέων στελεχών στον ΕΦΕΤ
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Instagram
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Όροι χρήσης
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.